Συνεχίζονται οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής - Πέρασαν 36 ώρες χωρίς συμφωνία

Συνεχίζονται οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής - Πέρασαν 36 ώρες χωρίς συμφωνία

Για τρίτη ημέρα συνεχίζεται η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες , με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης.


Κατά τη σημερινή ημέρα, που προβλέπεται μακρά (κάποιοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ήδη προεξοφλούν ολονύχτιες διαπραγματεύσεις), υπήρξαν συζητήσεις ανά «ομάδες». Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αρχικά, συναντήθηκε με τους Α. Μέρκελ, Εμ. Μακρόν, Τζ. Κόντε και Π. Σάντσεθ, συνάντηση στην οποία συμμετείχαν επίσης η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα.

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης μαζί με τους ομολόγους του της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, και της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, είχε συνάντηση με τους ηγέτες των «φειδωλών» χωρών, δηλαδή των Ολλανδίας, Δανίας, Αυστρίας, Σουηδίας, αλλά και της Φινλανδίας, που φαίνεται να γίνεται το πέμπτο μέλος των «frugal».
Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής πραγματοποιήθηκαν και άλλες ολιγομερείς συναντήσεις, κυρίως του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ: με εκπροσώπους των «φειδωλών», με τους ηγέτες των χωρών του Βίσεγκραντ κ.λπ.

Είναι ενδεικτικό ότι η Ολομέλεια των 27 της ΕΕ δεν έχει συνέλθει ακόμα, με την ώρα έναρξης της κοινής συνεδρίασης να αλλάζει ώρα... συνεχώς. Και ενώ ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 20:00, ο εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε στις 20:20 στο Twitter ότι οι ηγέτες των «27»... δειπνούν. Για την ακρίβεια, όχι και οι 27, καθώς ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Σαβιέ Μπετέλ, αναχώρησε για τη χώρα του, προκειμένου να ηγηθεί μιας σύσκεψης της κυβέρνησής του για τον κορωνοϊό, αναφέροντας ότι θα επιστρέψει... αργότερα στις Βρυξέλλες. Και για να μην υπάρχει... κενό, ανακοίνωσε ότι στις συζητήσεις θα τον εκπροσωπήσει η πρωθυπουργός του Βελγίου, Σόφι Βίλμες.

Σύμφωνα με το politico, οι τέσσερις «φειδωλές» χώρες, ήτοι η Αυστρία, η Δανία, η Ολλανδία και η Σουηδία, πιέζουν για επιχορηγήσεις 350 δισ. ευρώ και δάνεια 350 δισ. ευρώ (ενώ η πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ήταν 550 δισ. και 250 δισ, ευρώ, αντίστοιχα), κάτι που σημαίνει ότι θέλουν το συνολικό ποσό για το Ταμείο Ανάκαμψης να μειωθεί στα 700 δισ. ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αισιόδοξος πως «τα πράγματα εξελίσσονται σε μια δίκαιη κατεύθυνση» εμφανιζόταν το απόγευμα της Κυριακής ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, προσθέτοντας ότι «εδώ και ημέρες υπήρξε κίνηση προς την κατεύθυνσή μας». Ο ίδιος, μαζί με τους πρωθυπουργούς των τριών άλλων χωρών της αυτοαποκαλούμενης «ομάδας των τεσσάρων φειδωλών» (Αυστρία, Δανία, Ολλανδία, Σουηδία) και με την πρωθυπουργό της Φινλανδίας, είχε συνάντηση σε έναν μικρό γύρο το απόγευμα με τους αρχηγούς των κυβερνήσεων Ελλάδας, Ισπανίας, Ιταλίας και Πορτογαλίας.

Στις δηλώσεις του, ο Αυστριακός καγκελάριος άφηνε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερη έκπτωση για την ετήσια συνεισφορά της Αυστρίας στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, η οποία, σύμφωνα με με το τρέχον σχέδιο, φέρεται πως θα έχει ετήσια έκπτωση ύψους 287 εκατομμυρίων, ενώ αρχικά προβλέπονταν μόνο 137 εκατομμύρια και κατόπιν 237 εκατομμύρια ευρώ .

Ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα είναι η σχέση μεταξύ επιχορηγήσεων και επιστρεπτέων δανείων στο Ταμείο Ανάπτυξης της ΕΕ ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, για το οποίο η Αυστρία, η Δανία, η Ολλανδία και η Σουηδία θέλουν να μειώσουν τις επιχορηγήσεις κάτω από 400 δισεκατομμύρια ευρώ (αντί των αρχικών 500 δισεκατομμυρίων ευρώ), που όμως απορρίπτουν οι χώρες του Νότου, αλλά και η Γερμανία και η Γαλλία.

Όπως δήλωνε το απόγευμα ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Σαβιέ Μπετέλ, «σπάνια έχω δει τόσο διαμετρικά αντίθετες θέσεις» σε τόσους πολλούς τομείς, ενώ ο ίδιος τόνιζε ότι «είναι μια στιγμή αλληλεγγύης, γιατί αν κάποιες χώρες καταρρεύσουν, πιστεύω ότι μπορεί να έχει συνέπειες για άλλες».

Μητσοτάκης: «Δεν μπορούμε να αντέξουμε να εμφανιστούμε διχασμένοι ή αδύναμοι»

Για μια κρίση χωρίς προηγούμενο έκανε λόγο ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στο Συμβούλιο τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να αντέξουμε να εμφανιστούμε διχασμένοι ή αδύναμοι».

Ειδικότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε λίγο πριν μπει στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής: «Διαπραγματευόμαστε εδώ και τρεις ημέρες, προφανώς δεν έχουμε κάνει αρκετή πρόοδο για να φτάσουμε σε συμφωνία και ειλικρινά ελπίζω ότι σήμερα μπορούμε να άρουμε το αδιέξοδο. Από την πρώτη στιγμή κατέστησα σαφές ότι όλοι πρέπει να κάνουμε συμβιβασμούς, όμως αυτοί οι συμβιβασμοί δεν πρέπει να είναι τέτοιοι που να αλλοιώσουν το επίπεδο της φιλοδοξίας μας σε σχέση με μια θαρραλέα ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση του κορωνοϊού και τον οικονομικό αντίκτυπο που κόστισε. Αντιμετωπίζουμε μια οικονομική κρίση χωρίς προηγούμενο και δεν μπορούμε να αντέξουμε να εμφανιστούμε διχασμένοι ή αδύναμοι».

Απαισιόδοξη εμφανίστηκε, από την πλευρά της, η Ανγκελα Μέρκελ για πιθανή συμφωνία σήμερα, τρίτη ημέρα διαπραγματεύσεων στην Σύνοδο Κορυφής, για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε σήμερα πως είναι πιθανό οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην καταλήξουν σε συμφωνία κατά την τρίτη ημέρα των συνομιλιών τους σχετικά με τα σχέδια για ενίσχυση των ευρωπαϊκών οικονομιών, που έχουν πληγεί πολύ εξαιτίας του κορωνοϊού.

Μιλώντας κατά την άφιξή της, δήλωσε πως η Κυριακή θα είναι η «αποφασιστική» μέρα για τις συνομιλίες. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν χθες να επεκτείνουν την Σύνοδο Κορυφής σε μια προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας για το προτεινόμενο πακέτο προϋπολογισμού και ανάκαμψης της ΕΕ ύψους 1,82 τρισεκατομμυρίων ευρώ. «Προχωράμε στην τρίτη ημέρα των διαπραγματεύσεων σήμερα και είναι σίγουρα η πιο αποφασιστική» δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ προσθέτοντας: «Σε αυτό το σημείο, έχουμε επεξεργαστεί διάφορα θέματα, όπως το μέγεθος του Ταμείου Ανάκαμψης, τον τρόπο διαχείρισης και επίσης θέματα σχετικά με το κράτος δικαίου. Ακόμα δεν μπορώ να πω εάν θα υπάρξει λύση».

«Υπάρχει πολλή καλή θέληση αλλά και πολλές θέσεις. Θα καταβάλω κάθε προσπάθεια αλλά είναι πιθανό να μην υπάρξει αποτέλεσμα», δήλωσε στις Βρυξέλλες.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS