Σύνοδος του ΝΑΤΟ: Άγνωστες οι επόμενες κινήσεις του Ερντογάν - Έτοιμη για όλα η Αθήνα

Σύνοδος του ΝΑΤΟ: Άγνωστες οι επόμενες κινήσεις του Ερντογάν - Έτοιμη για όλα η Αθήνα

Άγνωστη παραμένει η στάση που θα κρατήσει η Τουρκία και ο πρόεδρος Ερντογάν μετά την άρση του βέτο για την είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Υπάρχει πληθώρα αποριών για το πώς κάμφθηκαν οι αντιρρήσεις της Τουρκίας ενώ πολλοί κάνουν λόγο για εξασφάλιση ανταλλαγμάτων.


Η χώρα μας από την πλευρά της δείχνει να διατηρεί στραμμένα τα βλέμματα στις αντιδράσεις της Τουρκίας καθώς τις προηγούμενες ημέρες είχε σημειωθεί ένα μπαράζ δηλώσεων τόσο από Τούρκους αξιωματούχους όσο και από δημοσιεύματα των τουρκικών ΜΜΕ, τα οποία άφηναν να εννοηθεί πως ο Ερντογάν θα θέσει στη Σύνοδο θέμα αποστρατιωτικοποίησης νησιών του Αιγαίου.

Επιμένει ο Ερντογάν

Σε χθεσινές δηλώσεις του ο Τούρκος πρόεδρος κατέστησε σαφές πως δεν σκοπεύει να συναντήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό, κάτι που δείχνει την αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας.

Σε συνέντευξη τύπου πριν αναχωρήσει χθες για τη Μαδρίτη επανέλαβε ότι«δε θα δω τον Μητσοτάκη. Δεν είναι δυνατόν! Εκείνη η πόρτα έχει κλείσει… Πρέπει πρώτα να συμμαζευτούν», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι στην Ελλάδα χτίστηκαν εννέα αμερικανικές βάσεις. «Εναντίον ποιου; Λένε εναντίον της Ρωσίας. Κολλήσανε με τους S-400», διευκρίνισε.

Σύμφωνα μάλιστα με tweet του δημοσιογράφου της Daily Sabbah, Μεχμέτ Τσελίκ, ο Ερντογάν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πριν το ταξίδι του στη Μαδρίτη, πρόσθεσε αναφερόμενος στην ελληνική πλευρά ότι «αν συνέλθουν, τότε θα το ξανασκεφτούμε».

Έτοιμη για όλα η Αθήνα

Η Αθήνα παρακολουθεί στενά τα όσα συμβαίνουν μέχρι και τη συνάντηση των προέδρων ΗΠΑ – Τουρκίας και το τι θα επιλέξει να πει, αλλά και να μην πει, ο Ερντογάν σε σχέση με την Ελλάδα, την αποστρατικοποίηση των νησιών, την αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους.
Αν θα επιλέξει να ανοίξει δηλαδή το σύνολο της ατζέντας των τουρκικών διεκδικήσεων στη συνάντηση του με τον Τζο Μπάιντεν και αν αυτό θα σημαίνει ότι θα τηρήσει τα προσχήματα και θα μείνει στην ατζέντα του ΝΑΤΟ, στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής.
Πάντως η Αθήνα δηλώνει πανέτοιμη να απαντήσει σε οποιαδήποτε πρόκληση από την πλευρά του τούρκου προέδρου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως ξεκαθάρισε και ο κυβερνητικός εκρπόσωπος, δεν πάει με «λυμένο το ζωνάρι για καβγά» στη Σύνοδο και προτίθεται να απαντήσει με τη μέγιστη αυστηρότητα, μόνο εάν προκληθεί, χωρίς να έχει διάθεση για καμία υποχώρησε σε εθνικά θέματα.

Το σχέδιο απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις

Πάντως, είναι ξεκάθαρο ότι εάν η Αθήνα προκληθεί από τον Τούρκο πρόεδρο, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ξεδιπλώσει όλα τα επιχειρήματα της χώρα μας.

Σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά έχει ετοιμάσει έναν πλήρη φάκελο με τον οποίο θα καταρρίπτονται όλα τα επιχειρήματα της Τουρκίας.

Σε αυτόν τον φάκελο, θα υπάρχουν όλα τα στοιχεία για τις υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο, καθώς και την Αλεξανδρούπολη.

Την ίδια στιγμή, η Αθήνα θα υπενθυμίσει ότι η Τουρκία απέναντι από τα ελληνικά νησιά έχει τη «στρατιά του Αιγαίου», που δεν είναι ενταγμένη στις δομές του ΝΑΤΟ ενώ εάν χρειαστεί, θα υπάρξουν αναφορές στο casus belli, με το οποίο η Τουρκία απειλεί για περισσότερα από 20 χρόνια τη χώρα μας.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 

 

logo m

 

 


©2022 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2023 YSTEROGRAFO NEWS