Γεωργιάδης: Στα επόμενα χρόνια θα καλύπτουμε το σύνολο των αναγκών μας από ΑΠΕ

«Η Ελλάδα μπορεί στα επόμενα 3-4 χρόνια να καλύψει το σύνολο των ημερήσιων αναγκών της σε ενέργεια από ΑΠΕ, σε συνδυασμό με τεχνολογίες αποθήκευσης».

Αυτό δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης, Yπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στο πλαίσιο του 10ου συνεδρίου Athens Energy Dialogues που πραγματοποιείται 26 και 27 Μαΐου.

Μάλιστα, όπως εκτίμησε ο Yπουργός: «Αν συνεχίσουμε με αυτόν τον ρυθμό, η Ελλάδα μπορεί να γίνει και εξαγωγέας ενέργειας μέσω και της διασύνδεσης με την Αίγυπτο, προκειμένου να εξάγουμε ενέργεια στην Ε.Ε.». Επιπρόσθετα τόνισε ότι η συγκυρία του πολέμου στην Ουκρανία «έχει φέρει το ενδιαφέρον σε ΑΠΕ στην Ελλάδα σε ιστορικό υψηλό επίπεδο», ενώ όπως είπε γίνεται σημαντική προσπάθεια από την κυβέρνηση να τις υποδεχθεί.

Ο κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για σημαντική επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων των επενδύσεων σε ΑΠΕ, ενώ όπως είπε: «Η παρούσα κρίση μπορεί να δημιουργήσει μία μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα». Αναφέρθηκε επίσης στην «πολυεπίπεδη», όπως τη χαρακτήρισε πολιτική της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τις ανατιμήσεις των τιμών ενέργειας και την ενεργειακή φτώχεια. Μία πολιτική, που στηρίζεται στις επιδοτήσεις των νοικοκυριών, σε συνδυασμό με την αναβάθμιση του δικτύου, την παροχή χρηματοδοτικών εργαλείων σε μεσαίες βιομηχανίες για ιδιοπαραγωγή, την προώθηση του προγράμματος επιδότησης ενεργοβόρων συσκευών για εξοικονόμηση στην πηγή, αλλά και την επέκταση της Ρεβυθούσας και του FSRU στην Αλεξανδρούπολη. «Η Ελλάδα θα μπορέσει να απαντήσει καλύτερα σε σχέση με άλλες χώρες στην ενεργειακή κρίση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι κυβερνήσεις κάνουν ό,τι μπορούν για να ελαφρύνουν τον καταναλωτή

Επεσήμανε μάλιστα, ότι στο Νταβός η κ. Κ. Λαγκάρντ έπλεξε το εγκώμιο του Έλληνα πρωθυπουργού για την πρωτοβουλία του να φορολογήσει τις τιμές ενέργειας και επεσήμανε ότι «καμία κοινωνία και καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να αντέξει αυτές τις τιμές ενέργειας». Ταυτόχρονα, ξεκαθάρισε ότι: «Όλες οι κυβερνήσεις στον κόσμο θα κάνουν ότι μπορούν για να ελαφρύνουν τον καταναλωτή καθώς βρισκόμαστε μπροστά σε μία οξυμένη και απρόβλεπτη κατάσταση». Ενώ, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σε σχέση με μία ενδεχόμενη επισιτιστική κρίση

Όσον αφορά την φορολόγηση των τιμών της ενέργειας, ο κ. Γεωργιάδης διευκρίνισε ότι : «Πρέπει να γίνει με έναν τρόπο που δεν πρέπει να καταστρέψει το επενδυτικό περιβάλλον και τις εταιρείες». Ο υπουργός ανέλυσε ότι η μεγάλη αύξηση των τιμών της ενέργειας οφείλεται στην αύξηση των τιμών των ορυκτών καυσίμων, αλλά και στις αλλαγές της ισοτιμίας των νομισμάτων, ενώ όπως είπε, ήδη παρατηρείται μείωση της κατανάλωσης. «Τα μέτρα που έχουμε λάβει τώρα θα έχουν πολύ μεγαλύτερη θετική επίπτωση στους λογαριασμούς του ρεύματος, αλλά με σημαντική δημοσιονομική επιβάρυνση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

Τέλος, προανήγγειλε ειδικό πρόγραμμα από ΕΣΠΑ για ιδιοκατανάλωση στη μέση βιομηχανία, προκειμένου να παράξουν φθηνή ενέργεια και να αντιμετωπίσουν ουσιαστικά την άνοδο του ενεργειακού κόστους.

 Copyright © 2014 - 2022 YSTEROGRAFO NEWS