Υπεγράφη η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών Ελλάδας - Ιταλίας - Τι σημαίνει η ιστορική Συμφωνία για την Ελλάδα

Υπεγράφη η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών Ελλάδας - Ιταλίας - Τι σημαίνει η ιστορική Συμφωνία για την Ελλάδα

Γεγονός είναι η ιστορική Συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, με τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών Νίκο Δένδια και Λουίτζι Ντι Μάιο να υπογράφουν την οριοθέτηση ΑΟΖ, νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης.

Με την υπογραφή της Συμφωνίας Ελλάδα και Ιταλία έκλεισαν έναν μακρύ και πολυετή κύκλο διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Αθήνα και Ρώμη αναφορικά με την καθ’ ύψος (από τον βυθό προς την επιφάνεια) επέκταση της συμφωνίας του 1977 για την υφαλοκρηπίδα. Μάλιστα η ιστορική συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για την απεμπλοκή των προβλημάτων που είχαν προκύψει από την πλευρά της Αλβανίας, για οριοθέτηση και με την συγκεκριμένη βαλκανική χώρα.

Η πρώτη συμφωνία που υπογράφει η Ελλάδα για ΑΟΖ

Στο περιεχόμενο της Συμφωνίας Ελλάδας - Ιταλίας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, αναφέρθηκαν κύκλοι το υπουργείου Εξωτερικών, τονίζοντας πως πρόκειται για την πρώτη συμφωνία που υπογράφει η χώρα μας για ΑΟΖ.

Σύμφωνα με ίδιες τις πηγές η Συμφωνία έχει ασφαλώς συναφθεί στη βάση της UNCLOS (οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών βάσει διμερών συμφωνιών). Παράλληλα επιβεβαιώνει το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, καθώς και τη μέση γραμμή της συμφωνίας του 1977 για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδας-Ιταλίας ως οριογραμμή της ΑΟΖ Ελλάδας- Ιταλίας. Με τη σημερινή Συμφωνία, η μέση αυτή γραμμή θα ισχύει και για τα υπερκείμενα της υφαλοκρηπίδας ύδατα.

Εκτός από την Συμφωνία σήμερα υπεγράφη επίσης η Κοινή Δήλωση Ελλάδας-Ιταλίας για τους Πόρους της Μεσογείου. Με τη δήλωση αυτή, τα δυο κράτη εκφράζουν την προσήλωσή τους στην ισόρροπη και βιώσιμη διαχείριση των πόρων αυτών και συμφωνούν να διεξαγάγουν διαβουλεύσεις για την εκτίμηση τυχόν επιπτώσεων διαφόρων παραγόντων στις υφιστάμενες πρακτικές των αλιέων των δύο κρατών.

Τέλος, υπεγράφη Κοινή Γνωστοποίηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία τα δύο κράτη ζητούν την μελλοντική τροποποίηση του κανονισμού περί κοινής αλιευτικής πολιτικής ώστε, όταν η Ελλάδα αποφασίσει να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της έως τα 12 ν.μ., να διατηρηθεί η υπάρχουσα αλιευτική δραστηριότητα των Ιταλών αλιέων στην περιοχή μεταξύ 6-12 ν.μ., η οποία σήμερα αποτελεί διεθνή ύδατα. Επισημαίνεται ιδιαίτερα η αυτονόητη σημασία της αναφοράς στην Κοινή Γνωστοποίηση του δικαιώματος επέκτασης παντού της αιγιαλίτιδας ζώνης μας.

Τα υπάρχοντα δικαιώματα των Ιταλών αλιέων περιγράφονται με σαφήνεια αλλά πλέον περιοριστικά, τόσο ως προς τον αριθμό των σκαφών όσο και ως προς τα είδη που δύνανται να αλιεύσουν και εξαιρούνται τα είδη που αλιεύουν οι Έλληνες αλιείς.

«Σταθερή επιδίωξη της χώρας μας είναι η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με όλους τους γειτονές μας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου» επισήμανε ο Νίκος Δένδιας μετά την υπογραφή της συμφωνίας με τον ιταλό ομόλογό του Λουίτζι ντι Μάιο.

Πριν τις υπογραφές οι δύο υπουργοί Εξωτερικών πραγματοποίησαν συνάντηση όπου συζητήθηκαν διμερή θέματα ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος. Στο επίκεντρο βρέθηκε το φλέγον ζήτημα του τουρισμού με τον Νίκο Δένδια να ανακοινώνσει την άρση των περιορισμών για τους Ιταλούς που ταξιδεύουν στην Ελλάδας.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS