Ευλογιά των πιθήκων - Γαλιατσάτος: Ο ιός της Αφρικής έχει θνητότητα 10%

Ευλογιά των πιθήκων - Γαλιατσάτος: Ο ιός της Αφρικής έχει θνητότητα 10%

Ο πνευμονολόγος και επικεφαλής μονάδας Covid του νοσοκομείου John Hopkins Παναγής Γαλιατσάτος μίλησε για την έξαρση της ευλογιάς των πιθήκων σε Ευρώπη και Αμερική, λέγοντας πως οι επιστημονική κοινότητα εξετάζει το ενδεχόμενο μετάλλαξης του ιού.

Όπως ανέφερε, στην ΕΡΤ υπάρχουν δύο παραλλαγές του ιού, με αυτή της κεντρικής Αφρικής να είναι πιο σοβαρή και να παρουσιάζει θνησιμότητα στο 10%των κρουσμάτων. Στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ – όπως σημείωσε– εντοπίζεται η παραλλαγή της Ανατολικής Αφρικής, που είναι ηπιότερη.

«Η τόσο γρήγορη διασπορά του συγκεκριμένου ιού στον κόσμο, μας κάνει να πιστεύουμε πως ίσως πρόκειται για μετάλλαξη του ιού της ευλογιάς των πιθήκων», σημείωσε ο Παναγής Γαλιατσάτος, «καθώς φαίνεται να μεταδίδεται μέσω του αναπνευστικού συστήματος κατόπιν εισπνοής μεγάλου μεγέθους σταγονιδίων και όχι μόνο με την επαφή με εξάνθημα πάσχοντος, όπως συμβαίνει στην Αφρική».

Ο καθηγητής εκτίμησε πως δεν υπάρχει φόβος πανδημίας με την ευλογιά των πιθήκων. Όσο για την παραλλαγή της Ανατολικής Αφρικής σημείωσε πως «είναι πιο μεταδοτική αλλά δεν οδηγεί σε σοβαρή νόσο, οπότε δεν υπάρχει και κίνδυνος να δημιουργηθεί συμφόρηση στα νοσοκομεία από τις νοσηλείες».

Το μυστήριο στο οποίο η επιστημονική κοινότητα δεν έχει απαντήσει ακόμη είναι το «πως βγήκε από την Αφρική και μεταδόθηκε στον κόσμο η ευλογιά των πιθήκων».

Επιπλέον σημείωσε, πως τα συμπτώματα της νόσου με τον πυρετό, τις κεφαλαλγίες και τα εξανθήματα είναι πιο εμφανή από αυτά του κοροναϊού και ο ασθενής οδηγείται σε απομόνωση και στην άμεση αντιμετώπισή τους, περιορίζοντας έτσι την μετάδοση.

«Είναι μικρόβιο γνωστό εδώ και 70 χρόνια στην ιατρική κοινότητα” επισημαίνει, όσο για τη μετάδοσή της συγκεκριμένης ιογενούς λοίμωξης, σημειώνει πως “γίνεται με την επαφή με δερματικές βλάβες πάσχοντος (εξάνθημα)».

«Εξετάζουμε τώρα εάν υπάρχει μια μετάλλαξη του ιού της ευλογιάς των πιθήκων που μπορεί να κολλήσει με την αναπνοή. Αναρωτιόμαστε, γιατί δεν εξηγείται πως έχουμε τόσα κρούσματα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα σε Ευρώπη και ΗΠΑ» κατέληξε ο κ. Γαλιατσάτος.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS