Μητσοτάκης: «Πετύχαμε την επέκταση της τουριστικής περιόδου» -Έσοδα 18 δισ. για το 2022

Μητσοτάκης: «Πετύχαμε την επέκταση της τουριστικής περιόδου» -Έσοδα 18 δισ. για το 2022

Στην εκδήλωση του Υπουργείου Τουρισμού με θέμα: «2022 - Η μεγάλη επιστροφή του ελληνικού τουρισμού» μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης 

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τις επιτυχίες που σημειώθηκαν στον κλάδο του τουρισμού φέτος, με έσοδα που ξεπερνούν τις αρχικές προβλέψεις, για το πώς ο τομέας κρατήθηκε ζωντανός στη δύσκολη εποχή της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά και για το πώς η κυβέρνηση πέτυχε την επέκταση της τουριστικής περιόδου. «Μπορούμε ανεπιφύλακτα να μιλάμε για επιτυχία και για τη μεγάλη επιστροφή του ελληνικού τουρισμού», είπε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση του υπουργείου Τουρισμού. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την ομιλία του, δήλωσε ιδιαίτερα συγκινημένος: «βλέπω ανάμεσα σας πολλά χαμογελαστά πρόσωπα, αισιόδοξα πρόσωπα», είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι «αν υπάρχει ένας κλάδος όπου οι αριθμοί αντικατοπτρίζουν πιστά την αλήθεια, αυτός είναι ο τουρισμός», και εξήγησε ότι αυτό συμβαίνει επειδή όλα τα στοιχεία αφορούν χειροπιαστά μεγέθη, μετρημένους επισκέπτες, καταγεγραμμένα έσοδα, από την φιλοξενία τους στη χώρα μας.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μπορούμε ανεπιφύλακτα να μιλάμε για επιτυχία και για τη μεγάλη επιστροφή του ελληνικού τουρισμού

Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας ότι πράγματι με βάση τα δεδομένα φέτος «μπορούμε ανεπιφύλακτα να μιλάμε για επιτυχία και για τη μεγάλη επιστροφή του ελληνικού τουρισμού». «Οι αφίξεις ως το τέλος της χρονιάς εκτιμούμε ότι θα φτάσουν στο 88% του αριθμού ρεκόρ του 2019 ενώ όμως οι εισπράξεις θα κινηθούν περίπου στα ίδια ίσως και λίγο υψηλότερα και έτσι από τα 15 δις που έχουν προβλεφθεί ως έσοδα για το 2022 θα προστεθούν τουλάχιστον 3 δις ακόμα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός εξήγησε: «Είναι πόροι για την οικονομία, για τις επιχειρήσεις για την ίδια την κοινωνία. Ο τουρισμός δεν τροφοδοτεί μόνο τα δημόσια ταμεία μέσω της φορολογίας, ενισχύει ένα πολύ ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων -από μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και αεροπορικές εταιρείες μέχρι πολλές μικρότερες επιχειρήσεις ενοικίασης καταλυμάτων- και ταυτόχρονα είναι αυτός που κινητοποιεί τις τοπικές αγορές σε όλα τα επίπεδα. Φέτος ήταν η καλύτερη χρονιά για την εστίαση στην Αθήνα εδώ και πολλές δεκαετίες». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέχεια είπε ότι «ο τουρισμός είναι πυροδότης ανάπτυξης» και ότι ο συγκεκριμένος τομέας συμβάλει σημαντικά στη μεγέθυνση του εθνικού προϊόντος και στον κρίσιμο τομέα της απασχόλησης και στις επενδύσεις.

Μητσοτάκης: Κρατήσαμε τον τουρισμό ζωντανό στην πανδημία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Η σημερινή εικόνα ευεξίας σας διαβεβαιώνω ότι δεν θα προϋπήρχε εάν δεν προϋπήρχε μία πολύ συστηματική προσπάθεια στήριξης του κλάδου, κυρίως κατά την περίοδο έκρηξης της πανδημίας, τότε που ο κορωνοϊός μάς δημιούργησε ασφυκτικές συνθήκες, απειλώντας πολλές επιχειρήσεις κυριολεκτικά με αφανισμό και φέρνοντας τους εργαζόμενους αντιμέτωπους με το φάσμα της ανεργίας». Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός μίλησε για την περίοδο της πανδημίας: «Θυμάμαι χαρακτηριστικά τις πρώτες συσκέψεις με τον τότε υπουργό Τουρισμού και το επιτελείο μας για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πρωτοφανή κατάσταση. Βλέπαμε το φάσμα της απόλυτης καταστροφής μπροστά μας και πήραμε κάποιες δύσκολες αποφάσεις, με δημόσιους πόρους για τη στήριξη των επιχειρήσεων του τουρισμού και να πληρώσουμε τους μισθούς των εργαζόμενων και να φέρουμε νέα εργαλεία».

«Κρατήσαμε τον τουριστικό κλάδο ζωντανό και μετά ήρθε το 2021, ήδη είχαν αρχίσει να φτάνουν τα εμβόλια, είχαμε μεγάλα ζητήματα τότε με το πώς θα μπορούν να ταξιδεύουν οι τουρίστες», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. Έπειτα δημιουργήθηκε ένα κοινά αποδεκτό πιστοποιητικό που θα επέτρεπε το ταξίδι, «ήμασταν εμείς αυτοί που το σχεδιάσαμε, το προτείναμε στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και εξαιτίας και αυτής της πρωτοβουλίας είχαμε μια αποδεκτή τουριστική περίοδο το 2021 με έσοδα στο 50% του αριθμού ρεκόρ του 2019».

«Δεν έτυχε, πέτυχε»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέχισε: Ήρθε η φετινή χρονιά ολικής επαναφοράς του τουρισμού παρά το γεγονός ότι και φέτος είχαμε μεγάλες δυσκολίες. Εξακολουθούμε και έχουμε πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης, Ρώσοι και Ουκρανοί τουρίστες δεν ήρθαν, ο πόλεμος προκαλεί έκρηξη πληθωρισμού, τιμών, ενεργειακού κόστους, αλλά ο ελληνικός τουρισμός κατάφερε και έκανε τη μεγάλη επιστροφή. Ναι, πετύχαμε. Πετύχαμε την επέκταση της τουριστικής περιόδου.

«Είναι πια μια κατάκτηση για τον ελληνικό τουρισμό. Δεν έτυχε, πέτυχε», είπε ο πρωθυπουργός, εν μέσω χειροκροτημάτων.

«Η Ελλάδα ως προορισμός όλον τον χρόνο οδεύει σταδιακά προς μία σεζόν δώδεκα μηνών. Έχουμε κάθε λόγο να μπορούμε να το κάνουμε, υπάρχουν ακόμα πάρα πολλές περιοχές της χώρας που είναι τουριστικά παρθένες, παντελώς αναξιοποίητες. Και ο πολιτιστικός μας τουρισμός έχει σημαντικότατες προοπτικές ανάπτυξης».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το 2023 αναμένεται κι αυτό να είναι χρονιά ορόσημο για τον τουρισμό μας

«Η σεζόν των 12 μηνών δεν πρέπει να αφορά μόνο τους επισκέπτες αλλά και τους συμπολίτες μας. Ο εσωτερικός τουρισμός έχει τη δυνατότητα να μπορεί να αναγεννά περιοχές που έχουν δοκιμαστεί, όσοι το αμφισβητούν δεν έχουν παρά να ρωτήσουν τους επαγγελματίες της Εύβοιας, τους Σαμιώτες που ανάσαναν μετά τον σεισμό, αλλά και ακριτικά μας νησιά που παίρνουν ζωή ενώ τα περιβάλλει διαρκής ένταση. Το πρόγραμμα «τουρισμός για όλους» θα τρέξει και το 2023. Το 2023 αναμένεται κι αυτό να είναι χρονιά ορόσημο για τον τουρισμό μας, παρά τη μεγάλη διεθνή αβεβαιότητα, τις εισαγόμενες πληθωριστικές πιέσεις», είπε ο πρωθυπουργός.

«Η Ελλάδα σε αυτόν τον τομέα είναι εξαιρετικά καλά τοποθετημένη. Πιστεύω ακράδαντα ότι όλες οι διεθνείς τάσεις μπορούν να δουλέψουν προς όφελός μας, Σε αυτόν τον δύσκολο και σύνθετο κόσμο που ζούμε, όλοι θα αναζητούν ολοένα και περισσότερο μοναδικές εμπειρίες». Έχουμε βάλει τα θεμέλια, έχουμε βάλει τις βάσεις, θα μπορέσουμε και το 2023 αλλά και τα χρόνια που θα ακολουθήσουν να είναι χρόνια μεγάλης επιτυχίας για τον ελληνικό τουρισμό και κατά συνέπεια για την ελληνική οικονομία, είπε, κλείνοντας ο πρωθυπουργός.

 

hmc gif 300 600

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2023 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2023 YSTEROGRAFO NEWS