Πλεύρης: Στην Κρήτη το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον

Πλεύρης: Στην Κρήτη το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον

Οι ανακοινώσεις του Θάνου Πλεύρη για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους άνω των 60 ετών.

Τα νέα μέτρα για την πανδημία και επεξηγήσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους άνω των 60 ετών ανακοίνωσαν ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης.

Εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα. Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, πρόκειται για Έλληνα που είναι στην Κρήτη και ήρθε από τη Νότια Αφρική.

Το πρώτο μέτρο που ανακοίνωσε είναι για τους άνω των 60 και όπως είπε θα πρέπει να έχουν κάνει την πρώτη δόση έως τις 16 Ιανουαρίου ενώ τόνισε ότι από την 01/01/2021 να επεκταθεί το μέτρο και σε όσους κλείνουν τα 60 τους χρόνια.

Το δεύτερο μέτρο που θα εφαρμοστεί από την επόμενη εβδομάδα και δεν έχει χαρακτηριστικά υποχρεωτικότητας είναι ότι θα δοθεί δωρεάν ένα self test σε όλους τους ενήλικους πολίτες. Το πρώτο τεστ θα γίνει από τις 6 έως τις 11 Δεκεμβρίου και όσοι νοσούν και τεθούν σε καραντίνα να είναι υγιείς τα Χριστούγεννα.

Το δεύτερο τεστ που θα διατεθεί δωρεάν θα γίνει μετά τις γιορτές

Για το κρούσμα Όμικρον ο Θεοκλής Ζαούτης είπε ότι έφτασε στην Κρήτη στις 26 Νοεμβρίου. Το πρώτο rapid test βγήκε αρνητικό. Έκανε κάθε μέρα και τελικά έκανε PCR και διαπιστώθηκε ότι έχει τη μετάλλαξη Όμικρον. Είναι σε καραντίνα με όλες τις επαφές και έχει γίνει ιχνηλάτιση.

Ήταν θέμα χρόνου να έρθει η μετάλλαξη Όμικρον στη χώρα μας, τόνισε.

Για τη μεταδοτικότητα είπε ότι δεν γνωρίζουμε πολλά αυτή τη στιγμή. Το ίδιο και για τη νοσηρότητα. Υπάρχουν κενά στις γνώσεις μας. Περιγράφουν ένα σύνδρομο με πολύ ήπια συμπτώματα. Περιμένουμε επίσης περισσότερες πληροφορίες για τα φάρμακα και πόση ανοσία παρέχουν. Το εμβόλιο παραμένει το κύριο όπλο που έχουμε απέναντι και σε αυτή την μετάλλαξη.

Ο κ. Ζαούτης αναφερόμενος στη διάθεση των δωρεάν self test απηύθυνε έκκληση σε όλους να το κάνουν γιατί αυτή είναι μια προσπάθεια που μπορούμε όλοι να κάνουμε και να μειώσουμε την επιδημιολογική καμπύλη και να κάνουμε ασφαλείς γιορτές.

Τέλος, ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Μάριος Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στους εμβολιασμούς και έδωσε στατιστικά στοιχεία για την πορεία τους. Τις τελευταίες δυο μέρες είπε ότι έχουμε αύξηση στα ραντεβού πρώτης δόσης από τους πολίτες άνω των 60 που έχουν κλείσει πάνω από 25.000 ραντεβού.

Η δυνατότητα εμβολιασμού του Δεκεμβρίου ξεπερνάει τα 3 εκατομμύρια εμβολιασμούς, τόνισε. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών μέσα στα επόμενα 24ωρα θα ανακοινώσει αν θα μικρύνει ο χρόνος ανάμεσα στην δεύτερη και την τρίτη δόση.

Δείτε το σχετικό βίντεο

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS