Χρυσίζων σταφυλόκοκκος: Τι είναι το βακτήριο που οδήγησε στον θάνατο τον Δημήτρη Σούρα – Τα συμπτώματα και οι παράγοντες κινδύνου

Χρυσίζων σταφυλόκοκκος: Τι είναι το βακτήριο που οδήγησε στον θάνατο τον Δημήτρη Σούρα – Τα συμπτώματα και οι παράγοντες κινδύνου

Ένα βακτήριο που το έχουμε όλοι στον οργανισμό μας και που υπό συγκεκριμένες συνθήκες μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ή και θανατηφόρες λοιμώξεις, είναι ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος, που προκάλεσε τον θάνατο του γνωστού ψυχιάτρου, Δημήτρη Σούρα το απόγευμα της Τρίτης.

Ο Δημήτρης Σούρας κατέληξε έπειτα από σοβαρή σηψαιμία που του προκάλεσε απόστημα στην ιερολαγόνια άρθρωση. Το εν λόγω (επισκληρίδιο) απόστημα σχετίζεται με λοίμωξη στη σπονδυλική στήλη.

Τι είναι ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος

Ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος (επιστημονική ονομασία: Staphylococcus aureus) είναι βακτήριο, είδος Gram θετικού κόκκου, το οποίο ανήκει στο γένος των σταφυλόκοκκων. Βρίσκεται στο δέρμα και σε βλεννογόνους στο άνω αναπνευστικό σύστημα – κυρίως στη μύτη. Αν και συχνά δεν επιφέρει επιπτώσεις, ενίοτε προκαλεί δερματικές και συστηματικές λοιμώξεις.

Εκτιμάται ότι το 20% έως 30% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι μακροχρόνιοι φορείς του Staphylococcus aureus, που μπορεί να βρεθεί ως μέρος της φυσιολογικής χλωρίδας του δέρματος, της μύτης και ως φυσιολογικός κάτοικος του κατώτερου αναπαραγωγικού συστήματος των γυναικών.

Τις περισσότερες φορές ο σταφυλόκοκκος δεν προκαλεί καμία βλάβη, αλλά μερικές φορές μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις όταν εισέλθει στον οργανισμό από κάποια πληγή ή κόψιμο, όπως αναφέρoυν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (Centers for Disease Control and Prevention – CDC). Σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης, οι λοιμώξεις μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά ή θανατηφόρα αποτελέσματα.

Η θεραπεία είναι ο χειρουργικός καθαρισμός, όποτε είναι εφικτό, και πενικιλλινούχα αντιβιοτικά, εκτός αν ο σταφυλόκοκκος είναι ανθεκτικός στην μεθικιλλίνη (τύπου MRSA· methicillin-resistant Staphylococcus aureus) και τότε όλα τα β-λακταμινικά αντιβιοτικά είναι αναποτελεσματικά. Το συχνό πλύσιμο των χεριών προστατεύει από την εξάπλωση των σταφυλόκοκκων.

Χρυσίζων σταφυλόκοκκος: Συμπτώματα και λοιμώξεις

Οι λοιμώξεις από σταφυλόκοκκο μπορεί να μοιάζουν με σπυράκια, ερεθισμό ή άλλες δερματικές παθήσεις.

Σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης, οι λοιμώξεις από σταφυλόκοκκο μπορεί να είναι σοβαρές ή θανατηφόρες, οδηγώντας σε:

  • Λοιμώξεις της κυκλοφορίας του αίματος ή σήψη όταν τα βακτήρια εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος.
  • Πνευμονία, η οποία επηρεάζει συχνότερα άτομα με υποκείμενη πνευμονοπάθεια, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που χρησιμοποιούν μηχανικούς αναπνευστήρες.
  • Ενδοκαρδίτιδα (λοίμωξη των καρδιακών βαλβίδων), η οποία μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια ή εγκεφαλικό.
  • Οστεομυελίτιδα (λοίμωξη των οστών), που προκαλείται από βακτήρια σταφυλόκοκκου που ταξιδεύουν στην κυκλοφορία του αίματος ή τοποθετούνται εκεί από άμεση επαφή, όπως τραύμα (τραύμα παρακέντησης του ποδιού).

Παράγοντες κινδύνου

Στην κοινότητα, όπως αναφέρουν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (Centers for Disease Control and Prevention – CDC) οι άνθρωποι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο λοιμώξεων από σταφυλόκοκκο εάν έχουν χρόνιες παθήσεις (π.χ. διαβήτη, καρκίνο, αγγειακές παθήσεις κ.λπ.) ή κάνουν ενέσιμα ναρκωτικά.

Στην υγειονομική περίθαλψη, ο κίνδυνος πιο σοβαρής λοίμωξης από σταφυλόκοκκο είναι υψηλότερος για τους ασθενείς:

  • Νοσηλευόμενοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).
  • Άνθρωποι οι οποίοι έχουν υποβληθεί σε ορισμένα είδη χειρουργικών επεμβάσεων.
  • Άνθρωποι που έχουν ιατρικές συσκευές στο σώμα τους.
  • Άνθρωποι με εξασθενημένα ανοσολογικά συμπτώματα.

Αιτίες

Αρκετοί διαφορετικοί τύποι σταφυλόκοκκου μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις, όπως:

  • Ανθεκτικό στη μεθικιλλίνη Staphylococcus aureus (MRSA)
  • Ευαίσθητο στη μεθικιλλίνη Staphylococcus aureus (MSSA)
  • Βανκομυκίνη-ενδιάμεσος Staphylococcus aureus (VISA)
  • Ανθεκτικό στη βανκομυκίνη Staphylococcus aureus (VRSA)
  • Αν και το MRSA είναι συχνά πιο γνωστό, οποιαδήποτε λοίμωξη από σταφυλόκοκκο μπορεί να είναι επικίνδυνη, ακόμα κι αν δεν είναι ανθεκτική στα αντιβιοτικά.

Οι ασθενείς μπορούν να αποφύγουν να μοιράζονται αντικείμενα που έρχονται σε επαφή με το δέρμα, όπως πετσέτες, ξυράφια και βελόνες.

Παγώνη για Σούρα: Όταν συμβαίνει αυτό πάμε στη σήψη

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη δήλωσε «Ήταν μια βακτηριακή λοίμωξη. Σίγουρα υπήρχε μια εστία στον οργανισμό του, στο σώμα του. Το μικρόβιο αυτό μπήκε στο αίμα του και μεταφέρθηκε στα όργανά του. Όταν συμβαίνει αυτό πάμε στη σήψη. Οι συνάδελφοι έδωσαν μεγάλη μάχη».

«Από τη στιγμή που αυτό το μικρόβιο μπει στο αίμα, είναι ραγδαία η εξέλιξη. Δημιουργεί τη λεγόμενη σήψη. Στην αρχή όλοι μας λέμε, ένας πυρετός είναι, θα δούμε τι θα γίνει. Οι γιατροί είμαστε δύσκολοι ασθενείς, δεν πάμε τόσο εύκολα να αντιμετωπίσουμε κάτι που αφορά σε εμάς. Θα πω το εξής: Κανένας δεν μπορεί να πει σίγουρα ότι θα είχε προλάβει αν είχε πάει πιο σύντομα» πρόσθεσε.

«Εγώ θέλω να πω ότι δυστυχώς απ΄ ότι φάνηκε από το όλο ιστορικό που ξέρουμε, ο οργανισμός του δεν αντέδρασε στην ομπρέλα της φαρμακευτικής αγωγής. Προφανώς και ήταν καταβεβλημένος, πήγε και λίγο αργά. Υπάρχουν οργανισμοί που γρήγορα αντιδρούν στη φαρμακευτική αγωγή και άλλοι που δεν αντιδρούν. Επειδή ο συνάδελφος είναι γνωστός και βγήκε αυτό το περιστατικό, έχουμε αρκετά τέτοια να ξέρετε, συμβαίνουν αυτά τα περιστατικά. Όταν αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση θα πρέπει να την αξιολογούμε γρήγορα» υποστήριξε η Ματίνα Παγώνη.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ