Αύριο στο Παρίσι ο Μητσοτάκης με Μακρόν -Ελλάς, Γαλλία, συμμαχία

Αύριο στο Παρίσι ο Μητσοτάκης με Μακρόν -Ελλάς, Γαλλία, συμμαχία

Η συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν την Τετάρτη στο Παρίσι αναμένεται να πιστοποιήσει τους ισχυρούς δεσμούς που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ των δύο χωρών τόσο απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, όσο και στο πεδίο της οικονομίας.

Σε αντίθεση με την ψυχρότητα που υπάρχει στις σχέσεις με το Βερολίνο, τουλάχιστον όπως αποτυπώνονται μέχρι πρόσφατα με τον αποκλεισμό της Ελλάδας από την διάσκεψη για την Λιβύη, η γαλλική πρωτεύουσα στέκεται με θέρμη στο πλευρό της Αθήνας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναπτύξει μια στενή σχέση με τον Γάλλο Πρόεδρο.

Είναι η δεύτερη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Παρίσι μέσα σε έξι μήνες και στο τραπέζι θα τεθεί η προκλητική και παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, με την κυβέρνηση να περιμένει μια ξεκάθαρη δήλωση στήριξης του κ. Μακρόν, που θα καταδικάζει την Άγκυρα και θα υπογραμμίζει την στήριξη σε όλα τα επίπεδα προς την χώρα μας. Η χθεσινή δήλωση του Γάλλου πρέσβη στην Αθήνα, ο οποίος αναφερόμενος στο μνημόνιο Τουρκίας – Σάρατζ ξεκαθάρισε ότι «θεωρούμε ότι είναι μια σαφής παραβίαση του δικαίου της θάλασσας. Αυτή η συμφωνία, η ψευτο-συμφωνία, μπορεί να ενεργοποιήσει διάφορες αμφισβητήσεις του δικαίου της θάλασσας εις βάρος Ελληνικών και Κυπριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων», χαρακτηρίζεται προάγγελος της τοποθέτησης Μακρόν.

Συνεργασία Ελλάδας- Γαλλίας σε Αμυνα και Οικονομία
Στον Πειραιά βρίσκεται ήδη, το γαλλικό ελικοπτεροφόρο Dixmude που μεταφέρει πεζοναύτες και τεθωρακισμένα οχήματα για την πολυεθνική άσκηση «Μέγας Αλέξανδρος». Μαζί με ελληνικές και αμερικανικές δυνάμεις θα εκτελέσουν σενάρια αεραποβατικών ασκήσεων σε κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο. Άλλωστε η γαλλική ναυαρχίδα, το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle θα βρίσκεται τους επόμενους μήνες στην ανατολική Μεσόγειο, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα. 

Την ώρα που οι δύο ηγέτες θα συναντώνται στο Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων θα διεξάγεται παράλληλα το επιχειρηματικό φόρουμ που διοργανώνει το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, όπου αναμένεται να συμμετάσχουν 70 γαλλικές επιχειρήσεις και το παρών θα δώσουν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής και ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.

Χαρακτηριστικός του ενδιαφέροντος που υπάρχει για επενδύσεις στην Ελλάδα, αλλά, και στήριξης στην ελληνική οικονομία, είναι ο τίτλος του φόρουμ: «Ελλάδα, στρατηγικός παράγοντας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη: Η εμπιστοσύνη ξαναγεννιέται». Οι κλάδοι που παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την Γαλλία είναι η ενέργεια, οι υποδομές και οι μεταφορές, ενώ ήδη γαλλικές εταιρείες συμμετέχουν σε διαγωνισμούς στη χώρα μας.

Η Αθήνα αναμένει στήριξη από την πλευρά της Γαλλίας και στον στρατηγικό στόχο για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021. Την πρώτη φορά που έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το θέμα, τον Αύγουστο, είχε βρει ευήκοα ώτα στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ενώ το θέμα συζήτησε και στο Νταβός με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Μπρούνο Λεμέρ. Το Παρίσι αντιμετωπίζει θετικά την χαλάρωση του ασφυκτικού πλαισίου που δημιουργεί ο στόχος του 3,5% για την ελληνική οικονομία και αναμένεται να «βάλει πλάτη» τόσο σε επίπεδο Eurogroup, όσο και σε Σύνοδο Κορυφής, όταν τεθεί επισήμως το θέμα από την ελληνική κυβέρνηση.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS