Οικονόμου: Σε πλήρη ανάπτυξη ο κρατικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλεί η κακοκαιρία

Οικονόμου: Σε πλήρη ανάπτυξη ο κρατικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλεί η κακοκαιρία

«Βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Η κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα βρίσκεται σε εξέλιξη. Τα καιρικά φαινόμενα στην Αττική αναμένεται να ενταθούν τις μεσημεριανές ώρες ενώ δύσκολες θα συνεχίσουν να είναι οι συνθήκες και αύριο», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Ο κρατικός μηχανισμός παραμένει σε πλήρη ανάπτυξη προκειμένου να παρεμβαίνει σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση όπου χρειάζεται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλεί η κακοκαιρία», ανέφερε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε πως ενεργοποιήθηκαν ενιαία συντονιστικά κέντρα στις περιοχές που απειλούνται από την κακοκαιρία με τη συμμετοχή του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλων των υπόλοιπων εμπλεκόμενων φορέων.

Πρόσθεσε πως συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ έχουν μεταβεί σε νησιωτικές και άλλες περιοχές με δύσκολη πρόσβαση προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση. Στην Αττική μεταδόθηκε μήνυμα από το 112 να αποφεύγονται οι μη απαραίτητες μετακινήσεις και ισχυρή σύσταση απηύθυνε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επισημαίνοντας πως καταβάλλεται προσπάθεια ώστε το οδικό δίκτυο και βασικές αρτηρίες του να παραμείνουν ανοιχτές ενώ βρίσκεται σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων.

Για τους πολίτες που χρειάζονται βοήθεια συνίσταται να επικοινωνούν με το 100 ή το 112. Από τις 12 το μεσημέρι μπορούν να αποχωρήσουν από την εργασία τους όσοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν εμπλέκονται στη διαχείριση της κακοκαιρίας.

Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στη συνέχεια στο γεγονός ότι τα σχολεία παραμένουν κλειστά και πραγματοποιείται τηλεκπαίδευση σε περισσότερες από 46.000 τάξεις, ευχαριστώντας όσους εμπλέκονται στη διαδικασία.

«Βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, η διασφάλιση της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας αλλά και η ομαλότητα του κοινωνικοοικονομικού βίου», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Η αντιμετώπιση του σεξισμού και της έμφυλης βίας χρειάζεται να μας βρει ενωμένους και αποφασισμένους»
Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στη συνέχεια στις δράσεις της κυβέρνησης για την πρόληψη και αντιμετώπιση φαινομένων σεξουαλικής κακοποίησης και βίας κατά των γυναικών. «Ο σεξισμός και η έμφυλη βία αποτελούν χρόνια προβλήματα που ταλαιπωρούν ολόκληρη την ανθρωπότητα χωρίς διακρίσεις και εξαιρέσεις κοινωνιών. Στον 21ο αιώνα ήρθε η ώρα να απαλλαγούμε απ' αυτά μ' ένα κίνημα αντίστοιχο κινημάτων προηγούμενων αιώνων με τα οποία εμπέδωσαν και διεύρυναν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ήρθε η ώρα να απελευθερωθούμε από τα κατάλοιπα της πατριαρχίας τα οποία είναι πια ανεπίκαιρα και ταλαιπωρούν ανθρώπους», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Επεσήμανε ότι «στην Ελλάδα τα δικαιώματα είναι νομοθετικά κατοχυρωμένα αλλά η κυβέρνηση ξεκίνησε έναν ασυμβίβαστο αγώνα για την εμβάθυνσή τους και για την καθολικοποίησή τους. Χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς αστερίσκους. Κι αυτό δεν είναι αποτέλεσμα της ιστορικής συγκυρίας», είπε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε ότι «είναι αποτέλεσμα μιας κεντρικής επιλογής μιας κυβέρνησης που είναι προσηλωμένης στα ιδεώδη του σύγχρονου φιλελευθερισμού. Ο σεξισμός και η έμφυλη βία δυστυχώς διατρέχουν όλη την κοινωνία, ανεξαρτήτως κοινωνικών, οικονομικών, μορφωτικών, θρησκευτικών ή ευρύτερα πολιτισμικών παραγόντων. Η αντιμετώπιση και η εξάλειψή τους χρειάζεται να μας βρει ενωμένους και αποφασισμένους ως πολιτική κοινωνία να συγκρουστούμε με όσους υπερασπίζονται και υποθάλπουν τον σεξισμό και ασκούν ή δικαιολογούν την έμφυλη βία.

Για το σκοπό αυτό η κυβέρνηση ανέπτυξε το κατάλληλο πολιτικό, νομικό και πολιτισμικό πλαίσιο, ώστε να τιμωρηθούν παραδειγματικά όσοι ασκούν έμφυλη βία, αλλά και να σπάσει η σιωπή όσων την υφίστανται. Ανάμεσα στ' άλλα, η Κυβέρνηση:

  • Τροποποίησε τον Ποινικό Κώδικα και αυστηροποίησε τις ποινές για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας, αλλά και της προσβολής της γενετήσιας ελευθερίας. Προβλέπεται πλέον ως μοναδική ποινή για τον ομαδικό βιασμό η ισόβια κάθειρξη. Αυξήθηκαν οι ποινές για την εμπορία ανθρώπων και επαναφέρθηκε ως αξιόποινη πράξη η μαστροπεία. Αυστηροποιήθηκαν οι προϋποθέσεις για την απόλυση υπό όρο των καταδικασθέντων για σειρά εγκλημάτων ανάμεσα στα οποία η ανθρωποκτονία, η εμπορία ανθρώπων και τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας.
  • Κύρωσε τη Σύμβαση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στο χώρο της εργασίας.
  • Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υλοποιεί σειρά δράσεων. Ανάμεσα στ' άλλα:

Λειτουργεί Αυτοτελές Τμήμα στο ΣΕΠΕ για την παρακολούθηση των φαινομένων βίας και παρενόχλησης στην εργασία.

Λειτουργούν 43 συμβουλευτικά Κέντρα σε όλη την Ελλάδα, όπου οι γυναίκες που δοκιμάζονται βρίσκουν κοινωνική, ψυχολογική, αλλά και νομική υποστήριξη.

Λειτουργούν 19 Ξενώνες Φιλοξενίας όπου βρίσκουν ασφαλή καταφύγια.

Διασφαλίζεται σε 24ωρη βάση την πρόσβαση των θυμάτων στη Γραμμή SOS 15900, προκειμένου να ζητούν βοήθεια και να έχουν άμεση πληροφόρηση και οδηγίες αντίδρασης.

  • Εφαρμόζονται μέσω του ΟΑΕΔ ειδικά προγράμματα για να βρίσκουν εργασιακή στήριξη οι κακοποιημένες γυναίκες.
  • Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ίδρυσε επιτελικό τμήμα, 6 επιχειρησιακά γραφεία και 72 Ειδικές Υπηρεσίες για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, ενώ παράλληλα, εκπαιδεύονται αστυνομικοί για την αποτελεσματικότερη διαχείριση τέτοιων περιστατικών.
  • Το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων υλοποιεί πρόγραμμα σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία.
  • Το υπουργείο Αθλητισμού υλοποιεί δράσεις κατά της διαφθοράς, της σεξουαλικής βίας και της κακοποίησης στον αθλητισμό.
  • Παράλληλα, καταρτίζεται Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση.

Χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμη, καθώς παλεύουμε με κατεστημένες επί αιώνες νοοτροπίες. Η αντιμετώπιση του σεξισμού και της έμφυλης βίας χρειάζεται να μας ενώνει και να υπερβεί οποιουσδήποτε τεχνητούς διαχωρισμούς», κατέληξε ολοκληρώνοντας την εισαγωγική τοποθέτησή του κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κ. Οικονόμου.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS