Στις 5 Μαΐου ο Άρειος Πάγος αποφασίζει για το κόμμα Κασιδιάρη - Τι προβλέπεται και τι διαδικασίες θα ακολουθηθούν

Στις 5 Μαΐου ο Άρειος Πάγος αποφασίζει για το κόμμα Κασιδιάρη - Τι προβλέπεται και τι διαδικασίες θα ακολουθηθούν

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ανακήρυξη των κομμάτων που θα συμμετάσχουν στις εκλογές της 21ης Μαΐου από τον Άρειο Πάγο

Ήδη, με την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών από τον πρωθυπουργό στις 28 Μαρτίου άρχισε να τρέχει η προθεσμία που προβλέπεται από τον νόμο, προκειμένου να δηλωθούν στον Άρειο Πάγο οι σχετικές αιτήσεις.

Στο «μικροσκόπιο» των αρεοπαγιτών θα μπει το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη, του καταδικασμένου σε πρώτο βαθμό για εγκληματική οργάνωση, πρώην μεγαλοστελέχους της Χρυσής Αυγής, μετά την ψήφιση του νόμου 5019/2023, που απαγορεύει σε κόμματα να συμμετάσχουν στις εκλογές εάν έχουν ηγετικά στελέχη που καταδικάστηκαν για ορισμένα αδικήματα, ανάμεσα στα οποία κι εκείνο της εγκληματικής οργάνωσης.

Το Α ́ Τμήμα του Αρείου Πάγου, που έχει από τον νόμο την αρμοδιότητα να ελέγχει τη νομιμότητα συμμετοχής ενός κόμματος ή συνασπισμού κομμάτων στην εκλογική διαδικασία, θα εξετάσει αναλυτικά όλες τις υποψηφιότητες, δίνοντας όμως ιδιαίτερη βαρύτητα στο κόμμα του Κασιδιάρη, καθώς με βάση τον νέο νόμο προβλέπεται ότι η απαγόρευση συμμετοχής στις εκλογές ισχύει όχι μόνο για τα εμφανή ηγετικά στελέχη ενός υποψήφιου κόμματος αλλά και για την πραγματική του ηγεσία.

Βέβαια, θα μπορούσε να εμφανιστεί κομματικός σχηματισμός στον οποίο ο ίδιος ο Κασιδιάρης δεν θα φαίνεται στα αρχηγικά στελέχη, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι το καταδικασμένο άλλοτε πρωτοπαλίκαρο του Νίκου Μιχαλολιάκου θα επιχειρήσει να κατέλθει στις εκλογές με «μπροστινό» τον πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αναστάσιο Κανελλόπουλο, ο οποίος χθες το παραδέχθηκε σε δηλώσεις του.

Πάντως, σύμφωνα με τον νέο νόμο, θα πρέπει να ελεγχθεί από τον Άρειο Πάγο και το αν τα υποψήφια κόμματα πληρούν τις προϋποθέσεις να εξυπηρετούν την ελεύθερη λειτουργία του πολιτεύματος, προαπαιτούμενο που αποκλείει τη συμμετοχή καταδικασμένων ηγετικών στελεχών, ακόμα κι αν η καταδίκη τους δεν έχει καταστεί αμετάκλητη. Ο ανώτατοι δικαστές έχουν μάλιστα τη δυνατότητα να ελέγξουν αυτεπάγγελτα τη νομιμότητα συμμετοχής ενός κόμματος στις εκλογές, ζητώντας δεδομένα και στοιχεία.

Από τις 29 Μαρτίου έχει αρχίσει η προθεσμία υποβολής σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα της αίτησης του κάθε κόμ- ματος με τους υποψήφιούς του, η οποία θα διαρκέσει έως τις 2 Μαΐου, ενώ δύο ημέρες πριν θα υποβληθούν στο Ανώτατο Δικαστήριο το όνομα και το σήμα κάθε πολιτικού σχηματισμού.

Η ημερομηνία-κλειδί είναι η 5η Μαΐου, κατά την οποία το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου θα ανακηρύξει τους συνδυασμούς και θα αποφανθεί για το Εθνικό Κόμμα ΕΛΛΗΝΕΣ, καθώς και για όλους τους πολιτικούς σχηματισμούς που θα λάβουν μέρος στις εκλογές.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ