Νέα μέτρα: Ώρα μηδέν για τους ανεμβολίαστους - Τι θα ανακοινώσει ο Κικίλιας για εστίαση, διασκέδαση, λιανεμπόριο

Νέα μέτρα: Ώρα μηδέν για τους ανεμβολίαστους - Τι θα ανακοινώσει ο Κικίλιας για εστίαση, διασκέδαση, λιανεμπόριο

Στη λήψη νέων μέτρων με στόχο την αναχαίτιση της διασποράς της πανδημίας προχωρά η κυβέρνηση, με τον κλοιό γύρω από τους μη εμβολιασμένους πολίτες να σφίγγει.

Το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση είναι σαφές: Η χώρα δεν θα ξαναπάει σε lockdown το φθινόπωρο. Έτσι, τα νέα μέτρα που θα επιβληθούν, και θα ανακοινωθούν το μεσημέρι από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, αφορούν κατά κύριο λόγο τους ανεμβολίαστους, οι οποίοι θα έλθουν αντιμέτωποι με μια δύσκολη καθημερινότητα.

Με rapid tests οι ανεμβολίαστοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
Στα μέτρα που θα ανακοινώσει αύριο η κυβέρνηση προβλέπεται η υποχρέωση των εργαζομένων που δεν διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης τους τελευταίους έξι μήνες να προσκομίζουν rapid test σε εβδομαδιαία βάση, είτε εργάζονται στον ιδιωτικό είτε δημόσιο τομέα. Ακόμη, πιθανό σενάριο είναι να επανέλθει η υποχρεωτική χρήση της μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους.

Σε συγκεκριμένες κατηγορίες, όπως οι εργαζόμενοι στην εστίαση είναι πολύ πιθανό να απαιτούνται 2 test την εβδομάδα. Ξεχωριστή κατηγορία αποτελούν οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι θα είναι υποχρεωμένοι να προσκομίζουν 2 μοριακά test την εβδομάδα, διαφορετικά «αν δεν πληρούν τις προϋποθέσεις εμβολιασμού, πρόσφατης νόσησης ή εργαστηριακού τεστ δεν θα προσέρχονται και δεν θα παρέχουν εργασία», όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, και τα κενά θα καλυφθούν από αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που θα είναι εμβολιασμένοι. Αποτέλεσμα self test θα πρέπει να προσκομίζουν και οι μαθητές, δύο φορές την εβδομάδα. Η διάθεση των self test στους μαθητές θα είναι δωρεάν.

Ανεμβολίαστος δεν θα μπορεί να μπει πουθενά δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης, κληθείς χθες να περιγράψει τα μέτρα που θα ανακοινωθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες σε κέντρα διασκέδασης, μπαρ και εστίαση θα μπορείς να μπεις μόνο αν έχεις εμβολιαστεί ή έχεις πιστοποιητικό νόσησης, δηλαδή δε θα επιτρέπεται η είσοδος σε ανεμβολίαστους, ακόμα και αν διαθέτουν αρνητικό εργαστηριακό τεστ.

Σε θέατρα ή σινεμά, η πόρτα θα ανοίγει για όσους έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει, αλλά και σε ανεμβολίαστους μόνο αν διαθέτουν εργαστηριακό τεστ ημέρας, για το οποίο θα επωμιστούν οι ίδιοι το κόστος.

Τι ισχύει για λιανεμπόριο, ταξίδια, σχολεία
Στο λιανεμπόριο, θα προσδιοριστεί συγκεκριμένος αριθμός ατόμων ανά κατάστημα ενώ είναι πιθανή η επαναφορά της μάσκας παντού.Για να ταξιδέψει κανείς με τα μέσα μεταφοράς, θα πρέπει να διαθέτει είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε πιστοποιητικό νόσησης, είτε αρνητικό εργαστηριακό τεστ.

Η σχολική χρονιά πρόκειται να αρχίσει στις 13 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, οπότε δάσκαλοι, καθηγητές και φοιτητές που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης θα πρέπει να υποβάλλονται δύο φορές την εβδομάδα σε εργαστηριακό τεστ.

Οι μαθητές θα μπορούν να μπουν στις τάξεις τους, έχοντας υποβληθεί σε δυο self tests την εβδομάδα με αρνητικό αποτέλεσμα, ή με πιστοποιητικό εμβολιασμού για άνω των 12 ετών.

Κεφάλαιο υποχρεωτικός εμβολιασμός
Την ίδια στιγμή, στις δομές υγείας, όπου ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός από την 1η Σεπτεμβρίου και χωρίς καθυστέρηση, όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο θα βγουν σε αναστολή επ’ άοριστον χωρίς ασφαλιστική κάλυψη, ενώ μπορεί άμεσα να μην τίθεται θέμα αλλά είναι ανοικτό το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας και σε άλλες κατηγορίες στο δημόσιο.

Ο Γιάννης Οικονόμου δεν απέκλεισε την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων στον δημόσιο τομέα μετά τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, καθώς «η κυβέρνηση θα κάνει ότι χρειαστεί προκειμένου να αποτρέψουμε κάθε κίνδυνο», όπως είπε χαρακτηριστικά. Στο επίκεντρο της συζήτησης, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, βρίσκονται οι εργαζόμενοι στον σκληρό πυρήνα του κράτους και φέρνουν ως παράδειγμα την απόφαση για όσους υπηρετούν στην ΕΜΑΚ, ύστερα από απόφαση του αρχηγού του πυροσβεστικού σώματος στην αρχή του καλοκαιρού.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ