Υπόθεση Βαλίεβα: Ο WADA κατηγορεί το CAS ότι παρέβλεψε τους κανονισμούς

Υπόθεση Βαλίεβα: Ο WADA κατηγορεί το CAS ότι παρέβλεψε τους κανονισμούς

Φαρμακερά βέλη κατά του Διεθνούς Αθλητικού Δικαστηρίου (CAS) εξαπέλυσε τη Δευτέρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός κατά του Ντόπινγκ (WADA), δηλώνοντας ότι η απόφαση να επιτρέψει στη Ρωσίδα πρωταθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ Καμίλα Βαλίεβα να συνεχίσει να αγωνίζεται στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου αν και είχε συλληφθεί ντοπαρισμένη τον Δεκέμβριο ελήφθη χωρίς να εφαρμοστεί ο κανονισμός του οργανισμού.

Η υπόθεση της 15χρονης ολυμπιονίκου που πήρε με την εθνική Ρωσίας την πρώτη θέση στο ομαδικό την περασμένη εβδομάδα στο Πεκίνο εκδικάστηκε επειγόντως στο δικαστήριο με έδρα τη Λωζάννη, κατόπιν πρωτοβουλίας τόσο του WADA όσο και της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

WADA και ΔΟΕ, μαζί με τη διεθνή ομοσπονδία του αθλήματος, προσέβαλαν στο CAS την αυθαίρετη απόφαση της Ρωσικής Ολυμπιακής Επιτροπής να άρει τον προσωρινό αποκλεισμό της Βαλίεβα, τον οποίον επίσης είχε αποκρύψει, στέλνοντάς τη να αγωνιστεί στους Αγώνες που συνεχίζονται στην κινεζική πρωτεύουσα.

Το CAS απεφάνθη ότι η υπόθεση για το θετικό δείγμα και τον αποκλεισμό της Βαλίεβα δεν έχει ξεκαθαρίσει, άρα η αθλήτρια που μάγεψε στο ομαδικό με τις τετραπλές περιστροφές της στον αέρα μπορεί να συνεχίσει να αγωνίζεται στην τρέχουσα διοργάνωση.

Η απόφαση αναστάτωσε ιδιαιτέρως τις άλλες αποστολές στο Πεκίνο, αλλά και τον ίδιο τον WADA, ο οποίος σε ανακοίνωσή του εξέφρασε την απογοήτευσή του με την απόφαση του δικαστηρίου, δεδομένου ότι η άρση του αποκλεισμού της από τη ρωσική επιτροπή έγινε κατά παράβαση του κώδικα του διεθνούς οργανισμού.

«Φαίνεται ότι το CAS αποφάσισε να μην εφαρμόσει τους κανόνες του Κώδικα, ο οποίος δεν επιτρέπει συγκεκριμένες εξαιρέσεις αναφορικά με υποχρεωτικούς προληπτικούς αποκλεισμούς για “προστατευόμενα πρόσωπα”, περιλαμβανομένων και των ανηλίκων», αναφέρει η ανακοίνωση του WADA.

Στηλιτεύοντας και τον ρωσικό οργανισμό κατά του ντόπινγκ (RUSADA), το παρελθόν του οποίου είναι τουλάχιστον… αμαρτωλό και οδήγησε στον συνεχιζόμενο αποκλεισμό της Ρωσίας από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο WADA προσθέτει στη δήλωσή του ότι «σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε λάβει, το δείγμα στην περίπτωση αυτή δεν είχε λάβει χαρακτηρισμό προτεραιότητας όταν ελήφθη από το εργαστήριο ελέγχου ντόπινγκ στη Στοκχόλμη, όπως θα έπρεπε να είχε κάνει ο RUSADA».

Από την πλευρά της η Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή δήλωσε τη Δευτέρα ότι είναι σημαντικό να λάβει χώρα πλήρης και αντικειμενική έρευνα για την υπόθεση ντοπαρίσματος της Βαλίεβα.

Η απόφαση του CAS πάντως αφήνει ανοικτή την επιβολή ποινής στη Βαλίεβα στο μέλλον.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ