«Νύχτες Πρεμιέρας» με πολυαναμενόμενες προβολές και λαμπερούς καλεσμένους

«Νύχτες Πρεμιέρας» με πολυαναμενόμενες προβολές και λαμπερούς καλεσμένους

Πολυαναμενόμενες πρεμιέρες, νέους δημιουργούς, λαμπερούς καλεσμένους και μερικές από τις σπουδαιότερες κινηματογραφικές αφίξεις της χρονιάς επιφυλάσσει το πρόγραμμα του «23ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας», το οποίο θα διεξαχθεί από σήμερα έως τις 2 Οκτωβρίου στις αίθουσες Δαναός 1 και 2, Ιντεάλ, Όπερα 1 και 2, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και στο Μέγαρο Μουσικής.

Υπό την επίβλεψη του καλλιτεχνικού διευθυντή Λουκά Κατσίκα, ο οποίος βρίσκεται για δεύτερη χρονιά στα ηνία του Φεστιβάλ, οι «Νύχτες Πρεμιέρας» θα παρουσιάσουν συνολικά 165 ταινίες από όλο τον κόσμο, τρία διαγωνιστικά τμήματα, ειδικά αφιερώματα, ντοκιμαντέρ και πάνω από 40 ελληνικές ταινίες μικρού μήκους.

Nuxtes Premieras Me Poluanamenomenes Proboles Kai Lamperous Kalesmenous

«Wonderstruck» (2017)

Το Φεστιβάλ ανοίγει αυλαία στις 20 Σεπτεμβρίου με το «Wonderstruck» του Τοντ Χέινς με πρωταγωνίστρια τη Τζούλιαν Μουρ, ένα γλυκύτατο παραμύθι για μικρούς και μεγάλους που θα προβληθεί σε πανελλήνια πρώτη, λίγους μήνες πριν την κανονική κυκλοφορία του στις ελληνικές αίθουσες. Ταινία λήξης θα είναι το «The other side of hope» του Άκι Καουρισμάκι, το οποίο θα προβληθεί μετά τη μικρού μήκους ταινία του Γιώργου Ζώη, «8η Ήπειρος», που έκανε πριν λίγες ημέρες την παγκόσμια πρεμιέρα της στην 74η Μόστρα.

Πρεμιέρες

nuxtes premieras me poluanamenomenes proboles kai lamperous kalesmenous (1)
 

«120 Χτύποι το Λεπτό» (2017)

Ειδικότερα, μερικές από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς θα κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση στο αθηναϊκό κοινό κατά τη διάρκεια των «Νυχτών Πρεμιέρας». Ανάμεσά τους, βρίσκονται το βραβευμένο με το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο 70ό Φεστιβάλ των Καννών, «120 χτύποι το λεπτό» του Ρομπέν Καμπιγιό, το οσκαρικό φαβορί «Να με φωνάζεις με τ’ όνομά σου» του ΛούκαΓκουαντανίνο, το ψυχολογικό θρίλερ «Mother!» του Ντάρεν Αρονόφσκι, το «Foxtrot» του Ισραηλινού Σαμουέλ Μαόζ που τιμήθηκε με το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο 74ο Φεστιβάλ Βενετίας, το «You were never really here» της Λιν Ράμσεϊ, το «Happy end» του Μίκαελ Χάνεκε, το «Loveless» του Αντρέι Σβιάγκιντσεφ, το «Μια φανταστική γυναίκα» του Σεμπάστιαν Λέλιο (βραβείο σεναρίου στο Βερολίνο) και η ταινία του Αντρέ Μουσιέτι, «Το αυτό», η οποία βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο τρόμου του Στίβεν Κινγκ και θα παιχτεί σε μια μεταμεσονύκτια προβολή.

nuxtes premieras me poluanamenomenes proboles kai lamperous kalesmenous (2)
 

«Mother!» του Ντάρεν Αρονόφσκι

Στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ, συμμετέχουν δέκα ταινίες από όλον τον κόσμο, οι οποίες θα διεκδικήσουν τα μεγάλα βραβεία της διοργάνωσης. Από τις ταινίες που θα προβληθούν, ξεχωρίζουν το «The rider» της Κλόε Ζάο που κέρδισε το μεγάλο βραβείο στο Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών του 70ού Φεστιβάλ Καννών, το «Beach rats» της Ελίζα Χίτμαν που τιμήθηκε με το βραβείο σκηνοθεσίας στο Σάντανς, το «Ava» της Λέα Μισιούς που ξεχώρισε στην Εβδομάδα Κριτικής στις Κάννες, το «My happy family» από τη Γεωργία και το «Sicilian ghost story» των Φάμπιο Γκρασαντόνια και Αντόνιο Πιάτζα.

Ελληνικό σινεμά

nuxtes premieras me poluanamenomenes proboles kai lamperous kalesmenous (3)
 

«Μία Φανταστική Γυναίκα» (2017)

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, οι «Νύχτες Πρεμιέρας» στηρίζουν το ελληνικό σινεμά. Στο Διαγωνιστικό Τμήμα ταινιών μικρού μήκους, μέσα από έναν αριθμό συμμετοχών που άγγιξε τις 200 ταινίες, επιλέχθηκαν 44, οι οποίες θα διεκδικήσουν τα έξι βραβεία του τμήματος, με το βραβείο καλύτερης ταινίας να συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Από το πρόγραμμα δεν θα λείπουν και οι πρεμιέρες ελληνικών ταινιών μεγάλου μήκους, όπως το ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου που φιλοτεχνεί το πορτρέτο του Κωνσταντίνου Τζούμα.

nuxtes premieras me poluanamenomenes proboles kai lamperous kalesmenous (4)
 

«Happy End» (2017)

Το τμήμα «Μουσική & Φιλμ» αποτελείται από οκτώ μουσικά ντοκιμαντέρ, τα οποία ρίχνουν φως στις ζωές και τις καριέρες σημαντικών καλλιτεχνών από όλο το στερέωμα της μουσικής και εξερευνούν διαφορετικά μουσικά ρεύματα και τάσεις, που όρισαν την παγκόσμια κουλτούρα.

nuxtes premieras me poluanamenomenes proboles kai lamperous kalesmenous (5)
 

«Η Άλλη Όψη της Ελπίδας» (2017)

Μεταξύ άλλων, θα δούμε τη θρυλική Τσαβέλα Βάργκας στο «Chavela» των Κάθριν Γκαντ και Νταρέσα Κάι, μερικά από τα ωραιότερα soundtracks όλων των εποχών στο «Score: A film music documentary» του Ματ Σρέιντερ, τους Tangerine Dream στο «Revolution of  sound» της Μαργκαρέτε Κρόιτζερ και τα σημαντικότερα συγκροτήματα της σκοτσέζικης μουσικής σκηνής των 90’s στο «Lost in France» του Νίαλ ΜακΚαν.

nuxtes premieras me poluanamenomenes proboles kai lamperous kalesmenous (6)
 

«Η Λιακάδα Μέσα μου» (2017)

Εκτός διαγωνιστικού, θα προβληθεί το «Whitney: Can Ι be me», το ντοκιμαντέρ των Νικ Μπρούμφιλντ και Ρούντι Ντολεζάι για τη Γουίτνεϊ Χιούστον.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS