Ευλογιά των πιθήκων: Εντοπίστηκε το πρώτο ύποπτο κρούσμα στην Ελλάδα

Ευλογιά των πιθήκων: Εντοπίστηκε το πρώτο ύποπτο κρούσμα στην Ελλάδα

Από τη στιγμή που κάποιος μολυνθεί με τον ιό χρειάζεται να περάσουν από 5 έως 21 μέρες για να εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα

Συναγερμός έχει σημάνει στην Ευρώπη για την απότομη αύξηση των κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρούει τον κώδωνα για εξάπλωση της ιογενούς λοίμωξης κατά τους θερινούς μήνες. Καθώς ο κατάλογος των χωρών που καταγράφουν περιστατικά της ασθένειας μεγαλώνει, στην Ελλάδα εντοπίστηκε το πρώτο ύποπτο κρούσμα.

Πρόκειται για Βρετανό τουρίστα, 29 χρόνων, που είχε ταξιδέψει στην Κεφαλονιά μαζί τη σύντροφό του για διακοπές. Ο νεαρός άνδρας φέρει δερματικά εξανθήματα και άλλα συμπτώματα που παραπεμπουν σε αυτά της ευλογιάς των πιθήκων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ στην 4η Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών Π.Γ. Νοσοκομείο «Αττικόν» Σωτήρης Τσιόδρας και η αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παθολογίας -Λοιμώξεων, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ στην ίδια κλινική του «Αττικόν» Αναστασία Αντωνιάδου, είναι οι ειδικοί που αναλαμβάνουν τον 29χρονο.

Οι υγειονομικές αρχές της Κεφαλονιάς, που αξιολόγησαν το περιστατικό, το χαρακτηρίζουν ως ύποπτο για ευλογιά των πιθήκων. Οργανώθηκε η διακομιδή του άνδρα από το ΕΚΑΒ με όλα τα σχετικά μέτρα ασφαλείας. Μεταφέρθηκε μεσα σε ειδική καψουλα (όπως τα κρούσματα Covid19) για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ο 29χρονος αξιολογείται λεπτομερώς απο το επιστημονικό προσωπικό του Νοσοκομείου «Αττικόν», όπου μεταφέρθηκε, ωστε να διαπιστωθεί αν πράγματι έχει μολυνθεί από τον ιό που προκαλεί την ευλογιά των πιθήκων.

Ο Βρετανός τουρίστας μαζί με τη συνοδό του, που είναι ασυμπτωτική, εισήχθησαν στο «Αττικό» για να νοσηλευτούν σε δωμάτια αρνητικής πίεσης.

Ο ΕΟΔΥ έλαβε δείγματα για επιβεβαιωτική εξέταση τα οποία στάλθηκαν στο εργαστήριο αναφοράς και τα αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα τη Δευτέρα.

Σε ειδική κάψουλα με το ίδιο αεροσκάφος C-130 μεταφέρθηκε και η σύντροφος του 29χρονου, καθως οι υγειονομικες αρχες και το προσωπικο του ΕΚΑΒ έκριναν οτι έπρεπε να εφαρμοστεί το αυστηρό υγειονομικο πρωτόκολλο που ισχύει για τα λοιμώδη νοσήματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

«Ύποπτο κρούσμα για πιθανή μόλυνση από Ευλογιά των πιθήκων εξετάζεται. Πρόκειται για έναν Άγγλο τουρίστα ο οποίος μαζί με τη συνοδό του, ασυμπτωματική, διακομίζονται στο Αττικό νοσοκομείο προκειμένου να νοσηλευτούν σε δωμάτια αρνητικής πίεσης.

Ο ΕΟΔΥ έλαβε δείγματα για επιβεβαιωτική εξέταση τα οποία στάλθηκαν στο εργαστήριο αναφοράς και τα αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα τη Δευτέρα».

Η κατάσταση στην Ευρώπη

Τουλάχιστον δύο κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων έχουν εντοπιστεί στο Βερολίνο, ανακοίνωσαν σήμερα οι υγειονομικές υπηρεσίες της γερμανικής πρωτεύουσας, μία ημέρα αφότου καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα τη Γερμανία, στο Μόναχο.

Το υπουργείο Υγείας του Βερολίνου ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι είναι πιθανόν να εμφανιστούν και άλλα κρούσματα τις επόμενες ημέρες. Οι ασθενείς είναι σε σταθερή κατάσταση και από την ανάλυση του γονιδιώματος θα διαπιστωθεί από ποιο στέλεχος της νόσου έχουν προσβληθεί.

Μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος, ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ είπε ότι εξ όσων αντιλαμβάνεται, ο ιός δεν μεταδίδεται τόσο εύκολα και ένα ξέσπασμά του θα μπορούσε να περιοριστεί εάν οι υγειονομικές αρχές ενεργήσουν γρήγορα.

Πρώτο κρούσμα και στο Ισραήλ

Το Ισραήλ ανακοίνωσε το πρώτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων, αυτής της ασθένειας που συνήθως είναι ενδημική στη Δυτική Αφρική.

Πρόκειται για έναν άνδρα ηλικίας 30 ετών που επέστρεψε πρόσφατα από ταξίδι στη Δυτική Ευρώπη, ανέφερε ένας εκπρόσωπος του νοσοκομείου Ισίλοφ, στο Τελ Αβίβ. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ο άνδρας αυτός, που εμφανίζει μόνο ελαφρά συμπτώματα, είχε έρθει σε επαφή με έναν ασθενή στο εξωτερικό.

Κρούσματα έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής σε πολλές δυτικές χώρες, όπως στη Γαλλία, τη Βρετανία, την Ισπανία, την Ολλανδία, την Ελβετία και τις ΗΠΑ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναμένεται εντός των επόμενων ημερών να δώσει νέες οδηγίες στις χώρες για το πώς θα περιορίσουν την εξάπλωση της ασθένειας, όπως είπε ο Ντέιβιντ Χέιμαν, ο επικεφαλής της Στρατηγικής και Τεχνικής Συμβουλευτικής Ομάδας για Μολυσματικούς Κινδύνους με Πιθανότητες Πανδημίας και Επιδημίας (STAG-IH).

Ο Χέιμαν τόνισε ότι η ευλογιά των πιθήκων δεν μοιάζει με τις πρώτες ημέρες της πανδημίας της Covid-19, επειδή ο ιός αυτός δεν μεταδίδεται τόσο εύκολα. Όσοι υποψιάζονται ότι μπορεί να έχουν εκτεθεί στον ιό ή εκείνοι που εμφανίζουν συμπτώματα, όπως εξανθήματα και πυρετό, θα πρέπει να αποφεύγουν τις στενές επαφές με άλλους ανθρώπους.

«Υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια αλλά το σημαντικότερο μήνυμα είναι ότι μπορείτε να προστατέψετε τον εαυτό σας», πρόσθεσε.

Επτά ερωτοαπαντήσεις για την ευλογιά των πιθήκων

Τι είναι η ευλογιά των πιθήκων;

Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια σπάνια ιογενής λοίμωξη που κυρίως εμφανίζεται σε τροπικές περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής.

Πως μπορεί να νοσήσει κάποιος από ευλογιά των πιθήκων;

Η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να μεταδοθεί μέσω του αναπνευστικού συστήματος κατόπιν εισπνοής μεγάλου μεγέθους σταγονιδίων και μέσω επαφής με δερματικές βλάβες πάσχοντος ή μολυσμένα υλικά (π.χ. κλινοσκεπάσματα ή πετσέτες που έχει χρησιμοποιήσει ασθενής

Μετάδοση καταγράφεται, επίσης, μέσω της επαφής με άγρια ζώα, συνήθως πρωτεύοντα και τρωκτικά, όπως αρουραίοι, ποντίκια και σκίουροι ή ακόμα και με ζώα συντροφιάς που έχουν μολυνθεί από τα προηγούμενα.

Μπορεί σπάνια να μεταδοθεί με την κατανάλωση κρέατος από μολυσμένο ζώο που δεν έχει μαγειρευτεί επαρκώς ή με την επαφή με το δέρμα ή το τρίχωμα μολυσμένου ζώου.

Τι πρέπει να κάνω για να μην νοσήσω;

Απαιτείται η τήρηση των βασικών μέτρων ατομικής υγιεινής.

πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό τακτικά ή χρησιμοποιείτε αλκοολούχο αντισηπτικό

καταναλώνετε κρέας μόνο αν έχει μαγειρευτεί επαρκώς

μην πλησιάζετε άγρια ζώα, συμπεριλαμβανομένων νεκρών ζώων

μην έρχεστε σε στενή επαφή και μην μοιράζεστε ρούχα με άτομα που δεν αισθάνονται καλά και παρουσιάζουν δερματικές βλάβες

Ποια συμπτώματα μπορεί να έχει κάποιος που νοσεί;

Από τη στιγμή που κάποιος μολυνθεί με τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων χρειάζεται να περάσουν 5 έως 21 μέρες για να εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα (συνήθως 6 με 13 ημέρες).

Αυτά μπορεί να είναι:

-Πυρετός

-Κεφαλαλγία

-Μυαλγίες

-Οσφυαλγία

-Διογκωμένοι λεμφαδένες (χαρακτηριστικό σημείο διαφορικής διάγνωσης από την ευλογιά)

-Ρίγος

-Καταβολή δυνάμεων

Εξάνθημα (συνήθως παρουσιάζεται 1 με 3 ημέρες μετά την εμφάνιση του πυρετού). Συχνά προηγείται το δερματικού εξανθήματος, εμφάνιση βλαβών σε βλεννογόνους, όπως του στόματος. Το εξάνθημα εντοπίζεται αρχικά στο κεφάλι και στο πρόσωπο και στη συνέχεια επεκτείνεται σε άλλα σημεία του σώματος συμπεριλαμβανομένων των παλαμών και των πελμάτων. Αρχικά εμφανίζεται με τη μορφή κηλίδων και βλατίδων οι οποίες εξελίσσονται σε μικρές φυσαλίδες, φλύκταινες και έπειτα σε εφελκίδες που τελικά υποχωρούν.) Το εξάνθημα αυτό μερικές φορές συγχέεται με το εξάνθημα της ανεμευλογιάς.

Πόσο επικίνδυνο είναι το συγκεκριμένο νόσημα;

Στους περισσότερους ασθενείς τα συμπτώματα υποχωρούν σε 2 με 4 εβδομάδες.

Πότε να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας;

Εάν έχετε ένα εξάνθημα με φυσαλίδες και:

έχετε επιστρέψει από τη Δυτική ή Κεντρική Αφρική τις τελευταίες 3 εβδομάδες

έχετε έρθει σε επαφή με κάποιον που είχε ευλογιά των πιθήκων τις τελευταίες 3 εβδομάδες

έχετε έρθει σε επαφή με κάποιον που είχε δερματικές βλάβες τις τελευταίες 3 εβδομάδες

Ποια είναι η θεραπεία για την ευλογιά των πιθήκων;

Η αντιμετώπιση της νόσου αποσκοπεί στη βελτίωση των συμπτωμάτων. Συνήθως η πορεία είναι ήπια και οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν σε 2 με 4 εβδομάδες.

Συχνά χρειάζεται παραμονή στο νοσοκομείο προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα αλλά και να αποτραπεί η μετάδοση της νόσου.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS