Εύα Καϊλη: Ο υπουργός Εργασίας του Κατάρ και η συνάντηση με την Ελληνίδα ευρωβουλευτή στο επίκεντρο των ερευνών

Εύα Καϊλη: Ο υπουργός Εργασίας του Κατάρ και η συνάντηση με την Ελληνίδα ευρωβουλευτή στο επίκεντρο των ερευνών

Ο Αλί Μπεν Σαμίχ αλ Μαρί, που δηλώνει ακτιβιστής, ήταν ο εκπρόσωπος του κρατιδίου στους ευρωπαϊκούς θεσμούς


Εδώ και δέκα ημέρες η έρευνα για διαφθορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει βάλει στο στόχαστρο τόσο το Κατάρ όσο και το Μαρόκο, με αρκετά ονόματα από το ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό να έχουν συνδεθεί με το σκάνδαλο που πλήττει τα θεμέλια των θεσμών της Γηραιάς Ηπείρου.

Σε ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε την Κυριακή, η βελγική εφημερίδα «Le Soir» αποκαλύπτει την καταριανή πτυχή του σκανδάλου. Το όνομα αυτής, Αλί Μπεν Σαμίχ Αλ Μαρί. Μπορεί η κυβέρνηση του Κατάρ να έχει επίσημα αρνηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή στο σκάνδαλο, ερευνά, ωστόσο, την εμπλοκή του υπουργού Εργασίας στην υπόθεση.

«Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς που συνδέουν την κυβέρνησή μας με ανάρμοστη συμπεριφορά», δήλωσε την Κυριακή ένας διπλωμάτης του Κατάρ. Προσέθεσε, όμως, πως «στο πλαίσιο της διπλωματικής μας πολιτικής στο εξωτερικό, απαιτούμε από όλους τους αντιπροσώπους μας να σέβονται τους τοπικούς νόμους των χωρών στις οποίες δραστηριοποιούνται».

Δούλευε για την αξιοπιστία του Κατάρ

Εδώ και έναν χρόνο, ο Αλί Μπεν Σαμίχ Αλ Μαρί είναι το πρόσωπο του εμιράτου για τα δικαιώματα των εργαζομένων μεταναστών. Ήταν αυτός που είχε διπλωματικές επαφές, στο Βέλγιο και αλλού, για να προωθήσει την αξιοπιστία του Κατάρ, σφυρηλατώντας τις μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια.

«Είμαι ακτιβιστής», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας του Κατάρ ενώπιον της υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Νοέμβριο. Συχνά παρουσιαζόταν ως μέλος της «κοινωνίας των πολιτών του Κατάρ», ενώ ήταν επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Κατάρ επί μία δεκαετία.

Σε μια χώρα με εξαιρετικά περιορισμένη την ελευθερία της έκφρασης και του συνεταιρίζεσθαι και αυτή η επιτροπή βρίσκεται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης.

Στο Κατάρ, οι πολιτικές θέσεις εκτός του επίσημου πλαισίου είναι σχεδόν αδύνατες. Κατά τις επισκέψεις στην Ντόχα, που διοργανώνουν οι Αρχές, η Εθνική Επιτροπή Ανθρώπινων Δικαιωμάτων είναι μία από τις υποχρεωτικές στάσεις.

Αναπτύσσοντας τις θέσεις του Κατάρ, ο Αλί Μπεν Σαμίχ αλ Μαρί ειδικεύθηκε στα ανθρώπινα δικαιώματα σε πολλούς διεθνείς θεσμούς στους οποίους συμμετείχε, όπως ο Αραβικός Σύνδεσμος ή το Φόρουμ Ασίας-Ειρηνικού. Μέλη διεθνών οργανισμών τον περιγράφουν ως κυρίαρχο και ανοιχτό (για τα πρότυπα του Κατάρ).

Τον Οκτώβριο του 2021 απέκτησε το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Εργασίας σε μια χώρα που είχε ξεκινήσει μια σειρά μεταρρυθμίσεων εργατικού δικαίου από το 2016-2018. Ωστόσο, ενώ οι μεταρρυθμίσεις έχουν εγκριθεί, όλοι οι διεθνείς οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ), αλλά και ο ίδιος ο Αλ Μαρί, παραδέχονται ότι δεν έχουν εφαρμοστεί πλήρως (οι ΜΚΟ πιστεύουν ότι τα ελλείμματα μεγεθύνονται, ο υπουργός του Κατάρ θεωρεί «φυσικό» να χρειάζεται περαιτέρω δουλειά).

Στον Ευρωπαίο δύσκολα θα γίνει κατανοητό, αλλά στο Κατάρ ο Αλ Μαρί θεωρείται προοδευτικός, από τους πιο διατεθειμένους να βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας στο εμιράτο. Το υπουργείο του συνεργάζεται τακτικά με εκπροσώπους των εργαζομένων καθώς και με τη ΔΟΕ, ένα παράρτημα του ΟΗΕ. Ωστόσο, ο υπουργός αρνούνταν πάντα να δημιουργήσει ένα ταμείο αποζημίωσης για τα θύματα του Παγκοσμίου Κυπέλλου, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα από ΜΚΟ όπως το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η Διεθνής Αμνηστία. Ομοίως, δεν έχει υπαινιχθεί ποτέ ότι θα προσλάμβανε περισσότερους επιθεωρητές εργασίας, ικανούς να εντοπίσουν πολλαπλές παραβιάσεις στο εμιράτο.

Οι πιο συντηρητικοί του εμιράτου είναι πολύ πιο σκληροί. Το υπουργείο Εσωτερικών, που διευθύνεται από τον πρωθυπουργό Χαλίντ μπιν Χαλίφα μπιν Αμπντούλ Αζίζ Αλ Τανί, έχει τη φήμη ότι είναι ανελέητο απέναντι σε εργάτες που κατηγορούνται για «φυγή» από τους εργοδότες τους.

Έτσι, επιλέχθηκε ο Αλ Μαρί για να εκπροσωπήσει τη χώρα του στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Στις 14 Νοεμβρίου μίλησε στην υποεπιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην οποία συμμετείχαν και οι Μαρκ Ταραμπέλα και Αντρέα Κοτσολίνο, τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται στην έρευνα για το Qatargate. Μαζί του ήταν επίσης εκπρόσωποι του Παρατηρητηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, της ΔΟΕ και ενός διεθνούς συνδικάτου. Στα τέλη Οκτωβρίου είχε συναντηθεί στην Ντόχα με την τότε αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, που πλέον έχει αποπεμφθεί από τη θέση της και βρίσκεται στη φυλακή για το σκάνδαλο. Νωρίτερα, τον Μάιο, ήταν η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, που τον υποδέχθηκε στις Βρυξέλλες.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ