Το ταξίδι – προσκύνημα που έκαμα κατά τη δεκαετία του 1990 στην Τουρκία και πιο συγκεκριμένα στον Πόντο, στην Ιωνία, στην Καππαδοκία και στην Κωνσταντινούπολη ήταν ευλογημένο.
Βίωσα κατά το δυνατόν την Πίστη που είχαν διαχρονικά οι εκεί Έλληνες. Η έκπληξή μου ήταν μεγάλη και ευχάριστη όταν, κατά την επίσκεψη μου, που ήταν συνάμα προσκύνημα και ρεπορτάζ, στην Κωνσταντινούπολη και στη Μικρά Ασία, γνώρισα κρυπτοχριστιανούς στη σύγχρονη Τουρκία. Έτσι ονομάστηκαν εκείνοι οι Ρωμιοί που επί τουρκοκρατίας για να αποφύγουν τα δεινά του ραγιά και τον θάνατό τους, προτίμησαν και προτιμούν να συμπεριφέρονται ως μουσουλμάνοι, αλλά στην ψυχή τους παρέμεναν και παραμένουν Ρωμιοί, Ορθόδοξοι Χριστιανοί και Έλληνες. Οι περισσότεροι και οι περισσότερες ήσαν και είναι τραγικές φυσιογνωμίες. Έκαμαν και κάνουν κάτι που δεν θέλουν και κρύβουν αυτό που πιστεύουν. Τα παρατιθέμενα διηγήματα στον πυρήνα τους αποδίδουν πραγματικά γεγονότα. Τα περισσότερα βίωσε ο ίδιος ο συγγραφέας, τα υπόλοιπα είναι από μαρτυρίες αξιόπιστων προσώπων. Για λόγους ευνόητους τα ονόματα δεν είναι τα αληθινά. Όμως το γεγονός είναι πως πάνω στην αλήθεια, όπως την έζησα, πλάθεται η μυθοπλασία.
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Γιώργος Ν. Παπαθανασόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1946. Σπούδασε Χημεία και Θεολογία και μετεκπαιδεύτηκε στη διοίκηση των επιχειρήσεων στην Ελλάδα και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ως χημικός εργάσθηκε επί 18ετία ως διευθυντής παραγωγής. Είναι ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Φίλων του Ανεξάρτητου Πολωνικού Συνδικάτου «Αλληλεγγύη». Δημοσιογραφεί από το 1982. Ασχολήθηκε επίσης με θέματα εκκλησιολογικά, πολιτισμικά, και εθνικά. Χρημάτισε διευθυντής της εφημερίδας Ταυτότητα, διευθυντής του περιοδικού Χημικά Νέα, συντάκτης του περιοδικού Εποπτεία. Το ανά χείρας βιβλίο αποτελείται κυρίως από βιώματα του συγγραφέα μετά από ταξίδι και ρεπορτάζ που έκαμε στη Μικρά Ασία κατά τη δεκαετία του 1990. Ορισμένα είναι από ρεπορτάζ και μαρτυρίες έγκυρων προσώπων, που ζούσαν εκείνη τη δεκαετία στη Μικρά Ασία. Ο συγγραφέας έχει γράψει πολλά βιβλία. Ανάμεσά τους τα: – Γιώργος Σαραντάρης, ο άνθρωπος, ο διανοητής, ο διανοούμενος, Εκδ. «Έκπληξη» – Μέρες Αποκάλυψης στην Ιωνία – Το δράμα των Ελλήνων της Ιωνίας 1914-1918, Εκδ. «Αρχονταρίκι» – Εμφύλιες μάχες ιδεών – Ο ιδεολογικός Εμφύλιος πόλεμος στην Ελλάδα, 1946-1960, Εκδ. «Επίκεντρο» – Η Ορθόδοξη Εκκλησία σήμερα, Εναλλακτικές Εκδόσεις – Ο Διαφωτισμός και ο Ελληνισμός, Εκδ. «Τήνος» – Κιβωτός Πατριδογνωσίας – Μορφές του 1821 πριν, κατά και μετά την Επανάσταση, Εκδ. «Τήνος».