Γεωργιάδης: Αν η Αλβανία συνεχίσει να εμποδίζει την ορκωμοσία Μπελέρη, να ξεχάσει την ευρωπαϊκή της πορεία

Γεωργιάδης: Αν η Αλβανία συνεχίσει να εμποδίζει την ορκωμοσία Μπελέρη, να ξεχάσει την ευρωπαϊκή της πορεία

«Η Ελλάδα να παραμείνει η κινητήριος δύναμη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των Βαλκανίων», επισήμανε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης, προειδοποιώντας ότι «η Αλβανία θα πρέπει να ξεχάσει την ευρωπαϊκή της πορεία», όσο συνεχίζει να εμποδίζει την ορκωμοσία του δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη.


Ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις», του τηλεοπτικού στυαθμού τη ΕΡΤ, αναφέρθηκε στην μη πρόσκληση του Αλβανού πρωθυπουργού στο δείπνο που παραθέτει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου στους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων και κρατών-μελών της Ε.Ε. της περιοχής.

«Εάν συνεχίσουν να εμποδίζουν την ορκωμοσία του Φρέντι Μπελέρη, θα πρέπει ξεχάσουν την ευρωπαϊκή τους πορεία»
«Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να προσκαλέσει όλους τους άλλους, εκτός του Ράμα, και να είναι όλοι οι άλλοι εκτός του Ράμα νομίζω ότι δείχνει ότι η υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη δεν περνάει καθόλου αβρόχοις ποσί από την ελληνική κυβέρνηση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Και όπως τόνισε, «όσοι πίστευαν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αποδειχθεί ένας ήπιος, στην αντίδρασή του πρωθυπουργός, σε αυτό το θέμα, έχουν κάνει λάθος. Το μήνυμα προς την Αλβανία σήμερα είναι σαφές. Εάν συνεχίσουν να εμποδίζουν την ορκωμοσία του νέου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη, θα πρέπει ξεχάσουν την ευρωπαϊκή τους πορεία και τα λεφτά από την Ευρώπη».

«Η Αλβανία θα το πληρώσει πολύ ακριβά εάν συνεχίσει να καταπατά τα δικαιώματα των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου», υπογράμμισε.

Η Ελλάδα κινητήριος δύναμη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των Βαλκανίων

Μιλώντας για τη σημασία της αποψινής συνάντησης των ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων στην Αθήνα ο υπουργός επισήμανε ότι «από μόνη της ένα πολύ μεγάλο γεγονός γιατί μας ενδιαφέρει η Ελλάδα να παραμείνει η κινητήριος δύναμη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των Βαλκανίων. Είναι μια πολιτική που ασκεί εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες με επιτυχία. Αξιοποιήσαμε και αξιοποιούμε το ότι ήμασταν η πρώτη χώρα που μπήκε στην ευρωπαϊκή οικογένεια χάρη στον αείμνηστο Εθνάρχη Κωνσταντίνο Καραμανλή. Κι αυτό μας έδωσε ένα μεγάλο πλεονέκτημα γεωπολιτικό, οικονομικό, πολιτικό, το οποίο αξιοποιούμε μέχρι σήμερα».

Σχετικά με τη στάση της ΕΕ όσον αφορά στην προφυλάκιση του Έλληνα ομογενούς Φρέντι Μπελέρη, ο Α. Γεωργιάδης τόνισε ότι η Αλβανία για να λάβει χρήματα από την Ευρώπη χρειάζεται ομοφωνία. «Η Ελλάδα έχει ήδη δηλώσει ότι τα μπλοκάρει όλα», σημείωσε.

«Υπέρ των εργαζόμενων το νέο νομοσχέδιο»

Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης μίλησε για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, με την πολυσυζητημένη ρύθμιση που αφορά την απασχόληση σε δύο εργοδότες, τονίζοντας ότι είναι ρύθμιση υπέρ των εργαζόμενων.

«Δίνει την ευκαιρία σε επιχειρήσεις να δημιουργούν συμβάσεις μηδενικού ωραρίου αλλά με δηλωμένους εργαζόμενους που πρέπει να έχουν ενημερωθεί 24 ώρες πριν και να είναι ασφαλισμένοι ώστε να αποτρέπεται η μαύρη εργασία», είπε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

«Αφού υπάρχει σύμβαση που ανεβαίνει στην «Εργάνη» όσο χρησιμοποιείται ο εργαζόμενος τόσο θα πληρώνεται, πρόσθεσε και αναφερόμενος στην Ψηφιακή Κάρτα Eργασίας τόνισε ότι όταν ολοκληρωθεί θα βλέπουμε πόσο θα πληρώνεται κάθε εργαζόμενος ανά λεπτό. Λέτε η Ευρωπαϊκή Ένωση να προτείνει σκλαβιά;», είπε ο κ. Γεωργιάδης υπενθυμίζοντας ότι στο νομοσχέδιο ενσωματώνεται η ευρωπαϊκή οδηγία, «για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων».

«Εχουμε ήδη καθυστερήσει, είμαστε η τελευταίοι στην ΕΕ, γιατί έπρεπε να βρεθεί τρόπος ένταξης των ρυθμίσεων στο δικό μας Εργατικό Δίκαιο», είπε ο υπουργός.

Σήμερα για να έχεις συμβάσεις με δύο εργοδότες γίνεται μόνο με συμβάσεις μερικής απασχόλησης.

«Ολοι όσοι το κάνουν παράδειγμα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που γίνεται κατά κόρον, το κάνουν παράνομα, γιατί δεν μπορούν να το δηλώσουν άρα υποχρεωτικά είναι μαύρο και ανασφάλιστο. Δουλεύεις οχτάωρο και μετά σε ένα γραφείο Τύπου για ένα τετράωρο κι αυτό το δεύτερο είναι παράνομο σήμερα. Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα είναι νόμιμο, υπό τον όρο ότι δεν θα παραβιάζονται οι 11 ώρες ανάπαυσης που ορίζει η ΕΕ», είπε στη συνέχεια και συμπλήρωσε:

«Κάτι που όλοι ξέρουμε ότι συμβαίνει, τώρα το κοιτάμε και λέμε ο Γεωργιάδης. Τόση φασαρία για να δοθεί νόμιμα το δικαίωμα να αυξήσουν το εισόδημα και να λαμβάνουν και τις ασφαλιστικές εισφορές τους οι εργαζόμενοι», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

«Με το νέο πλαίσιο είναι πλήρως διασφαλισμένα τα δικαιώματά του, ακόμα και για εργαζόμενους σε εργολαβική επιχείρηση. Θα λαμβάνει κάθε εργαζόμενος τις εισφορές του και επίσης θα συμπεριλαμβάνεται στα έξοδα της επιχείρησης».

Επιπλέον βάρδια το Σάββατο ως υπερωρία +40%

«Δίνουμε το δικαίωμα να έχουμε μία επιπλέον βάρδια το Σάββατο που ολόκηρη είναι υπερωρία συν 40% δηλαδή στην υπερωριακή αμοιβή. Σήμερα που υπάρχει πολύ μεγάλο έλλειμμα εργαζομένων ειδικά στη βιομηχανία χρησιμοποιούνται εργαζόμενοι παραπάνω ώρες για να βγαίνει η βάρδια και τις παραπάνω ώρες αυτοί τις πληρώνονται ως μαύρη εργασία. Οι εργαζόμενοι εισπράττουν μαύρα. Τώρα λέμε όχι. Θα δίνεται στους εργαζόμενους νόμιμα το Σάββατο πλήρης απασχόληση, αλλά υπερωριακή στο σύνολο της βάρδιας του δηλαδή ένα επιπλέον 8ωρο σε εξαήμερη εργασία και θα δικαιούται ρεπό», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Η εξάμηνη δόκιμη εργασία

«Σήμερα στην Ελλάδα ένας εργαζόμενος που προσλαμβάνεται μπορεί να δουλεύει 12 μήνες και να απολυθεί στους 12 μήνες χωρίς αποζημίωση με τον νόμο που ίσχυε το 2010, Παίρνοντας την ευρωπαϊκή οδηγία, αυτό το όριο του δόκιμου εργαζόμενου γίνεται έξι μήνες, δηλαδή η αυτόματη απόλυσή του, που ήταν δωδεκάμηνη, γίνεται εξάμηνη. Αυτό είναι υπέρ του εργαζόμενου».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση τηλεθεατή, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι ενεργοποιήθηκε διάταξη που παίρνει στο ταμείο ανεργίας τους εποχικά εργαζόμενου στον τουρισμό, ώστε κάποιος να μπορεί στο τρίμηνο να δουλεύει 30 μεροκάματα χωρίς να χάνει το επίδομα.

Σχετικά με τις εκκρεμείς συντάξεις, ο υπουργός τόνισε ότι στόχος του είναι να βρισκόμαστε κάτω των 25.000 στον ΕΦΚΑ στο τέλος του χρόνου.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ