Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Δεκτό το αίτημα της Ελλάδας - Στην ατζέντα της Συνόδου οι τουρκικές προκλήσεις

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Δεκτό το αίτημα της Ελλάδας - Στην ατζέντα της Συνόδου οι τουρκικές προκλήσεις

Το θέμα των προκλήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο δεν βρισκόταν στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και θα συζητηθεί αύριο, κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

«Ζήτησα από τον Σαρλ Μισέλ να προσθέσουμε στη συζήτηση και το θέμα της Τουρκίας και των προκλήσεων. Θα συζητηθεί την Παρασκευή και θα ενημερώσω τους συναδέλφους για τις νέες προκλήσεις απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε ότι η Τουρκία προχωρά σε απαράδεκτες κινήσεις και στην Κύπρο, αναφερόμενος στα Βαρώσια. Όπως είπε «η Τουρκία φαίνεται να παραμένει συνεπής στην προκλητική της συμπεριφορά. Την ίδια συνέπεια επιβάλλεται να επιδείξει και η Ευρωπαϊκή Ενωση ως προς την εφαρμογή των αποφάσεων που ήδη έχει λάβει, προκειμένου η συμπεριφορά αυτή, εφόσον συνεχιστεί, να έχει τις ανάλογες συνέπειες».

Παράλληλα αναφέρθηκε και στο θέμα της πανδημίας, η οποία προκαλεί μεγάλη ανησυχία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και είναι ένα από τα θέματα που έχει προγραμματιστεί να συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής. 

«Η προγραμματισμένη ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής αφορούσε το Brexit και την κλιματική αλλαγή. Η επικαιρότητα όμως μας υποχρεώνει να προσθέσουμε και άλλα θέματα που θα χρειαστεί να συζητήσουμε. Στην Ευρώπη βρισκόμαστε μπροστά σε ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας. Η Ελλάδα τα πηγαίνει συγκριτικά καλύτερα, αλλά θα χρειαστεί απόλυτη συνέπεια στην εφαρμογή των μέτρων που έχουν εξαγγείλει οι ειδικοί. Εφόσον αυτοί μας υποδείξουν την ανάγκη να πάρουμε πρόσθετα μέτρα τοπικού χαρακτήρα, δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε», υπογράμμισε.

Σύνοδος ΕΛΚ

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος έθεσε τη νέα προκλητική ενέργεια της Τουρκίας με την έκδοση της παράνομης NAVTEX για έρευνες του Ορούτς Ρέις νοτίως του Καστελόριζου και σε ελληνική υφαλοκρηπίδα που τορπιλίζει τον διάλογο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι αρχηγοί των κυβερνήσεων και των κομμάτων που μετείχαν στη Σύνοδο του ΕΛΚ εξέφρασαν την απόλυτη στήριξή τους στην Ελλάδα, ενώ ο πρόεδρος του Κόμματος Ντόναλντ Τουσκ δηλώνοντας την πλήρη στήριξή του στην Ελλάδα, υπογράμμισε ότι αντιλαμβάνεται την τουρκική προκλητικότητα και τόνισε ότι πρέπει να μπουν όρια σε αυτήν.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS