Βρετανία: Μεσαιωνικές ταφόπλακες 800 ετών ανακαλύφθηκαν σε ιστορικό ναυάγιο

Βρετανία: Μεσαιωνικές ταφόπλακες 800 ετών ανακαλύφθηκαν σε ιστορικό ναυάγιο

Μεσαιωνικές ταφόπλακες 800 ετών ανακαλύφθηκαν σε ιστορικό ναυάγιο με τους Βρετανούς αρχαιολόγους στον κόλπο Στάντλαντ, στα ανοικτά των ακτών του Ντόρσετ, να μένουν αποσβολωμένοι.

Συγκεκριμένα, αντίκρυσαν μεσαιωνικές ταφόπλακες, γύρω από το σημείο όπου ερευνούσαν ένα αρχαίο ναυάγιο, με το Πανεπιστήμιο του Μπόρνμουθ να ανακοινώνει την ανακάλυψη την προηγούμενη Παρασκευή, σε δελτίο τύπου. Οι επιτύμβιες στήλες, σύμφωνα με τους ειδικούς, μάλλον βρίσκονταν στον πυθμένα της Μάγχης επί 800 χρόνια.

Όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου: «Οι πλάκες, σκαλισμένες από μάρμαρο Purbeck, αποτελούσαν μέρος του φορτίου του παλαιότερου και πιο ιστορικού ναυαγισμένου πλοίου της Αγγλίας, το οποίο βυθίστηκε στα ανοικτά των ακτών του Ντόρσετ κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ερρίκου Γ' τον δέκατο τρίτο αιώνα». Υπενθυμίζεται ότι, ο Ερρίκος Γ΄, ο οποίος ήταν γιος του βασιλιά Ιωάννη, ανέβηκε στον θρόνο το 1216 μ.Χ και κυβέρνησε μέχρι τον θάνατό του το 1272 μ.Χ.

Όπως φαίνεται στις εν λόγω φωτογραφίες, οι πλάκες διατηρήθηκαν σε πολύ καλή κατάσταση στο πέρασμα των αιώνων, παρά το γεγονός ότι μία από αυτές ήταν καλυμμένη με αχιβάδες.

Στο δελτίο τύπου αναφέρεται ότι μια άψογα διατηρημένη πλάκα έχει μήκος ενάμισι μέτρο και εκτιμάται ότι ζυγίζει 70 κιλά. Η άλλη, πολύ μεγαλύτερη πλάκα είναι χωρισμένη σε δύο κομμάτια και έχει συνολικό μήκος δύο μέτρα και βάρος περίπου 200 κιλά.

Τέλος, όπως αναφέρεται και οι δύο έχουν σκαλισμένους πάνω τους χριστιανικούς σταυρούς. Ως εκ τούτου, η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι προορίζονταν για καπάκια φέρετρων ή μνημεία κρύπτης για άτομα υψηλού κύρους του κλήρου.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ