Γλυπτά του Παρθενώνα: Νέο σώμα της Βουλής των Λόρδων ανοίγει το ντιμπέιτ για την επιστροφή τους

Γλυπτά του Παρθενώνα: Νέο σώμα της Βουλής των Λόρδων ανοίγει το ντιμπέιτ για την επιστροφή τους

Μπορεί πρόσφατα, σε συνέντευξή της στο GB News και τον Ντάρεν ΜακΚάφρεϊ, η Πρωθυπουργός της Βρετανίας, Λιζ Τρας, να έκανε σαφή τη θέση της για την πιθανή επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, λέγοντας λιτά πως «Αυτό δεν νομίζω να συμβεί», πάντως, υπάρχουν Βρετανοί πολιτικοί που κρατούν μία σαφώς πιο θετική στάση.

Ο Εντ Βάιζεϊ, που διετέλεσε Υπουργός Πολιτισμού το διάστημα 2010-2016 και νυν μέλος της Βουλής των Λόρδων δηλώνει σίγουρος πως «μια συμφωνία είναι κοντά».

Σήμερα Πέμπτη 13/10, πρόκειται να ανοίξει ένα ντιμπέιτ στη Βουλή των Λόρδων σχετικά με τα μουσεία και τον περιορισμό της απομάκρυνσης αντικειμένων από τις συλλογές τους.

Παρ’ όλα αυτά, η βρετανική κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει σκοπό να αλλάξει ο νόμος. Συγκεκριμένα, το Τμήμα Ψηφιακών Μέσων, Πολιτισμού και Αθλητισμού της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε: «Το Βρετανικό Μουσείο εμποδίζεται από νόμο να αφαιρεί αντικείμενα από τις συλλογές του, εκτός από κάποιες λίγες περιστάσεις. Η κυβέρνηση δεν έχει σχέδια να το αλλάξει αυτό».

Στο λεγόμενο «Parthenon Project», συμμετέχουν κι άλλα μέλη των Συντηρητικών μαζί με τον Λόρδο Βάιζεϊ, όπως ο Λόρδος Ντομπς και η Βαρόνη Μέιερ, αλλά το στηρίζουν και ο Στίβεν Φράι και η δημοσιογράφος Σάρα Μπάξτερ.

Σε δημοσκόπηση του πρότζεκτ που έγινε σε 2.000 άτομα, μόλις το 16% των συμμετεχόντων Βρετανών υποστήριξε πως τα Γλυπτά πρέπει να μείνουν στη Βρετανία, ενώ, το 54% συμφώνησε με την επιστροφή τους στην Ελλάδα.

Ο Στίβεν Φράι, ως υποστηρικτής του Parthenon Project, σχολιάσε με τη σειρά του: «Πιστεύω ακράδαντα πως τώρα έχουμε μια πραγματική ευκαιρία να βρούμε μία λύση από την οποία να επωφελούνται και η Βρετανία και η Ελλάδα».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS