Φουρτούνες στον ΣΥΡΙΖΑ μετά το Συνέδριο- Σύγκρουση Σκουρλέτη με Λακόπουλο και Βαξεβάνη, καρατόμηση Ξυδάκη και μάχη για την ΚΕ

Φουρτούνες στον ΣΥΡΙΖΑ μετά το Συνέδριο- Σύγκρουση Σκουρλέτη με Λακόπουλο και Βαξεβάνη, καρατόμηση Ξυδάκη και μάχη για την ΚΕ

Κάτι παραπάνω από πύρρειος αποδείχτηκε η μεγάλη αριθμητική νίκη που πέτυχε ο Αλέξης Τσίπρας στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στους εσωκομματικούς του αντιπάλους. Μπορεί ο κ. Τσίπρας να συγκέντρωσε ποσοστά της τάξεως του 73%, ωστόσο το κλίμα τόσο κατά τη διάρκεια του συνεδρίου όσο και μετά, μόνο συντροφικό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Αντιθέτως!

Όσοι γνωρίζουν την ανθρωπογεωγραφία του κόμματος και τις διαδρομές των στελεχών του, αντιλαμβάνονται με ευκολία πως έχει επέλθει η λεγόμενη «ψυχική διάσπαση». Η ανταλλαγή πυρών μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ευκλείδη Τσακαλώτου ή του Δημήτρη Τζανακόπουλου με τον Πάνο Σκουρλέτη, είναι οι πλέον ενδεικτικές εικόνες που στιγμάτισαν το συνέδριο, όσο βεβαίως και οι χειροδικίες(σ.σ: κατά του κ. Δρίτσα), οι αποδοκιμασίες (σ.σ: κατά των κυρίων Τσακαλώτου, Βίτσα κ.α), τα υπονοούμενα, οι απειλές.

Το εκρηκτικό κλίμα που επικρατεί αποτυπώνεται πλήρως στα social media, εκεί που ξεχωρίζουν οι ειρωνικές αναφορές του Παύλου Πολάκη κατά του Ευκλείδη Τσακαλώτου, αλλά και οι ξεκάθαρες απειλές του αψύ Σφακιανού για τα στελέχη της «Ομπρέλας». O πρώην υπουργός Υγείας με ανάρτησή του την ημέρα που τελείωσε το συνέδριο διαμήνυσε με το κλασικό απειλητικό του ύφος προς τα στελέχη της εσωκομματικής μειοψηφίας πως «Μετά το σημερινό “στήσιμο”, από εμένα ΑΝΟΧΗ και ΑΝΩΤΕΡΟΤΗΤΑ τέλος».

Το αρνητικό κλίμα έχει επιβαρυνθεί τα μάλα από την καρατόμηση του διευθυντή του ραδιοφωνικού σταθμού «Στο Κόκκινο» Νίκου Ξυδάκη που προκάλεσε την οργή του Νίκου Φίλη, αλλά και από την σφοδρότατη αντιπαράθεση του κ. Σκουρλέτη με τον δημοσιογράφο και συνομιλητή του κ. Τσίπρα, Γιώργο Λακόπουλο, αντιπαράθεση που μπορεί να οδηγηθεί ακόμα και στα δικαστήρια, όπως προανήγγειλε ο πρώην γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ. 


Ο κ. Ξυδάκης φαίνεται πως εξωθήθηκε σε παραίτηση, καθώς δεν ήταν αρεστός στην ηγεσία της Κουμουνδούρου και τούτο ανεξάρτητα από τα θετικά αποτελέσματα που είχε σε επίπεδο ακροαματικότητας η παρουσία του στη διεύθυνση του σταθμού. Στην «καρατόμηση» Ξυδάκη, εκτός του κ. Φίλη, αντέδρασαν και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η πρώην βουλευτής Αννέτα Καββαδία, καθώς και πολλοί δημοσιογράφοι, φίλα προσκείμενοι στο κόμμα.

Την ίδια ώρα, στη σύγκρουση Σκουρλέτη-Λακόπουλου ενεπλάκη και ο Κώστας Βαξεβάνης, παίρνοντας ξεκάθαρη θέση υπέρ του γνωστού δημοσιογράφου. Μάλιστα, ο εκδότης του Documento επέκρινε σφόδρα τον κ. Σκουρλέτη ότι ακολουθεί τις πρακτικές του κ. Γεωργιάδη, ενώ υπενθύμισε ότι το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενο στον ίδιο και την εφημερίδα του είχε μιλήσει για «νεοαυριανιστικά φαινόμενα». Η κόντρα, δε, του Κ. Βαξεβάνη με στελέχη της ιστορικής φρουράς του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Σκουρλέτης, ο Φίλης, ο Τσακαλώτος κ.α. κρατάει εδώ και καιρό, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι οι προαναφερθέντες δεν είχαν συνυπογράψει ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για το «κόψιμο» του κ. Βαξεβάνη από τη διαφημιστική καμπάνια της κυβέρνησης για τον κορονοϊο.

Η κίνηση Βαξεβάνη να επιτεθεί στον κ. Σκουρλέτη, έχει ξεχωριστή σημασία, καθώς ο εν λόγω δημοσιογράφος από κοινού με τον Θανάση Καρτερό είναι οι δυο πιο χαρακτηριστικοί εκφραστές της γραμμής της Κουμουνδούρου σε σχέση με το πώς πρέπει να κάνει (ισοπεδωτική) αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και πως πρέπει να αντιμετωπίζει ο κ. Τσίπρας τα στελέχη της μειοψηφίας. Αμφότεροι , δε, είναι πλήρως ταυτισμένοι με τη λογική του Παύλου Πολάκη και άλλων στελεχών, όπως ο κ. Σπίρτζης, ο κ. Παππάς κλπ.

Την ίδια ώρα, δεν λένε να κοπάσουν οι αντιπαραθέσεις μεσαίων στελεχών ή και μελών του κόμματος στα social media. Ενδεικτική είναι η δημόσια αντιπαράθεση του Νίκου Καρανίκα, υπεύθυνου στρατηγικού σχεδιασμού στην κυβέρνηση Τσίπρα, με τη σύζυγο του Πάνου Σκουρλέτη, Ορσαλία Πρίσκου. Η τελευταία δεν έχει απλώς την ιδιότητα της συζύγου ενός κορυφαίου στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είναι πολιτικό στέλεχος με διαδρομή στην αριστερά και με μεγάλη κομματική εμπειρία. Οι χαρακτηρισμοί που αντάλλαξαν μόνο συντροφικοί δεν ήταν, και μάλιστα η κυρία Πρίσκου δεν άφησε αναπάντητα τα επιθετικά σχόλια του κ. Καρανίκα για τον κ. Σκουρλέτη.

Διαφαίνεται ότι οι προσεχείς ημέρες θα είναι ιδιαιτέρως κρίσιμες για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι δυο πλευρές προετοιμάζονται για τις εκλογές της 15ής Μαίου. Εκεί όπου θα στηθούν οι κομματικές κάλπες για τον πρόεδρο και την εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής. Το τελευταίο είναι και το βασικό επίδικό, εκεί δηλαδή που θα δοθεί η πιο σκληρή μάχη για το πλασάρισμα των κορυφαίων στελεχών στις πρώτες θέσεις αλλά και για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιρροή των δυο τάσεων στο ανώτατο καθοδηγητικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS