Ο Ερντογάν τραβάει το σχοινί: Στέλνει και το Γιαβούζ στη Μεσόγειο

Ο Ερντογάν τραβάει το σχοινί: Στέλνει και το Γιαβούζ στη Μεσόγειο

Η Τουρκία θα επαναλάβει τις έρευνες για ενεργειακά κοιτάσματα στην Ανατολική Μεσόγειο με ένα τρίτο ερευνητικό σκάφος, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ισχυριζόμενος ότι η Ελλάδα «δεν τήρησε τις υποσχέσεις της» στις πρόσφατες συνομιλίες που είχαν στόχο την εκτόνωση των εντάσεων.

Tο «Γιαβούζ» θα επιστρέψει στην περιοχή συνοδευόμενο από σκάφη του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, έπειτα από εργασίες συντήρησής του, είπε ο Ερντογάν μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, AKP, στην Άγκυρα, όπου εξαπέλυσε νέες απειλές κατά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Θα είναι το τρίτο τουρκικό πλοίο που δραστηριοποιείται στην περιοχή, μετά το «Oruc Reis» και το «Μπαρμπαρός Χαϊρεντίν Πασά», που βρίσκεται τώρα νότια της Κύπρου.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Φατίχ Ντονμέζ, ανακοίνωσε ότι το «Oruc Reis» έφτασε στην περιοχή όπου θα επιχειρήσει στην Ανατολική Μεσόγειο. «Οι δοκιμές ξεκίνησαν χθες και σήμερα αρχίζουμε να κάνουμε τις πρώτες σεισμικές μετρήσεις».

Πέτσας: Επεσε πολύ στενός ο κορσές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στον Ερντογάν

Η Ελλάδα θα θέσει αύριο, Πέμπτη, στη Σύνοδο Κορυφής το θέμα της τουρκικής παραβατικότητας και θα ζητήσει την ενεργοποίηση των κυρώσεων, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και χαρακτήρισε σοβαρότατη κλιμάκωση το γεγονός ότι το «Oruc Reis» πηγαίνει τόσο κοντά στο Καστελλόριζο.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας μιλώντας στον ΣΚΑΪ, «έπεσε πολύ στενός ο κορσές του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Άγκυρα, και προσπαθεί να τον βγάλει».

Πάντως, αρνήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση που έκανε νωρίτερα σήμερα ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, ότι το ερευνητικό σκάφος έφτασε χθες στο σημείο των ερευνών και σήμερα αρχίζει έρευνες.

«Δεν θα σχολιάζουμε κάθε δήλωση Tούρκου αξιωματούχου… Ακολουθούμε τη σταθερή μας πολιτική με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, με βάση και το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής. Η σταθερή μας θέση είναι η καταδίκη των παράνομων ενεργειών και η προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», είπε ο κ. Πέτσας.

Όπως υπογράμμισε, «κάνουμε κάθε ενέργεια για να καταδείξουμε την τουρκική παραβατικότητα. Και στο επιχειρησιακό πεδίο θα κάνουμε αυτό που χρειάζεται».

Επίσης, ο Στέλιος Πέτσας επανέλαβε ότι το μόνο θέμα που έχουμε να συζητήσουμε στο πεδίο των διερευνητικών επαφών με την Άγκυρα είναι ο καθορισμός των θαλασσίων ζωνών και τίποτα άλλο.

Η Άγκυρα από την πλευρά της, πιστή στη ρητορική της πρόκλησης, διά του εκπροσώπου του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα θα κλιμακώσει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο με αφορμή την επιστροφή του ερευνητικού πλοίου.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS