Έπεσαν οι υπογραφές για τον σταθμό φυσικού αερίου Αλεξανδρούπολης - Τα ενεργειακά και γεωπολιτικά οφέλη

Έπεσαν οι υπογραφές για τον σταθμό φυσικού αερίου Αλεξανδρούπολης - Τα ενεργειακά και γεωπολιτικά οφέλη

Παρουσία των πρωθυπουργών Ελλάδος και Βουλγαρίας μπήκαν οι υπογραφές και ολοκληρώνεται η διαδικασία συμμετοχής της βουλγαρικής εταιρείας Bulgartransgaz στο έργο του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρίσταται μαζί με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ στην τελετή υπογραφής, η οποία πραγματοποιείται στο Ζάππειο Μέγαρο στις 12.30 το μεσημέρι.

Στη συνέχεια θα παρακαθίσουν σε γεύμα που θα παραθέσει ο Έλληνας πρωθυπουργός προς τιμήν του Βούλγαρου ομολόγου του και των δύο αντιπροσωπειών.

Παρακολουθείστε ζωντανά τους χαιρετισμούς των δύο πρωθυπουργών.

 

 

Μητσοτάκης: Eνεργειακός κόμβος παγκόσμιας εμβέλειας η Αλεξανδρούπολη

Κρίκος μιας ευρύτερης ενεργειακής αλυσίδας χαρακτήρισε την κατασκευή του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας τα ενεργειακά αλλά και γεωπολιτικά οφέλη της περιοχής.

Στόχος είπε ο κ. Μητσοτάκης είναι να καταστεί η Αλεξανδρούπολη «ενεργειακός κόμβος παγκόσμιας εμβέλειας».

Το αέριο από τα τέλη του 2022 αρχές του 2023 θα διοχετεύεται σε Ελλάδα, Βουλγαρία και προς ολόκληρη νοτιοανατολική και κεντρική Ευρώπη επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης και μιλώντας για τη διακρατική σύμβαση ευχαρίστησε τη βουλγαρική κυβέρνηση για τη συμμετοχή της στο έργο προϋπολογισμού 383 εκ ευρώ.

«Περιττεύει να τονίσω τα οφέλη της απεξάρτησης από ρυπαρές μορφές ενέργειας. Ως το 2028 έχουμε σχέδιο για την απεξάρτηση από το λιγνίτη» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και υπογράμμισε ότι «η σημερινή επένδυση αποτελεί προπομπό για συνεχή και στενότερη συνεργασία με Βουλγαρία στις ΑΠΕ».

Σε ότι αφορά τα γεωπολιτικά οφέλη, ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε για τη διαφοροποίηση των οδών μέσω των οποίων το φυσικό αέριο θα φτάνει στην κεντρική Ευρώπη και σημείωσε ότι αυτό θα «ενισχύσει το γεωπολιτικό χαρακτήρα της Αλεξανδρούπολης και θα πολλαπλασιάσει αριθμό ποντοπόρων πλοίων στο λιμάνι της» ενώ σε αυτό το σημείο έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ελληνόκτητη ναυτιλία.

Θα τονώσει η επένδυση αυτή την ανάπτυξη της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Όταν η ακριτική περιφέρεια ευημερεί, ευημερεί και ολόκληρη η Ελλάδα, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Καταλήγοντας στο χαιρετισμό του ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για κόμβο συνεργασίας, πηγή πλούτου και ευημερίας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας και υπογράμμισε: «Κάποτε το λιμάνι αυτό ήταν αντικείμενο πολέμων. Σήμερα είναι παράδειγμα της ειρηνικής συνύπαρξης και της συνεργασίας».

Τα χαρακτηριστικά του έργου

Το έργο του Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης αποτελεί ένα σύγχρονο, πρωτοποριακό και υψηλής τεχνολογίας έργο που αποτελείται από μία υπεράκτια πλωτή μονάδα παραλαβής, αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου και από ένα σύστημα υποθαλάσσιου και χερσαίου αγωγού μέσω του οποίου το φυσικό αέριο προωθείται στο Εθνικό Σύστημα (Μεταφοράς) Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) και από εκεί προς τους τελικούς καταναλωτές.

Το ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης έχει επίσης την δυνατότητα να συνδεθεί και να τροφοδοτεί με φυσικό αέριο και άλλα κατάντη συστήματα μεταφοράς φυσικού αερίου που προγραμματίζεται να αναπτυχθούν στο μέλλον όπως ο TAP (Trans Adriatic Pipeline).

Το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (ΥΦΑ) θα φθάνει στην πλωτή μονάδα με δεξαμενόπλοια μεταφοράς ΥΦΑ, θα μεταγγίζεται με βραχίονες και θα αποθηκεύεται προσωρινά στις κρυογενικές δεξαμενές της μονάδας.

Στη συνέχεια το ΥΦΑ θα αεριοποιείται στις εγκαταστάσεις αεριοποίησης που βρίσκονται πάνω στην πλωτή μονάδα και μέσω ειδικής διάταξης (πυργίσκος και εύκαμπτοι αγωγοί) θα μεταφέρεται από την πλωτή μονάδα στον υποθαλάσσιο αγωγό μεταφοράς ο οποίος ακολουθώντας μία διαδρομή 24 χλμ θα προσαιγιαλώνεται στην περιοχή του Απαλού, ανατολικά της Αλεξανδρούπολης. Κατόπιν, συνεχίζοντας με βόρεια πορεία 4 χλμ θα καταλήγει στο νέο Μετρητικό και Ρυθμιστικό Σταθμό στην περιοχή Αμφιτρίτης όπου θα συνδέεται με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου.

Η πλωτή μονάδα θα είναι μόνιμα αγκυροβολημένη σε σταθερό σημείο και σε απόσταση 17,6 χλμ ΝΔ από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και 10 χλμ από την απέναντι ακτή της Μάκρης. Ο πυργίσκος πρόσδεσης θα της επιτρέπει να περιστρέφεται κατά 360° ανάλογα με την κατεύθυνση του κυματισμού της θάλασσας.

Το ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης αποσκοπεί στη δημιουργία μίας τέταρτης πύλης εισαγωγής φυσικού αερίου στην χώρα μας, δυναμικότητας παροχής έως 700.000 κυβικών μέτρων ανά ώρα ή 6,1 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως και αποθηκευτικής ικανότητας έως 170.000 κυβικών μέτρων (κ.μ.) υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Το ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης θα διασφαλίσει νέες ποσότητες φυσικού αερίου για την τροφοδοσία της ελληνικής και της περιφερειακής αγοράς της ΝΑ Ευρώπης, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην διεύρυνση των πηγών και των οδών προμήθειας φυσικού αερίου, στην προώθηση του ανταγωνισμού προς όφελος του τελικού καταναλωτή, στην ασφάλεια εφοδιασμού της Ελλάδας και των Βαλκανικών χωρών, στην βελτίωση της αξιοπιστίας και της ευελιξίας του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου καθώς και των Περιφερειακών και Διευρωπαϊκών Συστημάτων αλλά και στην ενίσχυση των περιβαλλοντικών στόχων της χώρας.

Η εμπορική λειτουργία του ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης αναμένεται το 2022.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ