AstraZeneca: Παρόμοια η ανοσολογική απόκριση του εμβολίου σε όλους τους ενήλικες

AstraZeneca: Παρόμοια η ανοσολογική απόκριση του εμβολίου σε όλους τους ενήλικες

Το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που αναπτύσσεται από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και την AstraZeneca είναι ασφαλές και προκαλεί παρόμοια ανοσολογική απόκριση μεταξύ όλων των ενηλίκων, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά ευρήματα της δοκιμαστικής φάσης, τα οποία και δημοσιεύθηκαν σήμερα Πέμπτη στο περιοδικό «The Lancet», ένα από τα κορυφαία ιατρικά περιοδικά στον κόσμο.

Η μελέτη σε 560 υγιείς ενήλικες, μεταξύ αυτών και 240 άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών, διαπίστωσε ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και παρήγαγε παρόμοια ανοσολογική απόκριση μεταξύ των ατόμων ηλικίας άνω των 56 ετών και εκείνων ηλικίας μεταξύ 18 και 55 ετών.

Τα εμβόλια τείνουν να μην λειτουργούν αποτελεσματικά με τον ίδιο βαθμό στα ατόμα μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα σταδιακά επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο τα αποτελέσματα από το εμβόλιο της AstraZeneca δείχνουν ότι αυτό μπορεί να μην αποτελεί πρόβλημα.

Η AstraZeneca, σε προηγούμενες δηλώσεις της, ανέφερε ότι τα προσωρινά δεδομένα έδειξαν ότι το πειραματικό της εμβόλιο είχε προκαλέσει ανοσοαπόκριση, σε μεγαλύτερους και νεότερους ενήλικες.

Ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο θεωρείται κλειδί στη μάχη ενάντια στην πανδημία του κορωνοϊού, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή περισσότερων από 1,3 εκατ. ατόμων παγκοσμίως.

Το υποψήφιο εμβόλιο της AstraZeneca έχει λίγες παρενέργειες και παράλληλα προκαλεί ανοσοαποκρίσεις και στα δύο μέρη του ανοσοποιητικού συστήματος σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, σε χαμηλές και σε τυπικές δόσεις.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα έδειξαν ότι το εμβόλιο - ChAdOx1 nCoV-19 - προκάλεσε αυτό που είναι γνωστό ως «απόκριση Τ-κυττάρου» εντός 14 ημερών από την πρώτη δόση και απόκριση αντισωμάτων εντός 28 ημερών από την αναμνηστική δόση. Οι επιστήμονες αναμένουν ότι οι αποκρίσεις των Τ-κυττάρων θα παίξουν ρόλο στη μακροπρόθεσμη ανοσία ενάντια στον ιό.

Ο δρ. Μαχέσι Ραμασαμί, εκ των συγγραφέων της μελέτης στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε ότι οι αντιδράσεις των αντισωμάτων και των Τ-κυττάρων μεταξύ των ηλικιωμένων ενηλίκων ήταν «ισχυρές» και «ενθαρρυντικές».

«Οι ομάδες που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, είναι τα άτομα με υποκείμενες παθήσεις και οι ηλικιωμένοι», δήλωσε.

«Ελπίζουμε ότι αυτό σημαίνει ότι το εμβόλιό μας θα βοηθήσει στην προστασία ορισμένων από τους πιο ευάλωτους ανθρώπους, αλλά θα χρειαστεί περαιτέρω έρευνα για να είμαστε σίγουροι», συμπλήρωσε.

Πηγή: CNBC

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS