Μητσοτάκης για Τουρκία: Δεν θα παίξουμε το παιχνίδι της έντασης, δεν έκλεισα εγώ τους διαύλους επικοινωνίας- Ανυπόστατη η ρητορική της Άγκυρας

Μητσοτάκης για Τουρκία: Δεν θα παίξουμε το παιχνίδι της έντασης, δεν έκλεισα εγώ τους διαύλους επικοινωνίας- Ανυπόστατη η ρητορική της Άγκυρας

«Έχω εξαντλήσει το θέμα εκλογές, η κυβέρνηση συνεχίζει κανονικά τη δουλειά της», διεμήνυσε ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συμμετοχή του στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Το Συμβούλιο του Ιουνίου είχε ως πιο σημαντικό αποτέλεσμα την ομοφωνη απόφαση των κρατών μελών να αποδώσουν καθεστώς υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία και τη Μολδαβία με προοπτική απόδοσης καθεστώτος υποψήφιας χώρας και στη Γεωργία και στη Βοσνία Ερζεγοβίνη.

«Μία πολύ σημαντική απόφαση που δίνει μήνυμα στην Ουκρανία, ότι η θέση της είναι στην Ενωμένη Ευρώπη εφόσον προφανώς υλοποιήσει μία σειρά από σημαντικές μεταρρυθμίσεις που θα την φέρουν πιο κοντά στην ευρωπαϊκή οικογένεια», είπε ο πρωθυπουργός. Από την άλλη πλευρά, έκανε λόγο για δικαιολογημένη «καχυποψία» από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων σε ότι αφορά την διαδικασία προσέγγισής τους με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Πρέπει να ξεπεραστούν οι δυσκολίες στις σχέσεις μεταξύ Σόφιας και Σκοπίων ώστε να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Για τα ελληνοτουρκικά

O πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην Τουρκία, ξεκαθάρισε πως η Αθήνα ικανοποιείται απόλυτα από τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τονίζοντας για ακόμη μία φορά την ανάγκη η Άγκυρα να σεβαστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα κρατών μελών και την παύση της έντασης.

«Δεν έχω να πω πολλά για την Τουρκία παρά μόνο να επαναλάβω ότι καλυπτόμαστε από τα συμπεράσματα που εγκρίθηκαν ομόφωνα και χωρίς πολύ συζήτηση από το Συμβούλιο που εκφράζει την ανησυχία του για την Τουρκία και την ανάγκη να σέβεται η Τουρκία την εδαφική ακεραιότητα των χωρών μελών και να μειώσει την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο».

Στην συνέχεια ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για τα ελληνοτουρκικά, σημείωσε ότι «θέλει να βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο». Όπως είπε, υπάρχουν δύο δρόμοι για την Τουρκία, «αυτός της αποκλιμάκωσης και του διαλόγου και ο δρόμος της πρόκλησης που προφανώς θα οδηγήσει την Τουρκία σε περαιτέρω απομάκρυνση από την ευρωπαϊκή οικογένεια, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης περαιτέρω μέτρων».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε παντελώς ανυπόστατη η αμφισβήτηση της τουρκικής αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας. «Καλώ την Τουρκία σε διάλογο για να λύνουμε τα ζητήματα. Εμείς δεν πρόκειται να παίξουμε το παιχνίδι της έντασης στην ρητορική», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Σχετικά με το ενδεχόμενο συνάντησης με τον Ταγίπ Ερντογάν είπε πως ο ίδιος δεν έχει πρόβλημα να συναντηθεί μαζί του αλλά αυτό εξαρτάται από τον Τούρκο πρόεδρο ο οποίος υπενθυμίζεται ότι έχει εκφράσει αντιρρήσεις.

«Έχω εξαντλήσει το θέμα εκλογές, η κυβέρνηση συνεχίζει κανονικά τη δουλειά της»
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, με αφορμή την έντονη εκλογολογία που αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα ο πρωθυπουργός είπε: «Έχω εξαντλήσει το θέμα για τις πρόωρες εκλογές, δεν έχω να προσθέσω τίποτε. Η κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της με ακόμη μεγαλύτερη μεταρρυθμιστική ένταση και διάθεση. Κανείς υπουργός δεν έχει κατεβάσει κανένα μολύβι και έχουμε ακόμα πλούσια δουλειά να κάνουμε «...» Η κυβέρνηση συνεχίζει κανονικά τη δουλειά της απερίσπαστη από την όλη φιλολογία, η οποία αναπτύσσεται. Εξάλλου,θα εισέλθουμε σύντομα στον τέταρτο χρόνο της διακυβέρνησής μας και έχω πια αρκετή εμπειρία να γνωρίζω ότι είναι πολύ δύσκολο να σας πείσω ότι δεν θα γίνουν εκλογές ή ότι δεν θα γίνει ανασχηματισμός. Γνωρίζω ότι αυτά είναι τα δύο αγαπημένα θέματα στα οποία συνεχώς επανέρχεστε όταν δεν έχετε κάτι άλλο να με ρωτήσετε».

Για την οικονομία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως «η Κομισιόν καλείται έως το τέλος του καλοκαιριού να ολοκληρώσει τις προτάσεις για την αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από το ηλεκτρικό ρεύμα», ωστόσο συμπλήρωσε με νόημα ότι «Στο μεταξύ βεβαίως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο μέτρο των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων».

Δείτε τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη από τις Βρυξέλλες

Eνέργεια, ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οικονομική κατάσταση της ΕΕ, στο επίκεντρο της 2ης ημέρας της Συνόδου

H μακροοικονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη και την ΕΕ, οι συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, κυρίως μετά τη μείωση των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ και το ζήτημα της ενέργειας, είναι τα θέματα που θα συζητήσουν σήμερα οι ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξέλλών. «Η τρέχουσα κατάσταση απαιτεί μια εις βάθος συζήτηση», τονίζει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στην επιστολή πρόσκλησής του προς τους «27».

Η συζήτηση θα γίνει παρουσία της προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ και θα τεθεί το θέμα της επιβράδυνσης της ανάπτυξης στην ΕΕ (2,7% ανάπτυξη για το 2022 σύμφωνα με την Επιτροπή, του πληθωρισμού (6,1% το 2022, σύμφωνα με την Επιτροπή) και της αύξησης των τιμών στην ενέργεια. Στο θέμα της ενέργειας, όπως ανέφερε ευρωπαϊκή πηγή, ορισμένες χώρες «πιέζουν για ισχυρότερα μέτρα παρέμβασης». Αρκετοί ηγέτες αναμένεται να τονίσουν την ανάγκη ευρωπαϊκής λύσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Ιταλός ομόλογός του Μάριο Ντράγκι συμφώνησαν στη Ρώμη να θέσουν εκ νέου το ζήτημα της ανάγκης να τεθεί πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου. Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή έλαβε εντολή στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής να μελετήσει την καταλληλότητα του καθορισμού ανώτατου ορίου στις τιμές της ενέργειας.

Ωστόσο, η πλειονότητα των κρατών μελών παραμένει επιφυλακτική όσον αφορά τον καθορισμό ανώτατων ορίων τιμών ενέργειας. Για όλα τα παραπάνω ζητήματα οι ευρωπαίοι ηγέτες θα ανταλλάξουν απόψεις, χωρίς να αναμένονται συγκεκριμένες αποφάσεις.

 

 
googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS