Παναθηναϊκός: Γκενκ ή Ντνίπρο στον δρόμο των «πρασίνων» για το Champions League

Παναθηναϊκός: Γκενκ ή Ντνίπρο στον δρόμο των «πρασίνων» για το Champions League

Ο Παναθηναϊκός έμαθε τους δύο πιθανούς αντιπάλους του καθώς η Ντνίπρο της Ουκρανίας τερμάτισε 2η και μπήκε στην κληρωτίδα του 2ου προκριματικού γύρου του Champions League, ενώ λίγο αργότερα ολοκληρώθηκε και η αγωνιστική δράση στο Βέλγιο με την Γκενκ να γίνεται ο δεύτερος πιθανός αντίπαλος των «πρασίνων» στην κλήρωση στις 21 Ιουνίου.

Μαζί με την Ντνίπρο, στους ισχυρούς θα είναι και η Γκενκ η οποία αναδείχθηκε ισόπαλη με 2-2 κόντρα στην Αντβέρπ και τερμάτισε στην 2η θέση του βαθμολογικού πίνακα μετά το... θρίλερ στην τελευταία αγωνιστική, όταν η Ουνιόν Σεντ-Ζιλουάζ κρατούσε το πρωτάθλημα στα χέρια της, ωστόσο η Μπριζ έκανε την ανατροπή (3-1) και την έστειλε στην... 3η θέση, χαρίζοντας τον τίτλο στην Αντβέρπ.

Έτσι, ο Παναθηναϊκός έχει 50% πιθανότητες να κληρωθεί με μία από αυτές τις δύο ομάδες. Να θυμίσουμε πως τα παιχνίδια θα είναι 25-26 Ιουλίου τα πρώτα και 1-2 Αυγούστου η ρεβάνς.

Από εκεί και πέρα θυμίζουμε πως οι συγκεκριμένες ομάδες αποτελούν πιθανές αντιπάλους και για τον Ολυμπιακό καθώς ο ηττημένος από το ζευγάρι που θα κληρωθεί με την Σερβέτ, θα βρεθεί στην κληρωτίδα του 3ου προκριματικού γύρου του Europa League (24/07) όπου θα είναι οι Πειραιώτες.

Ντνίπρο: Το προφίλ της μίας από τις δύο πιθανές αντιπάλους του Παναθηναϊκού

Τι έκανε φέτος στο πρωτάθλημα: Σε μία κούρσα... θρίλερ, η Ντνίπρο κατάφερε να μείνει ζωντανή στη μάχη για την κορυφή του πρωταθλήματος μέχρι και τις τελευταίες στροφές της σεζόν, ωστόσο δύο συνεχόμενες ήττες από Βόρσκλα και Σαχτάρ Ντόνετσκ, της στέρησαν κάθε ελπίδα για το πρώτο της πρωτάθλημα μετά την αλλαγή του ονόματος.

Στο πρωτάθλημα έκανε μία αρκετά καλή πορεία καθώς είχε 21 νίκες, τέσσερις ισοπαλίες και πέντε ήττες, μένοντας στο -5 από την πρώτη θέση αλλά κερδίζοντας στην ισοβαθμία την Ζόρια και την είσοδο στα προκριματικά του Champions League.

Αστέρι: Άρτεμ Ντόβμπικ

Artem Dovbyk - 2022/23 Goals | SC Dnipro-1

Μέσα σε μία τριετία έχει εκτοξεύσει την τιμή του και όχι άδικα. Ο Άρτεμ Ντόβμπικ ήταν ποδοσφαιριστής στην Dnipro FC πήγε στη Μίντιλαντ ως ελεύθερος και το καλοκαίρι του 2020, η Ντνίπρο τον έκανε δικό της με 450 χιλιάδες ευρώ. Στις δύο προηγούμενες χρονιές μέτρησε διψήφιο αριθμό τερμάτων (10 και 14 γκολ) αλλά φέτος έχει σπάσει κάθε κοντέρ. Συνολικά σε 38 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις, ο απολογισμός του 25χρονου φορ είναι 29 τέρματα και οκτώ ασίστ (!), όντας ο πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος. Έτσι η τιμή του έχει φτάσει τα 11 εκατ. ευρώ.

Προπονητής: Ολεξάντρ Κούτσερ

Ο Ολεξάντρ Κούτσερ θεωρείται ως ένας από τους ανερχόμενους προπονητές της Ουκρανίας καθώς ξεδίπλωσε τις προπονητικές του ικανότητες στη Μέταλ και αυτή τη στιγμή στην Ντνίπρο. Συγκεκριμένα, ανέλαβε το περσινό καλοκαίρι και δημιούργησε μία αρκετά μεγάλη δύναμη στην Ουκρανία ενώ έκανε με την ομάδα μία αξιοπρεπή πορεία στη Europa Conference League. Εκτός από την 2η θέση στο πρωτάθλημα, έφτασε μέχρι τα νοκ-άουτ της διοργάνωσης όπου και αποκλείστηκε από την ΑΕΚ Λάρνακας αφού πρώτα πέρασε από όμιλο με Άλκμααρ, Απόλλων Λεμεσού και Βαντούζ. Συνολικά μέτρησε 23 νίκες, έξι ισοπαλίες και δέκα ήττες σε 39 ματς χρησιμοποιώντας 33 παίκτες σε όλη τη σεζόν ενώ το συμβόλαιο του έχει ισχύ μέχρι το 2024.

Vs ελληνικές ομάδες: Δεν έχει αγωνιστεί ξανά με ελληνική ομάδα στην 7ετή ιστορία της. Ωστόσο η Dnipro FC, είχε βρεθεί με τον Ολυμπιακό στη φάση των «32» του Europa League όπου επικράτησε με 2-0 στην Ουκρανία και κράτησε το 2-2 στο Φάληρο, παίρνοντας την πρόκριση στην επόμενη φάση. Τότε είχε φτάσει μέχρι και τον μεγάλο τελικό.

Ιστορία: Η Ντνίπρο ανέβηκε στα μεγάλα σαλόνια της Ουκρανίας το 2019, έχοντας ιδρυθεί το 2015. Η διάλυση της Dnipro FC το 2018 λόγω οικονομικών προβλημάτων, έφερε όλες τις υποδομές στις... φτερούγες της Ντνίπρο, η οποία, ωστόσο δεν έχει αναγνωριστεί ως διάδοχος της (απορρίφθηκε το αίτημα από τη FIFA το 2021).

Τίτλοι: Πρωταθλητής Β' κατηγορίας Ουκρανίας (2018/19)

Γκενκ: Το προφίλ της δεύτερης πιθανής αντιπάλου του Παναθηναϊκού

Τι έκανε φέτος στο πρωτάθλημα: Συγκλονιστικό φινάλε στο πρωτάθλημα Βελγίου. Γκενκ, Αντβέρπ και Σεν Ζιλουάζ διεκδίκησαν το τρόπαιο του πρωταθλήματος μέχρι το φινάλε, όμως στο τέλος η ομάδα της Αμβέρσας βγήκε νικήτρια στο θρίλερ. Η Αντβέρπ πήρε τον βαθμό της ισοπαλίας στην έδρα της Γκενκ (2-2) και σε συνδυασμό με το «διπλό» της μοναδικής αδιάφορης Μπριζ στην έδρα της Ουνιόν Σεν Ζιλουάζ κατέκτησε το πρωτάθλημα.

Γκενκ και Ουνιόν τερμάτισαν αμφότερες με 46 βαθμούς, με την πρώτη να ευνοείται και να παίρνει την δεύτερη θέση και το εισιτήριο για τα προκριματικά του Champions League. Από την πλευρά της η περσινή πρωταθλήτρια θα αγωνιστεί στα play-offs του Europa League. Οι Smurfs την προηγούμενη σεζόν βγήκαν στην όγδοη θέση και συνεπώς την χρονιά ποιυ αγωνίστηκε δεν έπαιξαν στην Ευρώπης, όμως έμαθαν από τα λάθη τους και έφτασαν κοντά στην κούπα.

Αστέρι: Μαικ Τρεσόρ

MIKE TRESOR MAGICAL SKILLS GOALS AND ASSIST

Οι Βέλγοι έχουν ένα ποιοτικό ρόστερ, όμως αυτός που ξεχώρισε τη σεζόν που ολοκληρώθηκε είναι ο Μάικ Τρεσόρ. Ο 24χρονος μεσοεπιθετικός είναι ένας φανταστικός «play-maker». Για του λόγου το αληθές σε 42 εμφανίσεις μέτρησε 24 ασίστ, ενώ σκόραρε και οκτώ φορές. Αγωνίζεται κυρίως ως επιτελικός χαφ, όμως παίζει και από τα αριστερά. Με βάση την πλατφόρμα του Transfermarkt η χρηματιστηριακή του αξία είναι στα 13 εκατομμύρια ευρώ. Το συμβόλαιο του έχει ισχύ μέχρι το καλοκαίρι του 2025.

Προπονητής: Βούτερ Βράνκεν

Καθαρά πρόκειται για ένα «προϊόν» του βελγικού ποδοσφαίρυ, καθώς τόσο ως παίκτης όσο και ως προπονητής ήταν σε ομάδες του Βελγίου. Τον Αύγουστο του 2018 ανέλαβε την Μέχελεν ως πρώτος προπονητής και για πρώτη φορά κοούτσαρε ομάδα πρώτης κατηγορίας. Στην πρώτη του σεζόν σήκωσε το κύπελλο Βελγίου, το οποίο είναι το μοναδικό του τρόπαιο. Έπειτα από τέσσερα χρόνια αποχώρησε από τη Μέχελεν, ανέλαβε την 8η Γκενκ και την μετέτρεψε σε διεκδικήτρια του τίτλου. Είναι λάτρης του 4-2-3-1, το οποίο χρησιμοποίησε σχεδόν σε όλα του τα φετινά ματς.

Vs ελληνικές ομάδες: Η Γκενκ έχει αντιμετωπίσει δυο φορές ομάδες από τα... μέρη μας. Στην πρώτη της σεζόν στην Ευρώπη, το 1997, αντιμετώπισε την Παναχαϊκή σε μονό ματς στο Βέλγιο για τους ομίλους του Intertoto και πήρε τη νίκη με 4-2. Οι Βέλγοι είχαν τερματίσει στη δεύτερη θέση πίσω από την Ντιναμό Μόσχας. Τη σεζόν 2002-03 αγωνίστηκε για πρώτη φορά στους ομίλους του Champions League και αντιμετώπισε στον 3ο όμιλο την ΑΕΚ. Ο Δικέφαλος εκείνη τη σεζόν ήταν αήττητος κόντρα στους Βέλγους, την Ρεάλ Μαδρίτης και Ρόμα και βγήκε τέταρτος αφήνοντας την Γκενκ στην τέταρτη θέση (0-0 στο Βέλγιο, 1-1 στη Νέα Φιλαδέλφεια).

Ιστορία: Η Γκενκ μπορεί να έχει μόνο 35 χρόνια ιστορίας, όμως επί 27 συναπτά έτη βρίσκεται στην πρώτη κατηγορία και τέσσερις φορές έχει στεφθεί πρωταθλήτρια. Συνολικά έχει 11 τίτλους και έχει αγωνιστεί 17 σεζόν στην Ευρώπη, εκ των οποίων στις τρεις ήταν στους ομίλους του Champions League. Φημίζεται για τις ακαδημίες της από τις οποίες προέρχονται μεταξύ άλλων οι Κέβιν Ντε Μπρόινε, Τιμπό Κουρτουά, Γιανίκ Καράσκο, Ντιβόκ Οριγκί και Λεάντρο Τροσάρ.

Τίτλοι:

4 πρωταθλήματα (1998-99, 2001-02, 2010-11, 2018-19)
5 Κύπελλα (1997-98, 1999-2000, 2008-09, 2012-13, 2020-21)
2 Super Cup (2011, 2019)

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ