Ο Τσίπρας δεν δέχεται ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι επιτυχία Μητσοτάκη: «Είναι μια ανοησία»

Ο Τσίπρας δεν δέχεται ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι επιτυχία Μητσοτάκη: «Είναι μια ανοησία»

Δεν δέχεται ο Αλέξης Τσίπρας ότι είναι επιτυχία του Κυριάκου Μητσοτάκη η υιοθέτηση του πράσινου πιστοποιητικού από την Κομισιόν.

Μάλιστα, θεωρεί πως η Ευρωπαική Επιτροπή υιοθέτησε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ τελικά. Συγκεκριμένα ανέφερε στη συνέντευξή του στο Open: «Tο πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι μια ανοησία όταν έχεις 7% εμβολιασμένους αυτή τη στιγμή σε όλη την Ευρώπη».

Ωστόσο, το ψηφιακό, πράσινο πιστοποιητικό θα διευκολύνει την ασφαλή και ελεύθερη κυκλοφορία, εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού και έγινε δεκτό από την Κομισιόν.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη ήρθε μετά από πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στις 12 Ιανουαρίου 2021.

Τα ψηφιακά πράσινα πιστοποιητικά θα ισχύουν σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, ενώ, όπως αποκάλυψε χθες η επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, στόχος είναι το πράσινο πιστοποιητικό να είναι έτοιμο έως την 1η Ιουνίου.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «ανοησία» το εν λόγω πιστοποιητικό και είπε, χαρακτηριστικά, στην συνέντευξή του στο Open:

ΝΤ. ΚΟΥΤΡΟΚΟΗ: Το πιστοποιητικό είναι ένα καλό βήμα; Το οποίο είχατε χαρακτηρίσει «πιστοποιητικό επιπολαιότητας» και μια πρόταση του πρωθυπουργού η οποία έγινε δεκτή από την Κομισιόν.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Να σας πω: Το πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι μια ανοησία όταν έχεις 7% εμβολιασμένους αυτή τη στιγμή σε όλη την Ευρώπη.

ΝΤ. ΚΟΥΤΡΟΚΟΗ: Έβαλαν και το τεστ.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτό δεν είναι ανοησία, αυτό είναι σοβαρό. Αν λοιπόν οδηγηθούμε σε μια κατεύθυνση όπως φαίνεται να δέχεται και να προσανατολίζεται η Κομισιόν, που την ονομάζει Green Digital Pass, που στην πραγματικότητα τι θα είναι: Θα είναι αυτό το οποίο ζητούσαμε εμείς από πέρυσι το καλοκαίρι. Όταν ο πρωθυπουργός με διθυράμβους μας έλεγε “τελειώσαμε με τον κορωνοϊό” και άνοιγε τον τουρισμό χωρίς μέτρα, χωρίς ενιαία υγειονομικά πρωτόκολλα κι εμείς του ζητούσαμε, “ζήτα από όλες τις πύλες εισόδους τεστ, έστω 72 ωρών”, δεν το έκανε.

Τώρα έρχεται η Κομισιόν και λέει: θα υπάρχει για όσους έχουν εμβολιαστεί η απόδειξη ότι έχουν εμβολιαστεί. Και για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, πιστοποιητικό αντισωμάτων, για όσους δεν έχουν αρνητικό τεστ.

ΑΚ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα, λέτε είναι στη σωστή κατεύθυνση.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Νομίζω ότι θα πρέπει να μη γίνουν τα μεγάλα λάθη που έγιναν πέρυσι. Χρειάζεται λοιπόν αφενός μεν το αρνητικό τεστ, αφετέρου, δε, χρειάζεται να προσανατολιστεί η κυβέρνηση σ’ ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού, το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα στα μεγάλα ξενοδοχεία να ανοίξουν, διότι υπάρχει κίνδυνος να μην ανοίξουν τα ξενοδοχεία.

Όλες οι προβλέψεις λένε ότι ο στόχος είναι 35% με 40% του 2019. Άρα, κρίσιμο να ανοίξουν τα ξενοδοχεία, κρίσιμο να γίνουν εμβολιασμοί στο προσωπικό. Κατ’ εξαίρεση, αλλά ας τη δώσουμε αυτή τη δυνατότητα.

ΑΚ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Να γίνουν, λέτε.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Να γίνουν και να δούμε ένα σχέδιο που θα έχει αρχή, μέση και τέλος, ώστε η ατμομηχανή της οικονομίας μας να μπορέσει τουλάχιστον να αντέξει.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS