NASA: Ο «Οδυσσέας»... σκόνταψε σε έναν βράχο κατά την προσελήνωση αλλά λειτουργεί κανονικά
Ο «Οδυσσέας» σκόνταψε κατά την προσελήνωση /Φωτογραφία: NASA

NASA: Ο «Οδυσσέας»... σκόνταψε σε έναν βράχο κατά την προσελήνωση αλλά λειτουργεί κανονικά

Η NASA επιβεβαίωσε ότι το πρώτο ιδιόκτητο διαστημικό σκάφος που πάτησε στο φεγγάρι έχει «αναποδογυρίσει από την μία πλευρά του» αλλά είναι «ζωντανό και καλά».

Η Intuitive Machines είχε προηγουμένως λάβει δεδομένα ότι ο «Οδυσσέας», αξίας 118 εκατομμυρίων δολαρίων, στεκόταν και με τα έξι πόδια του στο έδαφος, αλλά οι ενημερώσεις αποκάλυψαν ότι το σκάφος βρίσκεται... ξαπλωμένο στο σεληνιακό τοπίο.

Η εταιρεία σημείωσε ότι ένα από τα πόδια του πιάστηκε, με αποτέλεσμα να πέσει στο πλάι, μόλις μία ημέρα μετά από την προσελήνωση που επιβεβαιώθηκε ως ήπια.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος Steve Altemus εξήγησε ότι αυτός και η ομάδα του δεν παραπλανούσαν σκόπιμα το κοινό όταν μοιράστηκαν στο X σχετικά με την επιστροφή της Αμερικής στην επιφάνεια της Σελήνης, απλώς «δούλευαν με την παλιά τηλεμετρία».

Ο «Οδυσσέας» πιστεύεται ότι παίρνει ηλιακή ενέργεια, αλλά το ότι έχει σκοντάψει στο πλάι εμποδίζει τη ραδιομετάδοση.

Ο Altemus εξήγησε σε συνέντευξη Τύπου ότι το ένα πόδι του σκάφους πιάστηκε στην επιφάνεια ενώ κινούνταν πλάγια, με αποτέλεσμα να ανατραπεί και να πέσει πάνω σε έναν βράχο.

Η πλειονότητα των ωφέλιμων φορτίων είναι υπό εξέταση, επιτρέποντας σε καθένα να συλλέγει επιστημονικά δεδομένα ενώ οι ελεγκτές προσπαθούν να ανακτήσουν εικόνες από το ρομπότ.

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι η ηλιακή συστοιχία του επάνω καταστρώματος δεν έχει καταστραφεί και ότι ο ήλιος έρχεται γύρω από το σκάφος προσγείωσης για να πάρει λίγη δύναμη», είπε ο Άλτεμους, καθώς χρησιμοποίησε ένα μοντέλο για να δείξει τη θέση του «Οδυσσέα» στο φεγγάρι.

Συνέχισε εξηγώντας ότι ο «Οδυσσέας» διατηρεί πολλές από τις επιχειρησιακές του ικανότητες ανεξάρτητα από την ανατροπή του.

Το διαστημικό ρομπότ με τα έξι πόδια, χωρίς πλήρωμα έφτασε στην επιφάνεια της Σελήνης την Πέμπτη μετά από μια τελική προσέγγιση και κάθοδο, κατά την οποία εμφανίστηκε ένα πρόβλημα με το σύστημα πλοήγησης του σκάφους, απαιτώντας από τους μηχανικούς στο έδαφος να χρησιμοποιήσουν μια μη δοκιμασμένη εργασία την τελευταία στιγμή.

Χρειάστηκε επίσης αρκετός χρόνος μετά από ένα αναμενόμενο μπλακ άουτ ραδιοφώνου για να αποκατασταθούν οι επικοινωνίες με το διαστημόπλοιο και να καθοριστεί η μοίρα του περίπου 239.000 μίλια (384.000 χλμ.) από τη Γη.

Όταν τελικά ανανεώθηκε η επαφή, το σήμα ήταν αχνό, επιβεβαιώνοντας ότι ο «Οδυσσέας» είχε προσεληνωθεί.

Ωστόσο, το αχνό σήμα άφησε τον έλεγχο της αποστολής αβέβαιο ως προς την ακριβή κατάσταση και τη θέση του οχήματος.

Ο «Οδυσσέας» εκτοξεύτηκε την περασμένη εβδομάδα με έναν πύραυλο SpaceX Falcon 9 από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της NASA στο ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα.

Φωτογραφίες: NASA

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ