Χατζηδάκης: Στα όρια αντοχής της οικονομίας μας η αύξηση του κατώτατου μισθού - Κάναμε αυτό που ήταν δεοντολογικά σωστό

Χατζηδάκης: Στα όρια αντοχής της οικονομίας μας η αύξηση του κατώτατου μισθού - Κάναμε αυτό που ήταν δεοντολογικά σωστό

Στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA μίλησε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης και τοποθετήθηκε επί της αύξησης τουκατώτατου μισθού αλλά και επί του αντίκτυπου που θα έχει η εν λόγω αύξηση στην κοινωνία.

Ο υπουργός τόνισε πως «Πράγματι έχουμε αύξηση αθροιστικά 10%, και αυτό είναι μία ανακούφιση των εργαζομένων για όσα έχουν περάσει, ωστόσο δεν πανηγυρίζουμε γι’ αυτό. Οι εργοδότες εισηγήθηκαν μεσοσταθμικά 4%, το ΚΕΠ είχε πει από 3 έως 6%. Πάμε στα απώτατα όρια της υπομονής της κοινωνίας. Πιστεύουμε ότι οι επιχειρήσεις θα το αντέξουν, και γιατί η οικονομία έχει μπει σε μία ανοδική τροχιά, και η ανεργία συνεχίζει να πέφτει. Οι επιχειρήσεις έχουν ενισχυθεί αρκετά αυτόν τον καιρό και έχουν και δικαίωμα “ανάπτυξης” και οι εργαζόμενοι».

Εν συνεχεία, τόνισε πως «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχουν δυσκολίες. Την περίοδο του κοροναϊού, δώσαμε ενίσχυση που ήταν 5η παγκοσμίως σε σχέση με το ΑΕΠ. Προσπαθούμε να εξαντλήσουμε τα περιθώρια, έχουμε εργαζομένους που πιέζονται, που πιέζονταν πριν και πιέζονται και τώρα».

Η «πορεία» του κατώτατου μισθού

Ο υπουργός Εργασίας εξήγησε αν η αύξηση που ανακοινώθηκε χθες θα είναι η τελευταία επισημαίνοντας πως «Βάσει του νόμου του 2013, είναι ετήσια η διαδικασία. Είχε παγώσει επί μνημονίων και ξεπάγωσε. Κάθε χρόνο γίνεται διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, με την Τράπεζα της Ελλάδος και άλλα Ινστιτούτα, για το κατά πόσο μπορεί να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός».

Και συμπλήρωσε πως «Δίνεται ένας επιπλέον μισθός τον χρόνο. Είμαστε στην 9η θέση στον κατώτατο μισθό, πάνω από τη Μάλτα και την Πορτογαλία. Η ανεργία έχει πέσει στο 12%, τα προγράμματα του ΟΑΕΔ έχουν τριπλασιαστεί, και ταυτόχρονα τρέχουν προγράμματα στήριξης, για χώρους φροντίδας βρεφών, για ΑμεΑ και άλλα».

Τριετίες

Όσον αφορά στις τριετίες, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως, «υπήρχε μία δικαστική διαμάχη για τις τριετίες, η κυβέρνηση πήρε θέση υπέρ των εργαζομένων. Οι τριετίες θα πρέπει να καταβάλλονται για όσους τους αφορούν, για τους εργαζομένους, δηλαδή που έχουν προσληφθεί πριν το 2012».

Τι συμπαρασύρει η αύξηση του κατώτατου μισθού

«Υπάρχει αύξηση του κατώτατου ημερομσθίου, υπάρχει αύξηση του επιδόματος ανεργίας κατά 31 ευρώ, και αυξήσεις για κάποια επιδόματα. Κάναμε αυτό που ήταν δεοντολογικά σωστό, δεν πανηγυρίζουμε. Ήταν σωστό και δίκαιο κοινωνικά, και ήταν ένα αποτέλεσμα της γενικότερης οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης», κατέληξε λέγοντας ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS