Με διάβημα στον Ρώσο πρέσβη απαντά το ΥΠΕΞ στην απέλαση των Ελλήνων διπλωματών από τη Μόσχα

Με διάβημα στον Ρώσο πρέσβη απαντά το υπουργείο Εξωτερικών στην απέλαση των Ελλήνων διπλωματών από τη Μόσχα.

Συγκεκριμένα με αυστηρή διαμαρτυρία προς τον Ρώσο πρεσβευτή στην Αθήνα, Αντρέι Μάσλοφ, προέβη χθες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης. Η Αθήνα εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της για μια σειρά από ρωσικές ενέργειες, με αποκορύφωμα την πρόσφατη απέλαση 8 Ελλήνων διπλωματών από τη Μόσχα.

Υπενθυμίζεται ότι σε ανακοίνωση του το ΥΠΕΞ, στις 27 Ιουνίου, ανέφερε ότι «δεν υφίσταται καμία βάση για την απόφαση των ρωσικών Αρχών για την απέλαση μελών του προσωπικού ελληνικής διπλωματικής και προξενικής αρχής στη Ρωσία» και υπογράμμιζε ότι τα άτομα αυτά «διακρινόμενα για τον επαγγελματισμό τους και υψηλό αίσθημα ευθύνης, επιτελούσαν τα καθήκοντά τους σύμφωνα με τις προβλέψεις των Συμβάσεων της Βιέννης για τις Διπλωματικές και Προξενικές Σχέσεις».

Είχε προηγηθεί η κίνηση της Αθήνας να κηρύξει μια ομάδα Ρώσων διπλωματών «personae non gratae», στο πλαίσιο πιέσεων προς τη Ρωσία να σταματήσει την εισβολή στην Ουκρανία. Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, είχε δηλώσει ότι οι αμοιβαίες απελάσεις δεν είναι επιλογή της Μόσχας και διαβεβαίωσε ότι παρά τη μείωση της στελέχωσής τους, η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα και το γενικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ μετά την απόφαση της Ρωσίας

«Εκφράζουμε την έντονη λύπη μας για την απόφαση των ρωσικών Αρχών για την κήρυξη οκτώ στελεχών της Ελληνικής Πρεσβείας στη Μόσχα, καθώς και του Γενικού Προξενείου στη Μόσχα, ως personae non grata.

Δεν υφίσταται καμία βάση για την απόφαση των ρωσικών Αρχών για την απέλαση μελών του προσωπικού ελληνικής διπλωματικής και προξενικής αρχής στη Ρωσία, τα οποία, διακρινόμενα για τον επαγγελματισμό τους και υψηλό αίσθημα ευθύνης, επιτελούσαν τα καθήκοντά τους σύμφωνα με τις προβλέψεις των Συμβάσεων της Βιέννης για τις Διπλωματικές και Προξενικές Σχέσεις»

Ποιοι είναι οι Έλληνες διπλωμάτες που απελαύνει η Ρωσία
Η Ρωσία έδωσε προθεσμία οκτώ ημερών σε οκτώ Έλληνες διπλωμάτες να φύγουν από τη χώρα, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του in πρόκειται για τους:

  • Νικόλαο Κρίκο, γενικό πρόξενο στη Μόσχα
  • Ευαγγελία Καλαιτζή, πρόξενο της Ελλάδας στη Μόσχα
  • Σταύρο Βενιζέλο, Πρεσβευτή Σύμβουλος
  • Νικόλαο Σαπουντζή, Σύμβουλο Πρεσβείας
  • Ευάγγελο Πελεκάνο, Σύμβουλο Πρεσβείας
  • Ανδρέα Γκοτσίνα, Σύμβουλο Πρεσβείας
  • Αθανάσιο – Αλέξανδρο Καυκαλίδη, Γραμματέα Πρεσβείας και έναν διοικητικό υπάλληλο της πρεσβείας.
 Copyright © 2014 - 2022 YSTEROGRAFO NEWS