Ο ιός RSV απειλεί τα παιδιά: Αυξημένος ο κίνδυνος νοσηλείας στις ηλικίες από 0 έως 5 ετών - Τον Αύγουστο αναμένεται το εμβόλιο

Ο ιός RSV απειλεί τα παιδιά: Αυξημένος ο κίνδυνος νοσηλείας στις ηλικίες από 0 έως 5 ετών - Τον Αύγουστο αναμένεται το εμβόλιο

Σχεδόν όλα τα παιδιά ηλικίας έως 2 ετών στην Ευρώπη µολύνθηκαν, από το φθινόπωρο του 2022 έως την άνοιξη του 2023, από τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV). Μάλιστα, αυτό το φαινόµενο δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ στο παρελθόν…

Τα προηγούµενα χρόνια ίσχυε η παρατήρηση ότι όλα τα παιδάκια έως την ηλικία των 2-3 ετών θα µολυνθούν κάποια στιγµή από τον ιό RSV. Η άρση των περιοριστικών µέτρων κατά του νέου κορονοϊού, ιδιαιτέρως η άρση της υποχρεωτικότητας στη χρήση ατοµικής µάσκας προστασίας, συνέβαλε κυριαρχικά στην πρόωρη έναρξη της επιδηµίας και στην, επίσης πρόωρη, πολύ υψηλή δραστηριότητα του ιού RSV στην Ευρώπη, συνεπώς και στην Ελλάδα.

Τα στοιχεία

Μεταξύ των χωρών της Ευρώπης και από τις αρχές του ∆εκεµβρίου του 2022, µάλιστα, έχουν ήδη καταγραφεί επισήµως 71 θάνατοι από επιπλοκές της λοίµωξης RSV στη ∆ανία, καθώς και χιλιάδες περιστατικά παιδιών ηλικίας έως 2 ετών που χρειάστηκαν νοσηλεία σε νοσοκοµεία της «Γηραιάς Ηπείρου», ακόµα και σε παιδιατρικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), σύµφωνα µε τα σχετικά στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσηµάτων (ECDC).

Αυτές είναι µερικές από τις πλέον σηµαντικές διαπιστώσεις που κατατέθηκαν και συζητήθηκαν αναλυτικά κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδιατρικών Λοιµώξεων (European Society of Paediatric Infectious Diseases) για το 2023, το οποίο πραγµατοποιήθηκε στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας, στις 8-12 Μαΐου. Σύµφωνα µε όσα τονίζει σήµερα στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» η πρόεδρος της Ενωσης Ελευθεροεπαγγελµατιών Παιδιάτρων Θεσσαλονίκης, Ολγα Τζέτζη, η οποία έλαβε ενεργό µέρος στο εν λόγω συνέδριο, «στη βρεφική ηλικία η επαναλοίµωξη από τον ιό RSV είναι συνήθως πιο ήπια σε σχέση µε την πρωτοπαθή λοίµωξη».

Η πιο συχνή αιτία

«Μάλιστα, η λοίµωξη από τον ιό RSV είναι η πιο συχνή αιτία νοσηλείας για τα παιδιά λόγω λοίµωξης του κατώτερου αναπνευστικού συστήµατος, µε την πιο σοβαρή νόσο να παρατηρείται στις ηλικίες έως έξι µηνών», προσθέτει η ίδια. Γιατί, όµως, η µόλυνση των µικρών παιδιών από τον ιό RSV είναι κάτι που ανησυχεί; Η κ. Τζέτζη µάς εξηγεί ότι «η λοίµωξη από τον ιό RSV, αλλά και άλλους αναπνευστικούς ιούς, αυξάνει την ευαισθησία για την πρόκληση µικροβιακής πνευµονίας, ειδικά από τον πνευµονιόκοκκο. Επίσης, καθίσταται υπαρκτός ο κίνδυνος για εµφάνιση δευτεροπαθών µικροβιακών λοιµώξεων στα βρέφη µε RSV λοίµωξη, ενώ, γενικότερα, εκτός από τον ιό RSV, και άλλοι ιοί οι οποίοι προσβάλλουν το αναπνευστικό σύστηµα µπορούν να µεταβάλουν επίσης την ισορροπία του µικροβιώµατος και την αλληλεπίδραση ιών - µικροβίων στο αναπνευστικό σύστηµα των µικρών παιδιών».

∆ύο τρόποι υπάρχουν σήµερα προκειµένου να προστατευθούν τα µικρά παιδιά από τη µόλυνση από τον ιό RSV: Ο εµβολιασµός των εγκύων γυναικών κατά του RSV, η λεγόµενη «παθητική ανοσοποίηση», µε τα µητρικά αντισώµατα να περνούν στο νεογνό για να τροποποιήσουν την πορεία της ενδεχόµενης νόσου, καθώς και η χορήγηση αντισωµάτων µακράς δράσης στα βρέφη. Οπως αναφέρει η κ. Τζέτζη, «πρόκειται για τους δύο διαθέσιµους τρόπους οι οποίοι θα µπορούσαν να προστατέψουν από την RSV λοίµωξη του κατώτερου αναπνευστικού, τις επαναλαµβανόµενες νοσηλείες και τα επεισόδια βρογχόσπασµου, όπως θα µπορούσαν επίσης να έχουν επίδραση στο φορτίο της πνευµονίας από πνευµονιόκοκκο».

Η νόσος

Σηµειώνεται ότι ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός, RSV, προκαλεί λοιµώξεις των αναπνευστικών οδών σε ασθενείς όλων των ηλικιών, αλλά αποτελεί την κύρια αιτία των λοιµώξεων του κατώτερου αναπνευστικού συστήµατος κατά τη διάρκεια της βρεφικής και της παιδικής ηλικίας. Το 75% επί του συνόλου αυτών των λοιµώξεων σε βρέφη περνούν ακίνδυνα, ως ρινίτιδα ή ρινοφαρυγγίτιδα, ενώ σπανιότερα µπορεί να παρατηρηθούν επιπλοκές, όπως η ωτίτιδα. Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός µπορεί, όµως, να προκαλέσει βρογχιολίτιδα και πνευµονία, που οδηγεί σε σοβαρή αναπνευστική νόσο, η οποία απαιτεί νοσηλεία.

«Καμπανάκι»

Η εµφάνιση των σοβαρότερων µορφών της νόσου είναι πιο πιθανό να συµβεί σε ανοσοκατεσταλµένους ασθενείς ή σε πρόωρα βρέφη. Πριν από λίγες µόλις ηµέρες, την Πέµπτη 18 Μαΐου, οι επιστηµονικοί σύµβουλοι της οµοσπονδιακής Υπηρεσίας Τροφίµων και Φαρµάκων (FDA) των ΗΠΑ συνέστησαν να εγκριθεί το πρώτο εµβόλιο, της φαρµακευτικής εταιρείας Pfi zer, για την προστασία των βρεφών από τον ιό RSV. Με το συγκεκριµένο σκεύασµα οι έγκυες γυναίκες ανοσοποιούνται κατά το τέλος του δεύτερου έως το τρίτο τρίµηνο της εγκυµοσύνης τους.

Τα αντισώµατα που αναπτύσσουν κατά του RSV περνούν στο έµβρυο στη µήτρα και, αργότερα, προστατεύουν το νεογέννητο. Επίσης, 58.000 έως 80.000 παιδιά ηλικίας έως 5 ετών νοσηλεύονται κάθε χρόνο µε λοιµώξεις από RSV στις ΗΠΑ, σύµφωνα µε τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσηµάτων (CDC), ενώ η απόφαση του FDA για το εµβόλιο για βρέφη αναµένεται στα τέλη του ερχόµενου Αυγούστου.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ