Σίγησε στα 77 η θρυλική φωνή του «FIFA» και του BBC, Τζον Μότσον -Κάλυψε 2.500 αγώνες σε μια πορεία 50 ετών
Φωτογραφία: Twitter

Σίγησε στα 77 η θρυλική φωνή του «FIFA» και του BBC, Τζον Μότσον -Κάλυψε 2.500 αγώνες σε μια πορεία 50 ετών

Ο θρυλικός Βρετανός σχολιαστής Τζον Μότσον, που «χρωμάτισε» με τη φωνή του 2.500 αγώνες ποδοσφαίρου, έφυγε σήμερα από τη ζωή, σε ηλικία 77 ετών, στον ύπνο του, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του.

Ο «Motty», όπως έμεινε γνωστός, κάλυψε δημοσιογραφικά 10 Παγκόσμια Κύπελλα, 10 Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, 29 τελικούς Κυπέλλου Αγγλίας FA Cup, ενώ μετέδωσε και 200 αγώνες των «Τριών Λιονταριών» (της Εθνικής Αγγλίας).

Γνωστός για τις εγκυκλοπαιδικές του γνώσεις γύρω από τον αγώνα, όπως αναφέρει το BBC (για το οποίο εργάστηκε για 50 χρόνια) στο αφιέρωμα με τον οποίο τον τιμά, ενώ άλλο σήμα-κατατεθέν του ήταν τα παλτά του από δέρμα προβάτου (φλις).

«Ένας θαυμάσιος σχολιαστής, η φωνή του ποδοσφαίρου στην Αγγλία για γενεές»

Ο Γκάρι Λίνεκερ, ο οποίος έγραψε τη δική του ιστορία στο αγγλικό ποδόσφαιρο και πλέον έχει ρόλο σχολιαστή σε ποδοσφαιρικά παιχνίδια, ανέφερε πως ήταν «ένας θαυμάσιος σχολιαστής», προσθέτοντας πως ήταν «η φωνή του ποδοσφαίρου στην Αγγλία για γενεές».

Γεννημένος στην πόλη Salford το 1945, που ανήκει στο Μάντσεστερ και αποτελεί μεταξύ άλλων και γενέτειρα του θρύλου της Μάνσεστερ Γιουνάιτεντ Πολ Σκόουλς, η απώλειά του δεν θα άφηνε ανεπηρέαστη ούτε την ομάδα των «κόκκινων διαβόλων».

«Η φωνή τόσο μεγάλων στιγμών για τη United. Ενωνόμαστε με τον ποδοσφαιρικό κόσμο για να θρηνήσουμε την απώλεια του θρυλικού σχολιαστή, Τζον Μότσον. Αναπαύσου εν ειρήνη, Motty», ανέφερε η Manchester United στο λογαριασμό της στο Twitter.

Η Άρσεναλ, όπως και σύσσωμος ο ποδοσφαιρικός κόσμος της Αγγλίας, αναφέρθηκε στον Μότσον, λέγοντας πως το όνομά του «είναι συνώνυμο με τις πιο εκπληκτικές στιγμές του όμορφου παιχνιδιού», εννοώντας το ποδόσφαιρο.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η αγγλική Football League, που είχε βραβεύσει τον Μότσον για την προσφορά του στο άθλημα το 2018, τον χαρακτηρίζει ως μια «καθοριστική» φωνή για το αγγλικό ποδόσφαιρο.

Ακόμη και ο πρίγκιπας Γουίλιαμς εξέφρασε την θλίψη του για την απώλεια του σπουδαίου αυτού σπίκερ.

Η σχέση με το FIFA

Τέλος, ο Άγγλος σχολιαστής πρέπει να αναφερθεί πως δεν έγραψε ιστορία μόνο στους πραγματικούς αγωνιστικούς χώρους, αλλά και στους ψηφιακούς. Αποτέλεσε για χρόνια (από το 1996 ως το 2008, όπως αναφέρει στην αγγλική της έκδοση η AS) τον εκφωνητή των αγώνων του βιντεοπαιχνιδιού της EA Sports, FIFA, καταφέρνοντας με αυτόν τον τρόπο να ξεπεράσει η φήμη του και τα αγγλικά σύνορα, καθώς πρόκειται για ένα ιδιαίτερα επιτυχημένο franchise στο χώρο του gaming, με την περσινή έκδοση του παιχνιδιού να φτάνει τουλάχιστον τους εννέα εκατομμύρια αγοραστές παγκοσμίως. Είχε κάνει, δε, ένα θρυλικό δίδυμο με τον Μπάρι Ντέιβις και οι περιγραφές τους για το διάσημο βιντεοπαιχνίδι έχουν χαραχθεί στο μυαλό όλων των gamers παγκοσμίως.

Η περιγραφή του γκολ του Μπέκαμ κόντρα στην Ελλάδα που έμεινε στην ιστορία

Στις πλέον χαρακτηριστικές στιγμές της καριέρας του, είναι η περιγραφή του αγώνα Αγγλία - Ελλάδα, με τους Αγγλους να θέλουν έστω την ισοπαλία για να προκριθούν στα τελικά του Μουντιάλ του 2002.

Το παιχνίδι είναι 1-2 υπέρ της Ελλάδας και οι Αγγλοι στις καθυστερήσεις κερδίζουν ένα φάουλ. Αναλαμβάνει να το εκτελέσει ο Ντέιβιντ Μπέκαμ προκειμένου να γλιτώσει από το κάζο την ομάδα του και τελικά νικά τον Αντώνη Νικοπολίδη, για να στείλει τους Αγγλους στα ουράνια. Είναι το σημαντικότερο γκολ της καριέρας του, όπως έχει παραδεχτεί ο ίδιος και η περιγραφή του Μότσον με το παρατεταμένο «Μπεκααααααμ! Ναι, το έκανε!» έμεινε στην ιστορία.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS