Τουρκία: Casus Belli η αύξηση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας-Το μεγάλο κέρδος με την επέκταση στα 12 μίλια

Τουρκία: Casus Belli η αύξηση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας-Το μεγάλο κέρδος με την επέκταση στα 12 μίλια

Η Τουρκία έχει από το 1995 εκφράσει το δικαίωμά της να αμυνθεί στην περίπτωση επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 μίλια, είπε ο ακραίος θεωρητικός Τσιχάτ Γιαϊτσί


Ο Τσιχάτ Γιαϊτζί, θεωρητικός της «Γαλάζιας Πατρίδας» και ακραίος στις απόψεις του κατά της Ελλάδας, τόνισε ότι η Τουρκία θα πολεμήσει αν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά ύδατά της στα 12 μίλια.

Σε άρθρο του στην ιστοσελίδα του TV100, ο Γιαϊτσί υπενθυμίζει μεταξύ άλλων ότι: «Με τον ισχυρισμό της Ελλάδας ότι είχε το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια μετά την επικύρωση της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) το 1995, η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας ανακοίνωσε στην παγκόσμια κοινή γνώμη στις 8 Ιουνίου 1995, με σύσκεψη που έγινε με την υποστήριξη όλων των κομμάτων της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, ότι τα ζωτικά δικαιώματα και συμφέροντα της χώρας μας θα προστατευτούν σε περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα.

Είναι σαφές ότι δεν πρόκειται για “Casus Belli”, απόφαση ή κήρυξη πολέμου στο πλαίσιο του άρθρου 92 του Συντάγματος, αλλά είναι μια δήλωση ότι η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα της εθνικής εξουσίας και θα πολεμήσει, αν χρειαστεί».

Εντυπωσιακή αύξηση με βάση τα στοιχεία του Γιαϊτζί


Σύμφωνα με τον Γιαϊτσί: «Αν η Ελλάδα βρει ευνοϊκές συνθήκες και αυξήσει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι η Τουρκία διεκδικεί 176 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες, των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με Συνθήκες (EGAYDAAK), η αναλογία των υπεράκτιων περιοχών στη Θάλασσα των νησιών (σημ. το Αιγαίο) θα μειωθεί στο 19% περίπου.

Με μία αύξηση μόλις 1,3%, η αναλογία κάλυψης των χωρικών υδάτων της Τουρκίας θα αυξηθεί στο 8,7%, ενώ της Ελλάδας θα αυξηθεί στο 62%. Έτσι, η “Θάλασσα των Νησιών” θα γίνει ελληνική εσωτερική θάλασσα, με την εξαίρεση δύο υπεράκτιων περιοχών, που περιβάλλονται από ελληνικά χωρικά ύδατα σε δύο ξεχωριστά τμήματα της “Θάλασσας των Νησιών”».
ellhnotourkika

Υπενθυμίζει ότι «σύμφωνα με το χάρτη που υπέβαλε η Δημοκρατία της Τουρκίας στον Διεθνή Υδρογραφικό Οργανισμό (IHO) το 2010, η γραμμή οριοθέτησης διέρχεται από το πιο απόμακρο άκρο των νησιών, έτσι ώστε όλα τα νησιά να βρίσκονται εντός της “Θάλασσας των Νησιών” σε αντίθεση με τη γραμμή που βασίζεται στην ελληνική θέση που διέρχεται στη μέση των νησιών».

Όπως υποστηρίζει ο Γιαϊτσί «σε αυτό το πλαίσιο, η θέση της Τουρκίας σχετικά με τον διαχωρισμό της “Θάλασσας των Νησιών” από τη Μεσόγειο Θάλασσα, όπως ανακοινώθηκε στον Διεθνή Υδρογραφικό Οργανισμό (IHO) στις 3 Δεκεμβρίου 2010, είναι ότι η γραμμή θα πρέπει να χαράσσεται έτσι, ώστε να περνάει από το νότιο άκρο των νησιών Κύθηρα, “Μικρά Κύθηρα”, Κρήτη, Κάσος, Κάρπαθος, Ρόδος, τα οποία βλέπουν τη Μεσόγειο θάλασσα και φτάνουν στο ακρωτήριο Akyar.

Με αυτόν τον τρόπο, στόχευε, επίσης, να αποτρέψει την Ελλάδα από το να δημιουργήσει προβλήματα εφαρμόζοντας διαφορετική προσέγγιση για την πλευρά αυτών των νησιών που βλέπει στη Μεσόγειο Θάλασσα. Εάν αυτή η λανθασμένη προσέγγιση εφαρμοστεί στην πράξη, δηλαδή εάν τα χωρικά ύδατα είναι 6 μίλια στα βόρεια άκρα των σχετικών νησιών και 12 μίλια στα νότια άκρα που βλέπουν στη Μεσόγειο Θάλασσα, τα περάσματα είναι κλειστά. Αυτές οι συζητήσεις παρέχουν στην Ελλάδα πολύ σοβαρά πλεονεκτήματα».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS