ΣΥΡΙΖΑ: «Πέρασε» η πρόταση Κασσελάκη, νέος πρόεδρος της ΚΟ ο Νίκος Παππάς

ΣΥΡΙΖΑ: «Πέρασε» η πρόταση Κασσελάκη, νέος πρόεδρος της ΚΟ ο Νίκος Παππάς

Μέσα σε μία εκρηκτική ατμόσφαιρα έγινε η ψηφοφορία επί της πρότασης του Στέφανου Κασσελάκη σχετικά με τις αλλαγές στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Με 17 υπέρ, 12 κατά και 4 παρών υπερψηφίστηκε η πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για αλλαγές στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Νέος πρόεδρος της ΚΟ είναι ο Νίκος Παππάς στη θέση του Σωκράτη Φάμελλου.

ΣΥΡΙΖΑ: Πέρασε μετ’ εμποδίων η πρόταση Κασσελάκη

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, με το κλίμα στη συνεδρίαση της ΚΟ, στην οποία ο Στέφανος Κασσελάκης συμμετείχε μέσω Zoom, να μυρίζει από την αρχή «μπαρούτι» ενώ τα βλέμματα είναι για άλλη μια φορά στραμμένα στην επόμενη ημέρα καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε «κινούμενη άμμο».

Ο Σωκράτης Φάμελλος λίγο πριν αρχίσει η ψηφοφορία ζήτησε από τους βουλευτές να καταψηφιστεί η εισήγηση του Στέφανου Κασσελάκη στο σύνολό της, κάτι που τελικά δεν έγινε.

Η σημερινή «θυελλώδης» συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, παρά τις εκκλήσεις για αποφυγή μιας νέας διάσπασης από την πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη, προοιωνίζει το συγκρουσιακό κλίμα που υπάρχει, εντείνεται και διαφαίνεται ότι θα επικρατήσει στο επόμενο διάστημα. Το ενδεχόμενο και μιας νέας διάσπασης, που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε έκπτωση του ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται να ρίχνει βαριά τη σκιά του πάνω από την Κουμουνδούρου.

Ως θρυαλλίδα των εξελίξεων που επακολούθησαν λειτούργησε η πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη για αντικατάσταση του Σωκράτη Φάμελλου από τον Νίκο Παππά στην προεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά του ο Σωκράτης Φάμελλος από την πρώτη στιγμή εξέφρασε την άρνησή του να παραιτηθεί και ζήτησε να εφαρμοστούν όλα όσα προβλέπονται από τον Κανονισμό της Βουλής και το Καταστατικό, δηλαδή να γίνει πρόταση μομφής από τους βουλευτές και να τεθεί σε ψηφοφορία το θέμα της προεδρίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «η πρόταση αυτή μας οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη εσωστρέφεια. Τα πραγματικά προβλήματα δεν κουκουλώνονται με αιφνιδιασμούς και καθαιρέσεις. Η ΚΟ εδώ και 11 μήνες λειτουργεί με ενότητα και ομοψυχία. Έχει παράξει σπουδαίο κοινοβουλευτικό έργο. Η ΚΟ δεν είναι το πρόβλημα. Η πρόταση αντί να διορθώσει τα λάθη και να αντιμετωπίσει τα πραγματικά προβλήματα κάνει τα πράγματα πολύ χειρότερα».

«Δεν παραιτούμαι. Να ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται από το καταστατικό λειτουργίας της ΚΟ. Να τεθεί σε μυστική ψηφοφορία η πρόταση μομφής εναντίον μου» πρόσθεσε μεταξύ άλλων.

Η στάση του Σωκράτη Φάμελλου προκάλεσε διχογνωμία και αντεγκλήσεις μεταξύ των βουλευτών, με ορισμένους μάλιστα να ζητούν την αναβολή της ψηφοφορίας και τη σύγκληση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ με φυσική παρουσία του προέδρου του κόμματος. «Αν πάμε σε ψηφοφορία σήμερα θα διαλυθούμε», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

«Εγώ διαφωνούσα με τον Κασσελάκη από την πρώτη εβδομάδα», είπε, ανάμεσα στα άλλα, ο Σωκράτης Φάμελλος. Τότε, «αφού διαφωνούσες, γιατί δεν το είπες; Αν από τη μία έχουμε τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο του κόμματος, και τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να διαφωνούν, κάποιος θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί» ανταπάντησε σε έντονο ύφος ο βουλευτής Κέρκυρας Αλέξανδρος Αυλωνίτης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι έπρεπε να είχε παραιτηθεί νωρίτερα ο Σωκράτης Φάμελλος από τη θέση του Προέδρου της Κ.Ο.

Ενδεικτική του τεταμένου κλίματος ήταν και η τοποθέτηση της Κατερίνας Νοτοπούλου, η οποία μεταξύ άλλων τόνισε: «Εκτιμώ και αγαπώ τους συντρόφους που προτάθηκαν να μπουν προεδρείο αλλά τους καλώ να μη δεχτούν για να σώσουμε την συνοχή και την αξιοπρέπεια της κοινοβουλευτικής ομάδας. Ο πρόεδρος να αποσύρει την πρότασή του αλλιώς να πάμε σε κάλπη».

Η εισήγηση του Στέφανου Κασσελάκη περιείχε ακόμη σαφή μηνύματα προς την εσωκομματική αντιπολίτευση. Δεν είναι τυχαίες οι «αιχμές» κατά του Χρήστου Σπίρτζη, ο οποίος ανοιχτά κάλεσε τον Στέφανο Κασσελάκη να παραιτηθεί.

«Δεν πρόκειται για πολιτική άποψη το να καλείς στην τηλεόραση τον Πρόεδρο του κόμματος να παραιτηθεί, ενάντια στη βούληση των οργάνων και των μελών του ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί η Επιτροπή Δεοντολογίας να ακολουθεί τη διαδικασία της, αλλά είναι προφανές ότι στελέχη που εκφράζονται έτσι επιλέγουν συνειδητά να θέσουν τον εαυτό τους εκτός κόμματος. Ας αφήσουν τους υπόλοιπους να πάμε μπροστά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, εξαπέλυσε βολές κατά των «87» αναφέροντας ότι: «Όπως έχω πει σε όλες τις συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας, είναι απαράδεκτο να γίνονται διαρροές και δη εν ώρα συνεδρίασης. Προφανώς αυτές οι διαρροές, είτε κειμένων είτε λεγομένων, οι οποίες είναι όλες αντικαταστατικές, δεν γίνονται καλόβουλα», ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του σημείωσε: «όποιος επιχειρήσει να στερήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που του έδωσε ο ελληνικός λαός στις εκλογές του 2023 και επαναβεβαίωσε στις ευρωεκλογές του 2024, θα διαπράξει το μέγιστο δημοκρατικό αδίκημα: Την αλλοίωση της ψήφου των πολιτών ως προς την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση των κομμάτων. Και θα κουβαλάει για πάντα τη στάμπα. Όχι από εμένα. Από τον ελληνικό λαό».

Η σημερινή «εκρηκτική» συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας δεν είναι τυχαία. Ήρθε ως συνέχεια της επεισοδιακής συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας με την αποχώρηση 8 στελεχών της ομάδας των «87» και την στάση του Παύλου Πολάκη, ο οποίος αμφισβήτησε την ηγεσία. Παράλληλα, είχαν προηγηθεί οι αντεγκλήσεις μεταξύ της Αθηνάς Λινού και του Παύλου Πολάκη, ενώ λίγες ώρες νωρίτερα και συγκεκριμένα το μεσημέρι της Τρίτης έγινε γνωστή η απόφαση της Πόπης Τσαπανίδου να αποδεχθεί την «κενή» έδρα ύστερα από την παραίτηση του Όθωνα Ηλιόπουλου.

Οι αλλαγές στην Κ.Ο.

Σε μια κίνηση αιφνιδιασμού ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μέσω της διαδικτυακής του παρέμβασης στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας προχώρησε σε σαρωτικές αλλαγές στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, αντικαθιστώντας όχι μόνο τον μέχρι πρότινος πρόεδρό της Σωκράτη Φάμελλο με τον Νίκο Παππά, αλλά και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, καθώς και τους συντονιστές της Επιτροπής Παρακολούθησης & Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου.

Έτσι, σύμφωνα με την εισήγηση του κ. Κασσελάκη νέοι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι ορίζονται οι κ.κ. Γιάννης Σαρακιώτης, Νίνα Κασιμάτη και Γιώργος Γαβρήλος, αντικαθιστώντας τους κ.κ. Νικο Παππά, Θεόφιλο Ξανθοπουλο και Διονύση Καλαματιανό.

Ως αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος προτείνεται ο Βασίλης Κόκκαλης.

Συντονίστρια της Επιτροπής Παρακολούθησης & Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου (ΕΠΕΚΕ) προτείνεται η Γιώτα Πούλου και αναπληρώτρια συντονίστρια ΕΠΕΚΕ η Ραλλία Χρηστίδου.

Γραμματέας της Κ.Ο. παραμένει η Θεοδώρα Τζάκρη και διευθυντής της Κ.Ο. ο Θάνος Μωραΐτης.

Το παρασκήνιο της απόφασης για απομάκρυνση του Σωκράτη Φάμελλου

Παρά τις ευχαριστίες του Στέφανου Κασσελάκη για τη συμβολή του Σωκράτη Φάμελλου στην προεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, η πρόταση για απομάκρυνσή του δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία.

Αντίθετα, αποτελούσε μια σχεδόν προδιαγεγραμμένη εξέλιξη έπειτα από την ανοιχτή ρήξη του με τον πρόεδρο του κόμματος κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούλιο, όταν τέθηκε το ζήτημα της αναβολής του Συνεδρίου για τον Οκτώβριο.

Στο ήδη βαρύ κλίμα μεταξύ των δύο ανδρών προστέθηκε και η έντονη φημολογία του τελευταίου διαστήματος που ήθελε τον κ. Φάμελλο να βρίσκεται μεταξύ των υποψηφίων στην περίπτωση μιας ενδεχόμενης κούρσας διαδοχής ύστερα από πρόταση μομφής προς τον κ. Κασσελάκη είτε από την πλευρά του Παύλου Πολάκη, είτε από την πλευρά των «87».

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ