Μητσοτάκης σε Σακελλαροπούλου για το ζήτημα των τραπεζών: Πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί

Μητσοτάκης σε Σακελλαροπούλου για το ζήτημα των τραπεζών: Πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί

Συνάντηση με την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, είχε στο Προεδρικό Μέγαρο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε θέματα οικονομίαςκαι στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα των τραπεζών. 

«Πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί», τόνισε ο πρωθυπουργός. 

Κάλεσε τις τράπεζες να στηρίξουν τα ευάλωτα νοικοκυριά και να αποτρέψουν τη δημιουργία μιας νέας γενιάς «κόκκινων δανείων».

Σύμφωνα με πληροφορίες η αναφορά του πρωθυπουργού στη συνάντηση με την ΠτΔ στις τράπεζες, δείχνει την ιδιαίτερη ενόχλησή του για τη στάση που κρατούν οι τράπεζες και όπως υπογραμμίζει τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, πρέπει να πληρωθούν από τα κέρδη των τραπεζών κι όχι να τα πληρώσει ο προϋπολογισμός, δηλαδή ο Έλληνας φορολογούμενος.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει ζητήσει μεταξύ άλλων, από τις τράπεζες στήριξη στους ευάλωτους δανειολήπτες, αύξηση στις εγκρίσεις αιτήσεων εξωδικαστικού μηχανισμού, μείωση επιτοκίων χορηγήσεων, «φρένο» στο κόστος προμηθειών απλών τραπεζικών συναλλαγών. 

Παράλληλα, έχει νομοθετήσει να μην δοθεί κανένα bonus στα υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη για το 2022.

Η συνάντηση Σταϊκούρα με εκπροσώπους τραπεζών

Χθες ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, πραγματοποίησε νέα συνάντηση με τους επικεφαλής των συστημικών τραπεζών, με εκπροσώπους της Τραπέζης της Ελλάδος και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνου Πετραλιά, της ειδικής γραμματέως Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Μαριαλένας Αθανασοπούλου και του προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνώμων Μιχάλη Αργυρού.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Σταϊκούρας ζήτησε από τους εκπροσώπους των τραπεζών να προχωρήσουν σε 4 μέτρα και τους έδωσε διορία 2 εβδομάδων:

1ον. Κατάθεση πρότασης των τραπεζών για πρόγραμμα στήριξης ενήμερων ευάλωτων δανειοληπτών, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους ευρωπαϊκούς εποπτικούς κανόνες, χωρίς δημοσιονομικό κόστος.
2ον. Κατάθεση προτάσεων των τραπεζών με σκοπό την αύξηση της εγκρισιμότητας των αιτήσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού που αφορούν τους ενήμερους δανειολήπτες τους. Οι σχετικές προτάσεις εκτιμάται ότι θα υποβληθούν μέχρι τέλους του έτους.
3ον. Αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και μείωση των αυξημένων επιτοκίων χορηγήσεων ως αποτέλεσμα της αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ. Τα πιστωτικά ιδρύματα αναμένεται να κινηθούν, διακριτά και ανεξάρτητα, προς αυτή την κατεύθυνση το προσεχές διάστημα. Η Ελληνική Κυβέρνηση ζητά αυτό να γίνει άμεσα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τη μεγάλη αύξηση του επιτοκιακού περιθωρίου των τραπεζών το τελευταίο διάστημα.
4ον. Επαναξιολόγηση του κόστους προμηθειών των τραπεζών στις απλές τραπεζικές συναλλαγές.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 
 

 

logo m

 

 


©2022 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2022 YSTEROGRAFO NEWS