Πιερρακάκης: «Απείρως πιο ασφαλείς οι νέες ταυτότητες»

Πιερρακάκης: «Απείρως πιο ασφαλείς οι νέες ταυτότητες»

Συνάντηση στο cafe του Ιανού, με θέμα συζήτησης την τεχνολογία, είχε ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, συμμετείχε σε συζήτηση με θέμα τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό, την τεχνολογία και την τεχνοφοβία, καθώς και την 4η επανάσταση και τις αλλαγές στην καθημερινότητα των Ελλήνων. Στην κουβέντα που μετείχαν και ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης με συντονίστρια την δημοσιογράφο, Μαργαρίτα Πουρνάρα, ο υπουργός αναφέρθηκε σε θέματα όπως ο αριθμός «112», το 5G και άλλα ζητήματα τεχνολογίας.

Αναφερόμενος αρχικά στον αριθμό έκτακτης ανάγκης, 112, είπε χαρακτηριστικά ότι δεν είναι πανάκεια, αν και έπρεπε να λειτουργεί εδώ και καιρό και τόνισε ότι η τεχνολογία δεν είναι αναγκαία συνθήκη, αλλά μέσο για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, όπως η ψηφιοποίηση των ΚΕΠ και η απλοποίηση των διαδικασιών. Επεσήμανε μάλιστα ότι η ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι αποφασισμένη να δοκιμάσει αλλαγές, να πειραματιστεί στα ψηφιακά συστήματα. «Ελπίζουμε να κάνουμε λάθη, αλλά όχι τα ίδια λάθη», ενώ βασικός στόχος είναι να «μην χάσουμε το επόμενο τρένο της πληροφορικής», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά για την 4η βιομηχανική επανάσταση. Στόχος, όπως πρόσθεσε, είναι να δοθούν λύσεις στις εκκρεμότητες του παρελθόντος και να σχεδιαστεί νέο παραγωγικό μοντέλο.

Πιερρακάκης: Απείρως ασφαλείς οι νέες ταυτότητες
Στην συζήτηση τέθηκε και το θέμα της ασφάλειας δεδομένων των πολιτών με τον κ. Πιερρακάκη να υπογραμμίζει ότι «το κράτος ήδη διαθέτει τα δεδομένα των πολιτών μόνο που οι υπηρεσίες μεταξύ τους μέχρι σήμερα δεν διαλειτουργούσαν. Αυτό που εμείς προσπαθούμε να καταφέρουμε είναι να διευκολύνουμε τους πολίτες και να κόψουμε ουρές στα γκισέ. Το κράτος είναι ένα» είπε χαρακτηριστικά, ενώ μιλώντας για τις νέες ταυτότητες διαβεβαίωσε ότι «θα είναι απείρως πιο ασφαλείς από τις υφιστάμενες». Ο κ. Πιερρακάκης πρόσθεσε ότι τους πρώτους μήνες της άνοιξης θα είναι έτοιμη και η ψηφιακή εξουσιόδοτηση που θα μπορεί να κάνει ο κάθε πολίτης από το σπίτι του.

Τι είπε ο Πιερρακάκης για το 5G
Όσον αφορά στην τεχνοφοβία σχετικά με το 5G και την ασφάλεια των κεραιοσυστημάτων ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης επανέλαβε ότι στην Ελλάδα έχουμε περίπου 16.500 κεραίες αυτήν την στιγμή σε 14.500 τοποθεσίες. Σύμφωνα με ελέγχους που έχουν γίνει από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (περίπου 2.500 έλεγχοι τον χρόνο), οι κεραίες που ήταν πάνω από το όριο, ήταν τέσσερις, στις 2.500, διευκρινίζοντας πως ήταν πάνω από τα χαμηλά όρια που ισχύουν στην Ελλάδα, όχι σε σχέση με τα διεθνή.

Ο κ. Πιερρακάκης μίλησε για την νέα σχέση εμπιστοσύνης πολίτη προς το κράτος που επιδιώκεται να χτιστεί και την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να διαμορφώσει νέες νοοτροπίες όπως έγινε στην περίπτωση της νομοθεσίας κατά του καπνίσματος, ενώ σημείωσε ότι με την ψηφιακή διακυβέρνηση εξασφαλίζεται η διαφάνεια καθώς «το μηχάνημα δεν μπορείς να το ‘λαδώσεις'». Όπως χαρακτηριστικά είπε, «βήμα βήμα δημιουργούμε μικρά τετελεσμένα όπως προχωρήσαμε με την δήλωση γέννησης με μια ενέργεια στο μαιευτήριο. Αν περάσεις ψηφιακές λύσεις νομιμοποιούνται στη νοοτροπία του πολίτη. Οι μεταρρυθμίσεις είναι σαν τις μεταμοσχεύσεις εξαρτώνται από την συμβατότητα δότη και λήπτη».

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφέρθηκε και στην ανάπτυξη των νεοφυών επιχειρήσεων κατά την περίοδο της κρίσης και τόνισε ότι πλέον στην εκπαίδευση δίνεται βάρος στις δεξιότητες των νέων για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αλλαγές και δήλωσε για τους νέους που έφυγαν στο εξωτερικό «στόχος μας είναι να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για όσους θέλουν να γυρίσουν».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ