Σε ηλεκτρονική διαβούλευση το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς

Σε ηλεκτρονική διαβούλευση το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς

«Κανένα ζώο αδέσποτο, κανένα ζώο κακοποιημένο» είναι το μότο της κυβέρνησης με το νέο νομοσχέδιο που από το βράδυ της Πέμπτης ξεκίνησε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση υπό τον τίτλο «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα «ΆΡΓΟΣ».

Στόχος του είναι να κατοχυρώσει ρητά τις 5 ελευθερίες των ζώων και έχει ως στόχο τον ριζικό ανασχεδιασμό της φιλοσοφίας διαχείρισης των αδέσποτων αλλά και δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς. Το Διάταγμα αμέσως μετά την γνωμοδότηση του ΣτΕ θα προωθηθεί για υπογραφή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτελεί βασική προτεραιότητα για την κυβέρνηση με τα στελέχη της να έχουν αναλάβει να το επικοινωνήσουν. Μεταξύ άλλων και του Γενικού Γραμματέα της Βουλής, Γιώργου Μυλωνάκη.

 

Το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς

«Με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών, για την ευζωία των ζώων συντροφιάς, μία ακόμη προεκλογική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη γίνεται πράξη: «Κανένα ζώο αδέσποτο, κανένα ζώο κακοποιημένο».

Το νομοσχέδιο αποβλέπει στη θεσμοθετημένη συνεργασία μεταξύ κράτους, τοπικής αυτοδιοίκησης, επιστημόνων, φιλοζωικών οργανώσεων και πολιτών, για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των ζώων συντροφιάς και την προστασία των αδέσποτων ζώων. Έτσι, δεσποζόμενα και αδέσποτα, ζώα προς υιοθεσία, φιλοζωικά σωματεία και οργανώσεις, κτηνίατροι, εκτροφείς, καταφύγια και η Δημόσια Διοίκηση, για πρώτη φορά, εντάσσονται σε μια ενιαία επίσημη πλατφόρμα συνεργασίας.

Επιπλέον, το νομοσχέδιο αυτό θεσπίζει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων σε επίπεδο Δήμων, καθώς και ένα συνεκτικό και αντιπροσωπευτικό πλαίσιο εποπτείας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΚΕΔΕ, του Συνηγόρου του Πολίτη και των Φιλοζωικών Οργανώσεων, ώστε η εφαρμογή του νέου νόμου για την προστασία των ζώων συντροφιάς να μη μείνει κενό γράμμα.
Παράλληλα, διευρύνεται ο κατάλογος των πράξεων που περιλαμβάνονται ρητά στη διάταξη περί κακοποίησης ζώων, εισάγονται πρόστιμα για τις νέες παραβάσεις, ενώ αυστηροποιούνται τα υπάρχοντα πρόστιμα για σημαντικές παραβάσεις.

Τέλος, προβλέπονται εκπαιδευτικά προγράμματα και ενημερωτικές δράσεις για τη βελτίωση της εκπαίδευσης και ενημέρωσης όσων συμμετέχουν στην προσπάθεια για την προστασία των ζώων συντροφιάς.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, δήλωσε: «Το Σχέδιο Νόμου που θέτουμε από σήμερα σε δημόσια διαβούλευση αφορά σχεδόν κάθε νοικοκυριό, καθώς ένας στους δύο Έλληνες έχει στο σπίτι του κάποιο κατοικίδιο. Πρόκειται για ένα σύγχρονο πλέγμα παρεμβάσεων για την ευζωία των ζώων συντροφιάς, με το οποίο κάνουμε πράξη μία προεκλογική μας δέσμευση: «κανένα ζώο αδέσποτο, κανένα ζώο κακοποιημένο». Καλώ όλους τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν εποικοδομητικά στη δημόσια διαβούλευση.»

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS