Μητσοτάκης στον ΑΝΤ1: Σε αυτές τις εκλογές είμαστε οι μόνοι οι οποίοι μιλάμε για το μέλλον

Μητσοτάκης στον ΑΝΤ1: Σε αυτές τις εκλογές είμαστε οι μόνοι οι οποίοι μιλάμε για το μέλλον

 Στην εκπομπή «Το Πρωινό» του ΑΝΤ1 με τον Γιώργο Λιάγκα μίλησε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ξεκινάμε από την αρχή, οι κάλπες είναι άδειες»

«Ξεκινάμε από την αρχή, οι κάλπες είναι άδειες - Τίποτα δεν έχει κριθεί. Δεν θα επέτρεπα ποτέ στον εαυτό μου ούτε να χαλαρώσει, ούτε να καβαλήσει το καλάμι», ανέφερε ξεκινώντας την συνέντευξη του. «Το απρόοπτο πάντα καραδοκεί, δεν παίρνω τίποτα ως δεδομένο. Είναι μεγάλη η ικανοποίηση, σε αυτές τις εκλογές είμαστε οι μόνοι οι οποίοι μιλάμε για το μέλλον».

«Δεν περίμενα τις 20 μονάδες διαφορά, αλλά δεν κοίταζα το τι έκανε η αντιπολίτευση. Ήξερα ότι είναι δύσκολος ο σχηματισμός κυβέρνησης λόγω της απλής αναλογικής. Ο πήχης για εμένα στην δεύτερη κάλπη είναι να έχω μία άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ποτέ δεν έκρυψα την επιθυμία να μου να σχηματίσω μία αυτοδύναμη κυβέρνηση. Δεν νομίζω πως κάποιος θα ήθελε σήμερα μία ασταθή κυβέρνηση, μία κυβέρνηση της ΝΔ έχει την δυνατότητα να ενσωματώσει στελέχη που προέρχονται και από άλλους χώρους».

Σε ερώτηση που δέχτηκε για το επόμενο υπουργικό συμβούλιο, τόνισε ότι: «Θα έχει πολλές περισσότερες γυναίκες, είναι κάτι που έχω δεσμευτεί, θα υπάρξει σίγουρα μεγάλη εναλλαγή, ένα διαφορετικό υπουργικό συμβούλιο, εφόσον μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός. Ο άνθρωπος που θα τοποθετήσω σε μία θέση είναι βασικό να κάνει την δουλειά, όχι το αποτέλεσμα εσωκομματικών ισορροπιών και η σταυροδοσία. Σε αυτήν την κάλπη δεν υπάρχουν σταυροί».

Για το αν θα κρατήσει κάποιους υπουργούς: «Θα χρησιμοποιήσω τον μπασκετικό όρο rotation».

Για τις δημοσκοπήσεις

«Δεν είμαι στατιστικολόγος για να γνωρίζω τι έγινε και έπεσαν έξω, αλλά κατά την προεκλογική περίοδο ανέφερα ότι βλέπω και εισπράττω τα μηνύματα από την κοινωνία και όχι τις μετρήσεις. Το αφήγημα της αντιπολίτευσης δεν περνούσε στον κόσμο. Υπάρχουν πολλά προβλήματα, αλλά τα πράγματα είνια καλύτερα το 2023 απ'ότι το 2019. Πολλοί άνθρωποι ήρθαν και μου είπαν δεν σε ψήφισα τότε, αλλά θα σε ψηφίσω τώρα. Δεν με ενδιαφέρει η διαφορά, με ενδιαφέρει μόνο το απόλυτο ποσοστό της ΝΔ».

«Επιλέγω σε αυτήν την προεκλογική περίοδο αντί να έρθει αυτός σε εμένα να πάω εγώ σε αυτούς», ανέφερε με αφορμή την προεκλογική του εκστρατεία στην Κρήτη. «Είναι προσωπική αναγνώριση η ''γαλάζια'' Κρήτη. Oι Κρητικοί με ψήφισαν γιατί με ξέρουν, ή γιατί με ξέρουν καλύτερα. Με διαρκείς επιθέσεις δεν μπορείς να κάνεις πολιτική. Η τοξικότητα και στοχοποίηση δεν είναι πολιτική. Είμαι κι εγώ και η οικογένειά μου αντικείμενο προσωπικής στοχοποίησης, δηλητηρίασαν το δημόσιο διάλογο και δεν κάναμε πολιτική επιχειρημάτων».

Εξαπέλυσε τα «πυρά» του κατά της αντιπολίτευσης, αναφέροντας: «Όταν στην πρώτη πίεση αποκαλύπτεται το κρυφό πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, για τους φόρους, καταλαβαίνω γιατί στοχοποιούν τον αντίπαλο». Υπογράμμισε ότι όταν επαναλαμβάνεται διαρκώς από τον Τσίπρα ότι θα ιδιωτικοποιήσουμε το νερό, είναι στρατηγική. Είναι ψέματα. Οργανωμένη στρατηγική για να διασπείρουν fake news τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Όταν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ πιέζονται, να μας εξηγήσουν που θα βρουν τα λεφτά. Όταν τους πιέζουμε, αποκαλύπτεται η κρυφή ατζέντα των φόρων, όπως με τον κ. Κατρούγκαλο και το ΠΑΣΟΚ που ''ψελλίζει'' ότι θα αυξήσει φόρους. Είναι ενωμένοι σε ένα πράγμα και οι δύο: Αγαπούν την υπερφορολόγηση. Έχουμε διαφορετική αντίληψη για το πως πρέπει να δουλέψει η φορολογία».

Για τα πρώτα νομοσχέδια εφόσον βγει κυβέρνηση

«Έχουμε έτοιμα τα πρώτα μας νομοσχέδια, το πρώτο είναι η επικαιροποίηση του επιτελικού κράτους. Θα υπάρξουν αλλαγές στην οργάνωση του υπ. Συμβουλίου, θα υπάρξει νέο υπουργείο. το υπ. Κοινωνικής και Στεγαστικής Πολιτικής. Το δεύτερο θα είναι ένα ΝΣ οικονομικού χαρακτήρα, για την οικονομική πολιτική».

Για την ακρίβεια

Τα χειρότερα τα έχουμε δει, ο πληθωρισμός στα τρόφιμα παραμένει και η ακρίβεια αντιμετωπίζεται με περισσότερους ελέγχους, το Καλάθι του Νοικοκυριού που το αντιγράφουν πλέον και οι Βρετανοί, τα έκτακτα επιδόματα είναι έκτακτα από την φύση τους γιατί είναι σημαντική ανακούφιση, μόνιμη ανακούφιση είναι η αύξηση των μισθών. Η χώρα μας αναπτύσσεται γρήγορα».

«Ο κύριος Κουτσούμπας μου έκανε παράπονα για την μπύρα και μου είπε ''μόνο ρακές''», ανέφερε για την «πρόθεσή» του να έβγαινε με τον Δημήτρη Κουτσούμπα, όπως είχε αναφέρει καιρό πριν. Για το αν θα έβγαινε με τον Τσίπρα και τι θα του έλεγε αν αυτός έχανε με 21 μονάδες: «Ξέρει ο ίδιος καλύτερα τι πρέπει να κάνει. Είναι ήδη 15 χρόνια αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, το πως βιώνει μία πολιτική ήττα είναι μία βαθιά προσωπική απόφαση που αφορά τον ίδιο. Είναι ένα δικό του θέμα. Το σημαντικό για μένα δεν είναι η προσωπική επιλογή, είναι ποιο είδος πολιτικής πρεσβεύουμε. Οι πολίτες θέλουν ένα διαφορετικό υπόδειγμα πολιτικής, να αναγνωρίζει το λάθος του. Όλα αυτά δεν τα είδαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ, εύοχμαι στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου να έμαθαν κάτι από αυτήν την κάλπη».

Για τον Αλέξη Τσίπρα

«Φαντάζομαι πως ο Αλέξης Τσίπρας ξέρει τι πρέπει να κάνει. Το πως βιώνει κανείς μία ήττα είναι προσωπική υπόθεση που αφορά τον ίδιο και το κόμμα. Είναι ήδη 15 χρόνια πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ένα δικό του ζήτημα.
Εύχομαι και ελπίζω στα πλαίσια του πολιτικού διαλόγου είναι να έμαθαν κάτι από την κάλπη, αλλά δεν φαίνεται κάτι τέτοιο. Το σημαντικό δεν είναι η προσωπική επιλογή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ αλλά το ποια πολιτική προτείνουμε στους πολίτες. Θέλουν τον πολιτικό να αναγνωρίζει τα λάθη του και να ζητάει συγγνώμη και αυτό δεν το είδαμε Ελπίζω κάτι να έμαθαν αλλά από τα πρώτα δείγματα μετά τις εκλογές βλέπω ότι δεν το καταλάβαν» πρόσθεσε.

Για τον Νίκο Ανδρουλάκη

Ενδεχομένως να πάρουμε και άλλα στελέχη από την κεντροαριστερά. Οταν κάνουμε μία πολιτική για τα άτομα με αναπηρία. Είναι προοδευτική πολιτική, ισότητας και δικαιοσύνης, ούτε δεξιά, ούτε αριστερή πολιτική. Είναι μία πολιτική που έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και κυρίως τον αποκλεισμένο.

Για τον Ερντογάν

Ούτε χάρηκα ούτε στεναχωρέθηκα με την επανεκλογή του. Δεν μπορώ να παρέμβω στα εσωτερικά ξένης χώρας. Το πρόεδρο Ερντογάν τον γνωρίζω. Τα σύνορα θα φυλάσσονται, ο φράχτης θα επεκταθεί, οι ένοπλες δυνάμεις θα ενισχυθούν.

Για την οικογένειά του

«Καλό είναι να αυτοτρολλάρεται και κάποιος», ανέφερε μεταξύ άλλων σε χιουμοριστική διάθεση.

Με τη Μαρέβα συζητώ όλες τις σημαντικές αποφάσεις, θα μου πει τη γνώμη της χωρίς ατζέντα. Οι αποφάσεις είναι δικές μου, αλλά δεν υπάρχει κανένα ζευγάρι που να έχει ισορροπία στη σχέση που να μην αλληλοεπηρεάζεται. Έχουμε μία όμορφη σχέση, μένει μακριά από την πολιτική, έχει άποψη για το τι συμβαίνει, έχει περισσότερη συναισθηματική νοημοσύνη, βλέπει πράγματα που εγώ μπορεί να μην βλέπω. Τα παιδιά δεν είναι ιδιαίτερα κοντά στην πολιτική, είναι και τα τρία στο εξωτερικό. Εξαρτάται από τα ίδια αν θα μπουν στην πολιτική, μπήκα στα 35 μου με επαγγελματική δραστηριότητα στις πλάτες μου, όχι στα 25 μου. Έχουν μία πολύ καλή εικόνα τι σημαίνει».

«Η μεγάλη ικανοποίησή μου είναι ότι η χώρα είναι καλύτερα απ'ότι ήταν. Είναι δύσκολο να με κοροϊδέψουν οι υπουργοί μου, γνωρίζω πολύ καλά τα χαρτοφυλάκιά τους». «Ουδέποτε θεωρούσα την πολιτική κατ'ανάγκη μονόδρομο, δεν πιστεύω ότι θα κλέίσω την καριέρα μου ως πολιτικός. Θα ήθελα πολύ να διδάξω στο πανεπιστήμιο που σπούδασα, τώρα είμαι προσηλωμένος σε αυτό».

Για τους εκλογικούς του στόχους και το μέλλον: «Έχω να κερδίσω τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, να έχουμε μία παραγωγική τετραετία». «Στην πολιτική πρέπει πάντα να είσαι έτοιμος για κάθε αποτέλεσμα».

Για την επίσκεψή του στο Άγιον Όρος
Έχω υποσχεθεί στον γιο μου να τον πάω, έχω καταπληκτικές αναμνήσεις από το 1986 που το επισκέφθηκα με τον πατέρα μου. Καταλαβαίνω ότι κάποιοι λένε ότι μπορεί να έχει πολιτική διάσταση, όμως δεν είναι έτσι, η Εκκλησία δεν εμπλέκεται στα κοσμικά. Τα μηνύματα της μη εμπλοκή της έχουν σταλθεί ξεκάθαρα. Έχω βαθιά προσωπική σχέση με τη θρησκεία».

Για την τραγωδία των Τεμπών

«Ήταν μία βαθιά τραυματική εμπειρία, ένα σοκ για την ελληνική κοινωνία. Από τη νπρώτη στιγμή ανέλαβα την ευθύνη, ξέραμε ότι υπήρχαν μεγάλα προβλήματα στον ΟΣΕ αλλά όσο μπορούσαμε κάναμε μεγάλη προσπάθεια να επιταγχύνουμε μία βαθιά προβληματική σύμβαση, αν είχε ολοκληρωθεί είχαμε μεγάλες πιθανότητες να μην συμβεί. Οι εκλογές δεν είναι κολυμπήθρα του Σιλωάμ. Εγώ συναντώ συχνά γονείς που μου ζητούν δυο πράγματα: δικαιοσύνη και να μην ξαναγίνει. Δεν τελειώνει επειδή μηδενίσαμε το κοντέρ και πάμε σε νέα θητεία. Θα με βαραίνει και θα με αναγκάζει μονίμως ναθυμάμαι αυτό που έγινε, θα πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη για την τραγωδία και η δική μου υποχρέωση είναι να εξασφαλίσω ότι δεν θα ξαναγίνει κάτι τέτοιο. Συναντάω γονείς, δεν το διαφημίζω. Ζητάνε δικαιοσύνη. Δεν τελειώνει αυτό επειδή πάμε σε καινούρια εκλογική θητεία».

«Οι άνθρωποι αυτοί έχασαν τα παιδιά τους, δεν υπάρχει μεγαλύτερη τραγωδία. Ό,τι και να πω δεν θα είναι βάλσαμο. Η δικαιοσύνη κλείνει ένα κεφάλαιο αλλά δεν ξεπερνάται η απώλεια. Δεν κρύφτηκα στα Τέμπη, η υποχρέωσή μου είναι να μαθαίνουμε πάντα από τα λάθη μας και τις τραγωδίες. Υπήρξαν ανθρώπινα λάθη και συστημικά λάθη».

Για το ελληνικό #metoo

«Είναι μία μεγάλη κατάκτηση για την ισότητα και τα δικαιώματα των γυναικών το κίνημα του #metoo, να καταγγέλλεις χωρίς να φοβάσαι μία περίπτωση όπου κάποιος προσπάθησε να σε εκμεταλλευτεί. Δεν υπήρχε το θάρρος παλαιότερα, πρέπει να δημιουργήσουμε το πλαίσιο προκειμένου οι καταγγελλίες να γίνονται χωρίς να φοβούνται οι γυναίκες, πχ panic button. Όχι μόνο δεν είναι ''αμερικανιά'', ή ''μόδα'', είναι μία πρόοδος για την ελληνική κοινωνία. Το ζήτημα είναι πως θα εκπαιδεύσουμε τα παιδιά προκειμένου σήμερα να γίνουν πιο ήρεμοι και ανεκτικοί πολίτες».

Για την Μύκονο και τις αυθαίρετες κατασκευές
Για τα όσα γίνονται στη Μύκονο και αν το καταλάβαμε φέτος είπε: «Μας είχε προβληματίσει εδώ και καιρό και υπάρχουν σταγόνες που ξεχειλίζουν το ποτήρι. Ναι συνεισφέρει η Μύκονος στο τουριστικό μας προϊόν αλλά κάποιοι νόμιζαν ότι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν και να παραβιάζουν το νόμο και αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό. Ναι, θα ξεκινήσεις από τον μεγάλο και τον πιο εμβληματικό σου προορισμό για να στείλεις το μήνυμα ότι ο νόμος ισχύει για όλους. Βεβαίως και πήγαινα διακοπές στη Μύκονο αλλά θυμάμαι τον Πάνορμο άδειο και δεν μπορείς να χτίζεις και να τσιμεντώνεις μια παραλία. Κανείς δεν πίστευε ότι θα γκρεμίσουμε. Ο νόμος ισχύει για όλους. Κάποιοι πίστευαν ότι είμασταν προστάτες αλλά πήρα την απάντηση», είπε.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS