Γενική Συνέλευση ΟΗΕ: Στη Νέα Υόρκη Μητσοτάκης και Ερντογάν - Το μικρό παράθυρο συνάντησης

Γενική Συνέλευση ΟΗΕ: Στη Νέα Υόρκη Μητσοτάκης και Ερντογάν - Το μικρό παράθυρο συνάντησης

Ένα σκληρό μπρα ντε φερ φαίνεται πως θα λάβει χώρα μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, με αφορμή την κοινή παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου πρόεδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Οι δύο πλευρές αναμένεται να ρίξουν όλα τα διπλωματικά τους όπλα στις επαφές που θα έχουν στη Νέα Υόρκη.

Ο Τούρκος πρόεδρος βρίσκεται ήδη στις ΗΠΑ, ενώ σήμερα θα φτάσει ο Νίκος Δένδιας και την Τρίτη ο πρωθυπουργός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται στο χειρότερο τους σημείο, με τις προκλήσεις από τη γειτονική χώρα να είναι συνεχόμενες.

Τόσο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και ακροδεξιός κυβερνητικός εταίρος Ντεβλέτ Μπαχτσελί έχουν βάλει στο στόχαστρο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς οι περισσότερες δηλώσεις τους έχουν προσωπικές αναφορές στον πρωθυπουργό.

«Όταν θα έρθουμε, ούτε τα αφεντικά τους ούτε οι δωσίλογοι στους οποίους στηρίζονται θα είναι αρκετά δυνατοί για να προστατέψουν τον Μητσοτάκη», είπε χαρακτηριστικά.

Ανοιχτό το σενάριο συνάντησης

Σημειώνεται ότι ανοιχτά είναι τα σενάρια για ενδεχόμενη συνάντηση ανάμεσα στου δύο άντρες.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχουν πιθανότητες για ένα ραντεβού Μητσοτάκη – Ερντογάν.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός δήλωσε πρόσφατα και στη ΔΕΘ πως είναι ανοιχτός παρά την ακραία ρητορική της Άγκυρας εναντίον της χώρας μας, καθώς εκτιμά πως με τον διάλογο μπορούν οι δύο χώρες να βρουν ορισμένα κοινά σημεία.

«Εγώ είμαι πάντα διαθέσιμος για μια συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, αλλά προφανώς δεν μπορώ να τον πιάσω από το λαιμό να του πω να έρθει να συναντηθεί μαζί μου. Αλλά εγώ είμαι πάντα ανοιχτός. Δεν θα πω ποτέ όχι σε συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο», είχε πει χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στον αντίποδα, στην Άγκυρα επικρατεί έντονος εκνευρισμός, κυρίως για τις ισχυρές συμμαχίες που έχει καταφέρει να δημιουργήσει η ελληνική πλευρά τα τρία τελευταία χρόνια.

Διπλωματική μάχη στις ΗΠΑ

Τα επόμενα 24ωρα, στην έδρα του ΟΗΕ, θα διεξαχθεί μια έντονη διπλωματική μάχη. Η Αθήνα θα εξακολουθήσει να ποντάρει στην στρατηγική της διεθνοποίησης της τουρκικής προκλητικότητας, καθώς της έχει αποφέρει σημαντικά οφέλη από την στιγμή που ζήτημα των συνόρων, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας έχουν επανέλθει στην κορυφή της ατζέντας της διεθνούς πολιτικής στη σκιά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί, μεταξύ άλλων, στο ζήτημα των τουρκικών απειλών και δεν αποκλείεται να το συνδυάσει με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την τακτική του αναθεωρητισμού που ακολουθούν ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ταγίπ Ερντογάν.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS