Πρόταση Μητσοτάκη στην Κομισιόν για πλαφόν στην αγορά φυσικού αερίου TTF

Πρόταση Μητσοτάκη στην Κομισιόν για πλαφόν στην αγορά φυσικού αερίου TTF

Νέα πρωτοβουλία αναλαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στην τιμή της ενέργειας στην Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκηςέστειλε επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, με την οποία τονίζει την ανάγκη έκτακτης και για περιορισμένο χρονικό διάστημα ρυθμιστικής παρέμβασης στη χρηματιστηριακή αγορά φυσικού αερίου TTF.

Σύμφωνα με τον Οικονομικό Ταχυδρόμο, στην επιστολή του ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει ότι η άνοδος των τιμών λόγω του πολέμου στην Ουκρανία δεν βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα της αγοράς φυσικού αερίου, καθώς οι traders προκαλούν τις μεγάλες μεταβολές και το κόστος το φορτώνονται τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις.

Κυβερνητικοί κύκλοι φέρνουν ως παράδειγμα την πρόσφατη έκρηξη ακόμη και στα 345 ευρώ/MWh των τιμών των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του αερίου στο ολλανδικό hub. Αύξηση η οποία δεν δικαιολογούταν, ούτε σε θέμα επάρκειας αλλά και ούτε σε βίαιη διακοπή της παροχής αερίου στην Ε.Ε.

Με την πρόταση του ο Έλληνας πρωθυπουργός ζητά αναδιαμόρφωση της αγοράς του φυσικού αερίου με ρυθμιζόμενη τιμή στα 60 ευρώ/MWh και ανώτατο εύρος διακύμανσης. Προτείνει επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, την παύση των δραστηριοτήτων traders που δεν έχουν σχέση με την πραγματική αγορά του φυσικού αερίου και αποσκοπούν στην υπερβολική κερδοσκοπία, ενώ στο τραπέζι ρίχνει ακόμη και το πλαφόν στα περιθώρια κέρδους των παραγωγών.

Με αυτά τα έκτακτα μέτρα, αναφέρουν πηγές στον ΟΤ, θα περιοριστούν οι επιπτώσεις στις τιμές χονδρεμπορικής αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας στα κράτη – μέλη παρέχοντας μία μεγάλη ανάσα στο ενεργειακό κόστος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Προβληματισμός για τα δημοσιονομικά

Ο μεγάλος προβληματισμός, όχι μόνο στην ελληνική κυβέρνηση αλλά πανευρωπαϊκά, έχει να κάνει με την μεγάλη επίπτωση στο δημοσιονομικό. Η ελληνική οικονομία μπορεί να χάσει έως και δύο μονάδες ανάπτυξης όσο συνεχίζεται η έκρηξη των τιμών της ενέργειας, επιφέροντας μεγάλο πλήγμα στον προϋπολογισμό.

Για αυτό τον λόγο στο Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν ότι «η λύση μόνο ευρωπαϊκά μπορεί να δοθεί», καθώς αν οι τιμές συνεχίσουν να αυξάνονται καμία κρατική ενίσχυση δεν θα είναι αρκετή για να ανακόψει την επιβάρυνση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Για το λόγο αυτό, αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης, ακόμη κι αν οι ευρωπαϊκές οικονομίες χρηματοδοτηθούν από ένα ευρω-ομόλογο ή από κρατικά ταμεία τα ποσά αυτά από τη στιγμή που υπολογίζονται στα δημοσιονομικά των κρατών – μελών το πρόβλημα θα παραμένει και θα μεγαλώνει συνολικά για την ευρωπαϊκή οικονομία.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS