Φινλανδία: Προωθούν 4ήμερη και 6ωρη εργασία

Φινλανδία: Προωθούν 4ήμερη και 6ωρη εργασία

Τα πρώτα βήματα προς ένα μειωμένο ωράριο εργασίας αναμένεται να κάνει το προσεχές διάστημα η Φινλανδία.

Η πρωτοβουλία ανήκει στη Σάνα Μαρίν, την 34χρονη πρωθυπουργό της Φινλανδίας -η πιο νέα ηγέτιδα στον κόσμο- η οποία έχει τα ηνία του κεντροαριστερού κυβερνητικού συνασπισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα κόμματα που μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό έχουν γυναίκες στο «τιμόνι» και τρεις από αυτές είναι ηλικίας κάτω των 35 ετών.

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, αναφερόμενη στο εργασιακό ωράριο, υποστήριξε ανοικτά ότι «οι άνθρωποι πρέπει να περνούν περισσότερο χρόνο με τις οικογένειές τους, τους αγαπημένους τους, με τα χόμπι τους και άλλα πεδία, όπως οι τέχνες».

Τι προβλέπει το επαναστατικό πλάνο της Φινλανδίας για τα εργασιακά

Η Σάνα Μαρίν τόνισε ότι «το οκτάωρο δεν είναι η υπέρτατη αλήθεια» και υποστήριξε ότι «οι άνθρωποι μπορούν να εργάζονται λιγότερο». Συγκεκριμένα, το πλάνο της για τα εργασιακά στη Φινλανδία προβλέπει τη δυνατότητα εργασίας τεσσάρων -αντί πέντε- ημερών την εβδομάδα, με 6ωρο ωράριο, αντί των 8 ωρών που ισχύουν σήμερα.

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας προσέθεσε ότι ο στόχος της είναι η ευημερία των πολιτών και επανέλαβε ότι «το 6ωρο είναι το επόμενο βήμα στα εργασιακά». Η Μαρίν είχε διατυπώσει τη συγκεκριμένη άποψη όταν ήταν υπουργός Μεταφορών της Φινλανδίας, λέγοντας, τότε, ότι η μείωση του ωραρίου θα ευνοούσε την αποδοτικότητα των εργαζομένων.

Η πρότασή της για εβδομάδα 4 ημερών 6ωρης εργασίας έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τον υπουργό Παιδείας Λι Αντερσον και άλλους κυβερνητικούς εταίρους.

 


 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS