Μητσοτάκης: Μισός επιπλέον μισθός σε 100.000 υγειονομικούς, 250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους, πρόσθετο βοήθημα σε 173.000 άτομα με αναπηρία

Μητσοτάκης: Μισός επιπλέον μισθός σε 100.000 υγειονομικούς, 250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους, πρόσθετο βοήθημα σε 173.000 άτομα με αναπηρία

680 εκ. ευρώ για ενίσχυση εργαζομένων κι επιχειρήσεων.

Με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ολομέλεια της Βουλής, ανοιξε η συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την οικονομία, τις ανατιμήσεις και την αύξηση του κόστους ενέργειας.

Δείτε ζωντανά τη συζήτηση στη Βουλή

«Αυξήθηκαν οι τιμές σε όλη την Ευρώπη»

«Όταν μιλάμε για ακρίβεια πρέπει να είμαστε ακριβείς. Θα περιγράψω την αντικειμενική πραγματικότητα επικαλούμενος στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat, γιατί το θέμα δεν προσφέρεται για ανέξοδους λαϊκισμούς, αλλά για καθαρές αλήθειες» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στην Προ Ημερησίας συζήτηση με θέμα την ακρίβεια στη Βουλή, που γίνεται μετά από πρωτοβουλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα. «Πρώτη αλήθεια είναι ότι υπάρχει μία παγκόσμια κρίση τιμών. Μετά τα lockdown η αυξημένη ζήτηση ανέβασε τις τιμές και αυτές τον πληθωρισμό. Για αυτούς τους λόγους αλλά όχι μόνο ανέβηκαν και οι τιμές της ενέργειας» είπε συνεχίζοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Υπάρχει μεγάλη συζήτηση στην κοινότητα των οικονομολόγων. Η μεγάλη πλειοψηφία αυτών και θεωρώ με τεκμηριωμένο τρόπο, υποστηρίζει πως το φαινόμενο θα είναι πρόσκαιρο. Κάποιοι άλλοι θεωρούν πως το συγκεκριμένο φαινόμενο αποδίδεται στην δημοσιονομική χαλάρωση. Η ΕΚΤ συμμερίζεται την πρώτη άποψη, εξ ου και δεν αυξάνει τα επιτόκια, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τροχοπέδη στην ανάπτυξη».

Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμπλήρωσε: «Δεν είναι η πρώτη φορά που είχαμε αντίστοιχες πληθωριστικές τάσεις, όπως στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους το 2010 - 2011. Και τότε απεδείχθη το φαινόμενο παροδικό, έτσι και τώρα θεωρώ πως θα δούμε μία αποκλιμάκωση του φαινομένου το πρώτο τρίμηνο του 2022. Στην περίπτωση της πατρίδας μας, η πραγματικότητα κ. Τσίπρα είναι ότι η Ελλάδα έχει την τρίτη καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη ως προς τον πληθωρισμό τον μήνα Οκτώβριο. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να συμφωνήσουμε ποια είναι η βάση των στοιχείων που επικαλούμαστε. Η Ελλάδα πηγαίνει συγκριτικά καλύτερα σε σχέση με πολλές χώρες, εξ ου και το καλάθι προϊόντων παραμένει συγκριτικά φθηνότερο».

Γιατί αυξήθηκαν οι τιμές στο ρεύμα

Ο πρωθυπουργός εξήγησε πως η αύξηση των τιμών «είναι αποτέλεσμα μιας στρέβλωσης στην αγορά του φυσικού αερίου και έχει γεωπολιτικές αιτίες και είναι ένα φαινόμενο που επηρέασε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η παραμικρή αύξηση των τιμών δυσκολεύει την ζωή των πολιτών και εμποδίζει την ανάπτυξη της χώρας. «Θέλω να μιλάμε με πραγματικά στοιχεία και όχι με ψέμματα και εντυπώσεις της στιγμής», υπογράμμισε.

Δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι πιστεύει ότι η χώρα μας απαντά αποτελεσματικά και αυτή η άμυνα στο κύμα των ανατιμήσεων, δεν έτυχε, αλλά πέτυχε. Και πως με την εκδήλωση των πρώτων τάσεων αυξήσεων η κυβέρνηση προχώρησε στην λήψη μέτρων. Επίσης, σημείωσε ότι το εισόδημα των νοικοκυριών είχε θωρακιστεί επί δυο χρόνια. «Πρώτη η Ελλάδα από τον Σεπτέμβριο ανακοίνωσε κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς του ρεύματος την οποία αναγκαστήκαμε να αυξήσουμε γιατί οι αυξήσεις στο φυσικό αέριο ήταν μεγαλύτερες από αυτές που περιμέναμε».

Στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι ότι το συνολικό ποσό που έδωσε η κυβέρνηση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις για τις αυξήσεις τιμών σε ενέργεια και φυσικό αέριο, αγγίζει τα 680 εκ. ευρώ. «Εάν κάνετε έναν αναλογικό υπολογισμό, θα δείτε ότι η στήριξη αυτή ποσοστιαία είναι από τις μεγαλύτερες που έχει δοθεί στην Ευρώπη» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Διπλό ποσό στους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος

«Αντιμετωπίζουμε ένα εξωγενές, πρόσκαιρο φαινόμενο στο οποίο απαντά η Ελλάδα και είναι αποτέλεσμα της οικονομικής πολιτικής αυτής της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση προχώρησε άμεσα στη λήψη μέτρων αιχμής για την ενέργεια και επειδή το εισόδημα των νοικοκυριών είχε θωρακιστεί τα προηγούμενα δύο χρόνια», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Πρώτη η Ελλάδα, από την παρουσία μου στη ΔΕΘ, ανακοίνωσε κρατική επιδότηση στο ρεύμα. Διπλασιάσαμε την ενίσχυση των κοινωνικών τιμολογίων. Η στήριξη που παρέχουμε για δαπάνες ρεύματος και θέρμανσης είναι 680 εκατ. ευρώ. Είναι από τις μεγαλύτερες που έχουν δοθεί στην Ευρώπη. Και το επίδομα θέρμανσης φέτος θα είναι διπλάσιο και με αντικειμενικά κριτήρια. Και επειδή εικάζω ότι θα αναφερθείτε και στη ΔΕΗ θα σας πω ότι η ΔΕΗ, την οποία χρεοκοπήσατε, σήμερα είναι ισχυρή με αύξηση κεφαλαίου με 9 φορές μεγαλύτερη μετοχή από ό,τι μας την παραδώσατε».

680 εκ. ευρώ για ενίσχυση εργαζομένων κι επιχειρήσεων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνεχίζοντας την ομιλία του, έκανε αναφορά στην Ισπανία και απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα του είπε: «Και στην οικονομία, όπως και στα εξοπλιστικά, δεν μας τα λένε καλά οι νεόκοποι φίλοι σας, οι Ισπανοί σοσιαλιστές με τους φίλους σας τους Podemos». Και απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από τα έδρανα της αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός αν έφερε: «Εσείς κ. Τσίπρα επιδιώκατε να συναντηθείτε με τον κ. Σάντσες όταν ήλθε στην Ελλάδα. Και στις προσυνόδους του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού κόμματος εσείς πηγαίνετε»…

Συνεχίζοντας την αναφορά του στο αντικείμενο της Προ Ημερησίας συζήτησης, ο Κυρ. Μητσοτάκης τόνισε πως «η παραμικρή αύξηση των τιμών δυσκολεύει την ζωή των πολίτων και εμποδίζει την ανάπτυξη της χώρας».

«Θέλω να μιλάμε με πραγματικά στοιχεία και όχι ψέματα και εντυπώσεις της στιγμής» συνέχισε και συμπλήρωσε πως «αντιμετωπίζουμε ένα εξωγενές και πρόσκαιρο φαινόμενο στο οποίο πιστεύω πως η χώρα μας απαντά με αποτελεσματικότητα. Με την εκδήλωση των πρώτων τάσεων σημαντικών αυξήσεων στην ενέργεια η κυβέρνηση προχώρησε άμεσα στη λήψη μέτρων αιχμής στην ενέργεια και γιατί δύο χρόνια τώρα είχαν ληφθεί μέτρα προστασίας του εισοδήματος. Πρώτη η Ελλάδα από την ΔΕΘ ανακοίνωσε κρατική επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος, την οποία και μετά αυξήσαμε, διπλασιάσαμε τα κοινωνικά τιμολόγια, εξαιρέσαμε τα τέλη στο φυσικό αέριο».

Και ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε: «Το συνολικό πόσο που διαθέτουμε για ενίσχυση εργαζομένων και επιχειρήσεων είναι 680 εκατομμύρια ευρώ. Η στήριξη αυτή ως μέγεθος της οικονομικής δραστηριότητας είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη και όπως γνωρίζετε φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης είναι διπλάσιο και δίνεται με αντικειμενικά κριτήρια. Να σας πω επίσης πως η ισχυρή ΔΕΗ αποτελεί σύμμαχο σε αυτή την προσπάθεια. Και ναι σήμερα η ΔΕΗ είναι ισχυρή γιατί εσείς μας την παραδώσατε σε κατάσταση χρεοκοπίας».

Η καλύτερη χώρα στην αντιμετώπιση της ανεργίας εν μέσω κοροναϊού

Υλοποιήσαμε με συνέπεια ευρύτερη πολιτική φοροελαφρύνσεων και αναπτύξεων. Μικρότερο φόρο εισοδήματος, μικρότερος ΕΝΦΙΑ, η εισφορά αλληλεγγύης έχει ανασταλεί και τα νοικοκυριά έχουν μεγαλύτερο διαθέσιμο εισόδημα από ότι είχαν επί των ημερών σας.

Πρόκειται ευτυχώς για τους Έλληνες και δυστυχώς για τον ΣΥΡΙΖΑ η αντιστροφή της φοροεπέλασης που κάνατε επί 4,5 χρόνια.

H Ελλάδα η καλύτερή χώρα στην Ευρώπη στην αντιμετώπιση της ανεργίας εν μέσω πανδημίας.

Ολόκληρη η ομιλία Μητσοτάκη

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS