Κοροναϊός-Ο ιός είναι τελικά… γένους θηλυκού

Κοροναϊός-Ο ιός είναι τελικά… γένους θηλυκού

Στη Γαλλία η πλειονότητα των αναφορών κάνει λόγο μέχρι σήμερα για «τον» Covid-19, χρησιμοποιώντας δηλ. το αρσενικό γένος, όμως ο θεματοφύλακας της γαλλικής γλώσσας, η Γαλλική Ακαδημία, σπεύδει να επαναφέρει άπαντες στον ορθό γραμματικό κανόνα που απαιτεί σε κάθε αναφορά στον όρο Covid να χρησιμοποιείται το θηλυκό γένος.


Σε μια δημοσίευση στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, οι «αθάνατοι» της Ακαδημίας υπενθυμίζουν ότι «Covid είναι το αρκτικόλεξο των λέξεων corona virus disease (Νόσο του Κοροναϊού) και τα αρκτικόλεξα και ακρωνύμια έχουν το γένος του ουσιαστικού που αποτελεί τον πυρήνα του ονοματικού συντάγματος του οποίου αποτελούν συντομογραφία», και παραθέτουν ως παράδειγμα τις επωνυμίες της Γαλλικής Εθνικής Εταιρείας Σιδηροδρόμων SNCF και της CIA για την γνωστή αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών.

Όμως στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης ή στην καθημερινή συνομιλία, η τάση είναι μάλλον να χρησιμοποιείται η αναφορά στον όρο Covid στο αρσενικό γένος. Συγκρίνοντας το Covid «αρσενικό» και το Covid «θηλυκό» στο εργαλείο Google Trend της μηχανής αναζήτησης Google, προκύπτει ένα γράφημα που δείχνει ότι το αρσενικό γένος χρησιμοποιείται περισσότερο στο πεδίο αναζήτησης αυτό απ' ό,τι το θηλυκό.

Η Γαλλική Ακαδημία δεν είναι ωστόσο η μόνη που επιμένει στη σχολαστική τήρηση του κανόνα αυτού. Στον Καναδά, χρησιμοποιείται το θηλυκό για να ονομάσει την ασθένεια στα γαλλικά. «Μελετώ την ανταπόκριση της κυβέρνησής μας στην COVID-19», ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter το Σάββατο ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό. Αλλά και όλοι οι θεσμικοί ιστότοποι της χώρας χρησιμοποιούν το θηλυκό.

Το ίδιο παρατηρείται και στα μέσα ενημέρωσης. Το Radio Canada εξηγεί ότι απέστειλε ένα μνημόνιο για τη χρήση της γλώσσας στους υπαλλήλους του τον Μάρτιο, στο οποίο η σύμβουλος γλωσσολόγος- ειδική στην ορολογία Ναταλί Μπονσέν συνιστά τη χρήση του θηλυκού γένους, προσδιορίζοντας πως υπήρξε κάποια σύγχυση δεδομένου ότι η λέξη 'ιός', που είναι αρσενικός, 'ο SARS-CoV-2', είναι η γενεσιουργός αιτία 'της νόσου Covid-19' και της 'πανδημίας' που πλήττει τον πλανήτη.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χρησιμοποιεί επίσης το θηλυκό γένος στις εκθέσεις του και τις αναφορές του, όπως για παράδειγμα στις 11 Μαρτίου δημοσίευσε την «ομιλία του Γενικού Διευθυντή του ΠΟΥ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την COVID-19».

Αυτή η υπενθύμιση για την ορθή ρήση του όρου είναι πανομοιότυπη με εκείνη της Ισπανικής Βασιλικής Ακαδημίας στα τέλη Μαρτίου, για τους ίδιους γραμματικούς και γλωσσολογικούς λόγους.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ