Ζαχαρίας Ζούπης: Προσεχώς δεύτερο κόμμα το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ απειλείται άμεσα από το ΚΚΕ

Ζαχαρίας Ζούπης: Προσεχώς δεύτερο κόμμα το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ απειλείται άμεσα από το ΚΚΕ

Μετά τη διάσπαση και τις τελευταίες εξελίξεις, το πιο πιθανό είναι να δούμε άμεσα το ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση και τον ΣΥΡΙΖΑ τρίτο κόμμα, εκτιμά ο Ζαχαρίας Ζούπης, διευθυντής ερευνών της Opinion Poll, ο οποίος εξήγησε στο Liberal ότι αυτό θα είναι το πρώτο ορατό αποτέλεσμα.

Από εκεί και πέρα, ο Ζαχαρίας Ζούπης δεν αποκλείει να δούμε το ΚΚΕ σε διψήφια ποσοστά, αφήνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ σε μονοψήφια.

Ακόμα, ο Ζαχαρίας Ζούπης παραθέτει τις τελευταίες μετρήσεις για την πρόθεση ψήφου, πριν την Κεντρική Επιτροπή του Σαββατοκύριακου και όσα την ακολούθησαν, οι οποίες έδιναν τον ΣΥΡΙΖΑ κατά μέσον όρο στο 12,8%, το ΠΑΣΟΚ να υπολείπεται κατά μια μονάδα και το ΚΚΕ στο 8%, προς το οποίο υπάρχει μια τάση να προσανατολιστούν οι απογοητευμένες αριστερόστροφες δυνάμεις, πόσο μάλλον όταν η ψήφος στις Ευρωεκλογές είναι χαλαρή.

Πιστεύει ότι ένα τμήμα των 930.000 που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνιο, θα επιλέξει πλέον να τηρήσει αποστάσεις ασφαλείας από το κόμμα, αλλά και συνολικά από τις πολιτικές διεργασίες, ενώ εξηγεί γιατί δεν υπάρχει ζωτικός χώρος για το νέο κόμμα στα αριστερά του.

Όσο για την κυβέρνηση, πρέπει να πείσει ότι άμεσα, τώρα που είναι ισχυρή, είναι σε θέση να προωθήσει μεταρρυθμίσεις ακόμα και αν χρειαστούν ρήξεις, διαφορετικά, όπως λέει, τα κενά στη ζωή και την πολιτική, με λάθος ή με σωστούς τρόπους, πάντα καλύπτονται.

Ολόκληρη η συνέντευξη

Τι δείχνουν οι τελευταίες σας μετρήσεις για το ΣΥΡΙΖΑ;

Οι μετρήσεις που θα πραγματοποιηθούν αυτές τις μέρες μετά τη συνεδρίαση της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ θα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Το κλίμα που επικράτησε, το ύφος και το περιεχόμενο της ομιλίας του κ. Κασσελάκη και όλης της αντιπαράθεσης, η διάσπαση και η μαζική αποχώρηση στελεχών, ενώ ταυτόχρονα αιωρείται η πεποίθηση ότι υπάρχουν σημαντικά τμήματα εντός του ΣΥΡΙΖΑ που είναι θέμα χρόνου να φύγουν κι αυτά θα αποτυπωθούν και είναι φανερό ότι θα συνεχιστεί η πτωτική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, η αποσύνθεσή του.

Ας μιλήσουμε με ποσοστά για να γίνει σαφές τι μπορεί να περιμένουμε. Στον πρώτο κύκλο ερευνών μετά το Καλοκαίρι, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανιζόταν με επίδοση στην πρόθεση ψήφου κατά μ.ό 14.5% (17.6% κατά μ.ό στην εκτίμηση ψήφου). Στον δεύτερο κύκλο που ολοκληρώθηκε πριν λίγες μέρες παρουσίασε ποσοστό 12.8% στην πρόθεση ψήφου κατά μ.ό (15.4% στην εκτίμηση ψήφου). Είχε δηλαδή μια καθαρή πτώση τουλάχιστον κατά 2%-2.5%.

Μετά από όσα έχουν μεσολαβήσει, εκτιμώ ότι θα υπάρχει παραπέρα πτώση του και ότι το πιο πιθανόν είναι να δούμε άμεσα το ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση και τον ΣΥΡΙΖΑ τρίτο. Άλλωστε στην τελευταία έρευνα το ΠΑΣΟΚ υπολειπόταν μόλις 1%. Αυτό θα είναι το πρώτο ορατό αποτέλεσμα. Αν δε ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίσει αυτή την περιδίνηση, που δεν βλέπω πως θα μπορούσε να ξεφύγει από αυτήν, θεωρώ ότι στο επόμενο διάστημα δεν μπορεί να αποκλείεται ο ΣΥΡΙΖΑ να εμφανιστεί και με μονοψήφια ποσοστά.

Ποιοι εισπράττουν περισσότερο από την καθοδική του τροχιά, το ΠΑΣΟΚ ή το ΚΚΕ; Και θα μπορούσε το ΚΚΕ να κάνει το άλμα προς το διψήφιο ποσοστό;

Όσοι εγκαταλείπουν τον ΣΥΡΙΖΑ θα έλεγα ότι κατά σειρά κατάταξης οδεύουν πριν απ΄ όλα προς την γκρίζα ζώνη και στη συνέχεια βασικά προς το ΠΑΣΟΚ και το Κ.Κ.Ε περίπου με ίδια ποσοστά. Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή δίνει την εικόνα κόμματος σε πλήρη αδυναμία και επομένως και άλλες δυνάμεις όπως η ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, το ΜΕΡΑ 25, αλλά και η Ν.Δ εισπράττουν από τις απώλειές του. Μοιάζει με ένα κόμμα που έχει πέσει στο έδαφος και όλοι παίρνουν από αυτόν.

Το Κ.Κ.Ε πήρε 7.69% στις βουλευτικές εκλογές. Στις πρώτες έρευνες είχε επίδοση κατά μ.ο στην πρόθεση ψήφου 7.2% και στην εκτίμηση ψήφου 9.3%. Στον δεύτερο κύκλο ερευνών τα ποσοστά αυτά βρέθηκαν στο 8% και 9.8%. Απ΄ ότι βλέπετε ήδη είναι κοντά στο διψήφιο ποσοστό και αν κάποιος λάβει υπόψη την κατάσταση του ΣΥΡΙΖΑ, την τάση αριστερόστροφων δυνάμεων να προσανατολιστούν προς το Κ.Κ.Ε, εκτιμώ ότι θα παρουσιάσει διψήφιο δημοσκοπικό ποσοστό και όχι μόνο αυτό. Πιθανά να δούμε το Κ.Κ.Ε να απειλεί τον ΣΥΡΙΖΑ. Ας μη ξεχνάμε δε, ότι οι Ευρωεκλογές είναι εκλογές με πιο χαλαρή ψήφο και ότι αρκετοί που θέλουν να ψηφίσουν αισθανόμενοι αριστεροί ή αντισυστημικοί να το ψηφίσουν. Το Κ.Κ.Ε είναι κοντά να πάρει ποσοστά, τα οποία θα είναι τα πιο υψηλά μετά την ιστορική διάσπασή του το 1991.

Εντέλει που θα καταλήξουν οι δυσαρεστημένοι από το ΣΥΡΙΖΑ; Μήπως κάποιοι απογοητευμένοι ψηφοφόροι αποστασιοποιηθούν εντελώς από τις πολιτικές εξελίξεις;

Ας έρθουμε στην πολιτική, ανθρώπινη, ψυχολογική κατάσταση 930.000 ανθρώπων που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνιο. Δέχτηκαν μια συντριπτική ήττα που δεν περίμεναν. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε το 40% των δυνάμεών του. Ακολούθησε η διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου και το σοκ της εκλογής Κασσελάκη απέναντι στην οποία το 40% είχε πρόβλημα. Συνεχίστηκε όλη αυτή η αντιπαράθεση όπου συγκρούονταν μια ηγετική ομάδα που δεν φαίνεται να γνωρίζει που βρίσκεται και που το πάει και μια ομάδα που κατά πολλούς είναι συνυπεύθυνοι στην πορεία ηττών του ΣΥΡΙΖΑ που βέβαια είχαν την υπογραφή του Α. Τσίπρα. Τώρα άρχισαν οι αποχωρήσεις, οι καταγγελίες με βαριές κουβέντες, οι διασπάσεις. Είναι λογικό ένα τμήμα ψηφοφόρων επομένως να απομακρύνονται απογοητευμένοι, αισθανόμενοι πως ότι πίστεψαν κατέρρευσε. Αυτό το κλίμα θα οδηγήσει σίγουρα ένα τμήμα στην τήρηση αποστάσεων ασφαλείας από το ΣΥΡΙΖΑ και συνολικά τις πολιτικές διεργασίες. Πάντα υπάρχει αυτό το φαινόμενο σε μεγάλες κομματικές κρίσεις και διασπάσεις. Πολύ περισσότερο όταν αυτές εκδηλώνονται με όρους σαν κι αυτούς που βλέπουμε.

Εκτιμάτε ότι η τελική μάχη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ θα δοθεί μετά τις Ευρωεκλογές;

Θέτετε ένα πολύ δύσκολο ερώτημα, γιατί για να απαντηθεί αυτό, πρέπει πρώτα να απαντηθεί ένα άλλο ερώτημα: Τι θα μείνει μέχρι τότε στο ΣΥΡΙΖΑ; Θα συνεχιστούν οι αποχωρήσεις, οι διασπάσεις, η αποστασιοποίηση δυνάμεων; Πώς θα πορευτεί η ηγετική ομάδα και τι στάση θα κρατήσει από αύριο η εναπομείνουσα εσωκομματική αντιπολίτευση; Θα γίνει Συνέδριο και τι αντιπαραθέσεις θα υπάρξουν; Ανάλογα με αυτές τις εξελίξεις, θα καθοριστούν πάρα πολλά. Εν πάση περιπτώσει ένα εκλογικό αποτέλεσμα στις Ευρωεκλογές απογοητευτικό, με πιθανά το ΣΥΡΙΖΑ στην τέταρτη θέση, δεν προαναγγέλλει τελική μάχη, αλλά τίτλους τέλους.

Τι δυναμική εκτιμάτε ότι θα μπορούσε να έχει το νέο κόμμα στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ από τον Ευ. Τσακαλώτο και δεξιότερα του ΚΚΕ;

Εκτιμώ ότι δεν υπάρχει πολύς ζωτικός χώρος. Ένα τέτοιο κόμμα αντικειμενικά θα απευθυνθεί σε δυνάμεις που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, που όμως συνεχίζει να μαραζώνει, με δυνάμεις που είναι απογοητευμένες και αποστασιοποιούνται. Η άνοδος δε του Κ.Κ.Ε δημιουργεί φράγμα σε αριστερόστροφες δυνάμεις, ενώ δεν νομίζω να περιμένει κανείς ότι μπορούν να παραμένουν στήριξη από δυνάμεις του Κέντρου.

Υπάρχει και κάτι ακόμα και ιδιαίτερα σημαντικό. Οι δυνάμεις αυτές είναι ενοχοποιημένες στην κοινή γνώμη, αλλά και σε δυνάμεις της Αριστεράς. Συμμετείχαν σε όλη την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ ως Κυβέρνηση και ως Αντιπολίτευση, είχαν συμβολή στην έξαρση του λαϊκισμού, στη συνεργασία με την ακροδεξιά στα παιχνίδια με τη χώρα το 2015, στον μηδενισμό, αλλά και στη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ ενός ανθρωποκεντρικού ασπόνδυλου ιδεολογικά και πολιτικά μηχανισμού. Γι αυτό ηττήθηκαν άλλωστε και εσωκομματικά.

Ο δεύτερος πόλος του πολιτικού συστήματος καταρρέει χωρίς να αναδεικνύεται κάποιος άλλος στη θέση του. Τι σημαίνει για την κυβέρνηση να μην έχει απέναντι της έναν ισχυρό πόλο;

Αυτό που ζούμε είναι πράγματι πρωτόγνωρο. Ουσιαστικά το ποσοστό της Ν.Δ ισοφαρίζεται μόνο από το άθροισμα ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Κ.Κ.Ε. Για την Κυβέρνηση αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δει την πορεία της, έχοντας στο νου της ότι δεν υπάρχει περιθώριο αλαζονείας, άλλων ολιγωριών. Έχει να αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα με κορυφαία αυτό της ακρίβειας, των μεγάλων γεωστρατηγικών αλλαγών που μπορεί να επιφυλάσσουν πολύμορφους κινδύνους, ενώ πρέπει να πείσει ότι άμεσα, τώρα που είναι ισχυρή, είναι σε θέση να προωθήσει μεταρρυθμίσεις σε Δημόσια Διοίκηση, Υγεία, Παιδεία, Δικαιοσύνη Δημόσια τάξη κ.ά εκσυγχρονίζοντας τη χώρα ριζικά, ακόμα και αν χρειαστούν ρήξεις. Αυτό απαιτούν 2.115.322 ψηφοφόροι της Ν.Δ αλλά και άλλες δυνάμεις που βλέπουν την προσπάθεια του Κ. Μητσοτάκη με συμπάθεια αλλά και κρατήματα. Διαφορετικά ας μην ξεχνάει κανείς, ότι τα κενά στη ζωή και την πολιτική καλύπτονται, με λάθος ή σωστούς τρόπους καλύπτονται.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ