Στις 12 το μεσημέρι στο Σότσι το τετ α τετ Μητσοτάκη - Πούτιν

Στις 12 το μεσημέρι στο Σότσι το τετ α τετ Μητσοτάκη - Πούτιν

Στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, το αγαπημένο παραδοσιακό θέρετρο των ηγετών του Κρεμλίνου, βρίσκεται από το βράδυ της Δευτέρας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης θα έχει το πρώτο επίσημο τετ α τετ με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι δύο άνδρες, οι οποίοι συναντήθηκαν για πρώτη φορά το 2016 στην Αθήνα όταν ο κ. Μητσοτάκης ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επρόκειτο να συναντηθούν στις 25 του περασμένου Μαρτίου, όταν ο Ρώσος Πρόεδρος προσεκλήθη να παραστεί στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, αλλά η επίσκεψή του ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας και αντ΄ αυτού ήρθε στην Αθήνα ο πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν.

Η ελληνορωσική συνάντηση κορυφής γίνεται σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία και, όπως επισημαίνουν ελληνικές διπλωματικές πηγές, εντάσσεται στη βούληση της κυβέρνησης για «πολύπλευρη και πολυδιάστατη ενεργητική διπλωματία» που «ενισχύει πολλαπλώς τη γεωστρατηγική θέση της Πατρίδας και προάγει αποτελεσματικά τα εθνικά μας συμφέροντα».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα έχουν την δυνατότητα να συζητήσουν τις σχέσεις των δύο χωρών με έμφαση τη συνεργασία στους τομείς της Ενέργειας, του Τουρισμού, του Πολιτισμού και της Παιδείας, ενώ θα ανταλλάξουν απόψεις για τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι υπενθυμίζουν ότι η Ρωσία, εκτός από μια χώρα που συνδέεται με την Ελλάδα με ιστορικούς δεσμούς φιλίας, είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με βαρύνοντα ρόλο, ενώ έχει επανειλημμένα διαμηνύσει την προσήλωσή της στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Το έκανε, όπως αναφέρουν, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 2020, εν μέσω κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικότητας, υπογραμμίζοντας ότι τα προβλήματα πρέπει να λύνονται με διάλογο και με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Στο Ισραήλ για την Τριμερή

Ο πρωθυπουργός ταξίδεψε στο Σότσι απευθείας από την Ιερουσαλήμ όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ και τον Πρόεδρο της χώρας Ισαάκ Χρτζογκ και συμμετείχε στη Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδος - Κύπρου - Ισραήλ.

Στο κοινό ανακοινωθέν της Τριμερούς, το οποίο εκδόθηκε με αφορμή τα ενεργειακά, γίνεται αναφορά σε κυριαρχικά δικαιώματα σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο, στην UNCLOS καθώς και σε ενεργειακά πρότζεκτ κοινού ενδιαφέροντος.

«Το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος θεωρούν τον ενεργειακό τομέα και, ειδικότερα, το φυσικό αέριο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ως στέρεα βάση για συνεργασία στην περιοχή, επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας και του σεβασμούτου δικαιώματος όλων των κρατών να ασκούν τα κυριαρχικά δικαιώματά τους στην ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα τους», αναφέρεται.

Ταυτόχρονα εκφράζεται «η σημασία σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος και διαφύλαξης της σταθερότητας σε αυτή την περιοχή». Αναφέρεται επίσης ότι το πλαίσιο της συνεργασίας των τριών χωρών στον τομέα της ενέργειας, συζητήθηκε ο οικονομικός ρόλος του φυσικού αερίου στην περιοχή μας και το σχέδιο του αγωγού EastMed, ενώ επαναβεβαίωσαν τη στήριξή τους σε όλα τα έργα κοινού ενδιαφέροντος.

Στις κοινές δηλώσεις με τον Ισραηλινό ομόλογό του και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανάμεσα στ’ άλλα ανέφερε ότι το σχήμα τριμερούς συνεργασίας έχει αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμο και σημαντικό όσον αφορά τη διασφάλιση της συνεργασίας ανάμεσα στις τρεις δημοκρατίες μας και συμβάλλει σταθερά στην προώθηση της περιφερειακής ειρήνης, της ευημερίας και της ασφάλεια.

Οι σχέσεις μας με το Ισραήλ, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, δεν ήταν ποτέ καλύτερες. «Και το project του Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων στην Καλαμάτα είναι αποτέλεσμα και απόδειξη της στέρεης στρατηγικής εταιρικής σχέσης που καταφέραμε να σφυρηλατήσουμε τα τελευταία χρόνια».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, έχει θέσει πολύ φιλόδοξους στόχους όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών CO2. Μέχρι, όμως, να φτάσουμε σε ένα μέλλον όπου σχεδόν όλη η ενέργεια θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, το φυσικό αέριο θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό, πρόσθεσε. Και γι' αυτό, τόνισε τη σημασία του East Med Gas Forum ως μηχανισμού συνεργασίας για τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.

Χαιρέτησε, τέλος, τις σημαντικές ισραηλινές επενδύσεις στην Ελλάδα, ενώ επεσήμανε ότι αναμένουμε να υποδεχτούμε το επόμενο διάστημα ακόμη περισσότερους Ισραηλινούς τουρίστες στη χώρα.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ