Μητσοτάκης: Είπα στον Όλαφ Σολτς ότι δεν νοείται πολιτική ίσων αποστάσεων απέναντι στην Τουρκία

Μητσοτάκης: Είπα στον Όλαφ Σολτς ότι δεν νοείται πολιτική ίσων αποστάσεων απέναντι στην Τουρκία

Η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής. 

Στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός μίλησε για τα συμπεράσματα της Συνόδου και χαρακτήρισε επιτυχία το γεγονός ότι βρέθηκε κοινός τόπος για το εμπάργκο του 90% ρωσικού πετρελαίου.

Αναφορικά με την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις ενέργειες της Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι η παράλογη συμπεριφορά της Άγκυρας δεν μπορεί να γίνει ανεκτή.

«Τέτοιες προκλήσεις, τέτοιοι λεονταρισμοί δεν μπορούν να γίνουν ανεκτοί ούτε από την Ελλάδα ούτε από την ΕΕ» είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε: «Εφόσον η Τουρκία επιμείνει στην παράλογη και αδιέξοδη στρατηγική της, το ζήτημα να συζητηθεί ξανά στο στρατηγικό συμβούλιο και να υπάρξει ρητή και ξεκάθαρη καταδίκη της εντελώς περιττής και αχρείαστης τουρκικής προκλητικότητας».

Για τη συνάντησή του με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι ξεκαθάρισε πως στο θέμα των τουρκικών προκλήσεων δεν χωρούν πολιτικές ίσων αποστάσεων.

Σε ερώτηση για τη συνάντηση που είχε με τον Όλαφ Σολτς είπε ότι ξεκαθάρισε στον Γερμανό καγκελάριο πως δεν νοείται η πολιτική ίσων αποστάσεων από ένα κράτος της ΕΕ σε ένα άλλο που απειλείται ευθέως από έναν γείτονα που έχει μάλιστα το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ. Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο καγκελάριος αντελήφθη πλήρως την έκταση του προβλήματος. Σχετικά με τον χάρτη της «γαλάζιας πατρίδας», ο πρωθυπουργός είπε ότι πρόκειται για την καλύτερη απόδειξη απέναντι και στους πιο δύσπιστους όταν λέμε ότι η Τουρκία μας απειλεί και όχι εμείς εκείνη.

Σε ερώτηση σχετική με τις προκλήσεις Τσαβούσογλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «η Ελλάδα αποκρούσει και τα πιο παράλογα επιχειρήματα με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση και απαντώντας πάντα στις αρχές μας, στις αξίες και στον απαρέγκλιτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.

«Δεν θα εμπλακώ σε παιχνίδι προσωπικών χαρακτηρισμών με τον Τούρκο πρόεδρο σε αυτή την πορεία που έχει επιλέξει. Δεν έχω πρόθεση να κάνω ψυχανάλυση στα αδιέξοδα της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας. Είναι λυπηρό που η Τουρκία χάνει μια ευκαιρία. Δεν έχουμε πρόθεση να μπούμε σε καμία λεκτική αντιπαράθεση. Αν την ενόχλησε η επίσκεψή μου στις ΗΠΑ και η ομιλία μου στο Κογκρέσο, είναι δικό της θέμα» τόνισε ακόμη.

Η Ελλάδα δεν θα περιμένει την ΕΕ για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Για την ακρίβεια ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η Ελλάδα δεν θα περιμένει την ΕΕ για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις», προαναγγέλοντας ότι δεν θα περιμένει τις ευρωπαϊκές αποφάσεις για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, αλλά θα προχωρήσει στα μέτρα που έχει ήδη εξαγγείλει για την ανακούφιση των νοικοκυριών και την απορρόφηση των αυξήσεων στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Σε ερώτηση για την ακρίβεια σε φυσικό αέριο, ρεύμα και καύσιμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Το ζήτημα της παρέμβασης στη xονδρική είναι περίπλοκο και εξίσου σύνθετο είναι το ζήτημα της αποσύνδεσης της τιμής του φυσικού αερίου από την ηλεκτρική ενέργεια. Υπάρχει μεγαλύτερη δυναμική και κατανόηση. Στην αρχή είμασταν μόνοι μας και τώρα συντάσσονται και άλλοι με τη θέση μας, για να καταλήξει γρήγορα σε λύσεις, για να μην πληρώνουμε τόσο αδικαιολόγητα ακριβά το φυσικό αέριο».

«Αυτό που ενδιαφέρει το νοικοκυριό είναι η ανακούφιση και αυτή την ανακούφιση την βλέπει ήδη, με τους λογαριασμούς να είναι αισθητά μειωμένοι. Αυτό ενδιαφέρει το ελληνικό νοικοκυριό και την επιχείρηση και τα υπόλοιπα θα πάρουν τον χρόνο τους. Η ανακούφιση όμως που θα αισθανθούν θα είναι άμεση. Η βενζίνη είναι πανευρωπαϊκό πρόβλημα, όλες οι χώρες έχουν άλλες τιμές και γνωρίζετε ότι έχουμε κάνει μια πρώτη μικρή παρέμβαση με το fuel pass. Δεν είμαι έτοιμος να ανακοινώσω κάτι περισσότερο. Θα το παρακολουθούμε και θα ανακοινώνουμε τις αποφάσεις μας, όταν είμαστε έτοιμοι» ξεκαθάρισε.

«Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας»

Σε ερώτηση για τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει εκλογές στον Σεπτέμβριο, απάντησε: «Πόσες από τις προβλέψεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν επιβεβαιωθεί; Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, όπως έχω δεσμευθεί. Η χώρα χρειάζεται περισσότερο, παρά ποτέ ένα ήρεμο πολιτικό κλίμα μια αντιπαράθεση αρχών λιγότερη πόλωση και φωνές και ρητορική που παραπέμπει σε άλλες εποχές που έχουμε αφήσει οριστικά πίσω μας. Η αξιωματική αντιπολίτευση επιλέγει μοναχική διαδρομή».

Για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο 

«Η Ελλάδα ταχύτατα μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο», διεμήνυσε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός αναφορικά με το φυσικό αέριο, ενώ για το ζήτημα του ηλεκτρικού ρεύματος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την ελληνική πρόταση για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

Συγκεκριμένα, για την απόφαση της Συνόδου Κορυφής στο ζήτημα του εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι είναι επιτυχία που βρέθηκε κοινός τόπος και χαρακτήρισε το αποτέλεσμα σημαντικό, καθώς οι κυρώσεις αφορούν το 90% των εισαγωγών. «Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να στερήσουμε σημαντικούς πόρους από τη Ρωσία έτσι ώστε να μην τους δώσουμε τη δυνατότητα να μπορεί να χρηματοδοτεί την βάρβαρη εισβολή στην Ουκρανία».

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα Repower EU, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι: «η Ελλάδα θα διεκδικήσει το μερίδιο που της αναλογεί από αυτούς τους πόρους όταν οριστικοποιηθεί η διαδικασία κατανομής τους· έχουμε πολλά έργα τα οποία θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από αυτό το εργαλείο, έργα που θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε πιο γρήγορα την πράσινη μετάβαση καλά και να ανησυχήσουμε συνολικά την ενεργειακή μας ασφάλεια».


Δείτε την συνέντευξη του πρωθυπουργού

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS