Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ο Μητσοτάκης – Ποιες συμφωνίες θα υπογράψει

Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ο Μητσοτάκης – Ποιες συμφωνίες θα υπογράψει

Η εμβάθυνση των σχέσεων με τον Αραβικό κόσμο αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, τόσο στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής όσο και στην οικονομία και τις επενδύσεις.

Ο πρωθυπουργός, σήμερα το απόγευμα θα επισκεφθεί τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα –είναι η δεύτερη επίσκεψη σε λιγότερο από έναν χρόνο- για να επισφραγιστεί μια πορεία σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και να υπογραφούν σημαντικές συμφωνίες.

«Γέφυρα» σχέσεων Ελλάδας και αραβικού κόσμου επιδιώκει ο Μητσοτάκης

Ο κ. Μητσοτάκης εκτιμά ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει μια «φυσική γέφυρα» ανάμεσα στις εξελίξεις στην Ευρώπη και στις εξελίξεις στο ευρύτερο περιβάλλον του Αραβικού Κόσμου. Η γεωγραφική θέση της χώρας μας και οι παραδοσιακά ισχυροί δεσμοί με τις χώρες του κόλπου αποτελούν διαβατήριο για την ισχυρή παρουσία της Ελλάδας στην περιοχή, με πολλαπλά οφέλη.

Ειδικά σε μια περίοδο εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί προτεραιότητα η δημιουργία ισχυρών συμμαχιών με τις χώρες της περιοχής απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι δεδομένη η συναντίληψη στο ζήτημα και κοινή η ανησυχία για τον αναθεωρητισμό του προέδρου Ερντογάν. Ως κίνηση υψηλού συμβολισμού είχε εκληφθεί η παρουσία τεσσάρων μαχητικών αεροσκαφών F-16 των Εμιράτων στη Σούδα, τον Αύγουστο, για συνεκπαίδευση με την ελληνική αεροπορία.

Συνάντηση με τον διάδοχο του θρόνου στα ΗΑΕ

Ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί την Τετάρτη στο Αμπού Ντάμπι με τον Διάδοχο του Θρόνου, όπου θα επισφραγιστεί η εμβάθυνση των σχέσεων τόσο στο οικονομικό/επενδυτικό όσο και στο γεωπολιτικό επίπεδο και γραπτώς. Η Διακήρυξη Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης καθώς και η Συμφωνία Συνεργασίας στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και άμυνας που θα υπογραφούν θα αποτελέσουν το επισφράγισμα της στενής συνεργασίας των δύο χωρών, καθώς και των κοινών απόψεων έναντι των κοινών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν σε περιφερειακό επίπεδο.

Τον Πρωθυπουργό θα συνοδεύουν ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS