Διπλωματικό θρίλερ στη Σύνοδο Κορυφής: Αλλαγές στο προσχέδιο συμπερασμάτων ζητά η Ελλάδα-Δεν υπάρχει αναφορά σε κυρώσεις προς την Τουρκία

Διπλωματικό θρίλερ στη Σύνοδο Κορυφής: Αλλαγές στο προσχέδιο συμπερασμάτων ζητά η Ελλάδα-Δεν υπάρχει αναφορά σε κυρώσεις προς την Τουρκία

Σε εξέλιξη βρίσκεται διπλωματικό θρίλερ στις Βρυξέλλες και στη Σύνοδο Κορυφής με την Ελλάδα να ζητά να αλλάξει το κείμενο του προσχεδίου της Συνόδου.

Κυβερνητικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ελλάδα ζητά επίμονα να γίνει αναφορά στο θέμα των κυρώσεων προς την Τουρκία.

Κατά πληροφορίες το προσχέδιο που αρνείται η Ελλάδα δεν υπάρχει αναφορά σε κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας. Αυτό που αναφέρεται στο προσχέδιο που απορρίφθηκε από τη χώρα μας είναι πως η «ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία στη διάθεσή της ώστε να διασφαλίσει το σεβασμό της κυριαρχίας της Ελλάδας και της Κύπρου

«Θα πρέπει να διορθωθούν πολλά σημεία ώστε να γίνει αποδεκτό το προσχέδιο», ανέφεραν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, η Αθήνα δεν κάνει αποδεκτό το προσχέδιο συμπερασμάτων. «Θα πρέπει να διορθωθούν πολλά σημεία ώστε να γίνει αποδεκτό το προσχέδιο», ανέφεραν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές που επικαλείται ο τηλεοπτικός σταθμός.

Σημειώνεται ότι η Σύνοδος ξεκίνησε με αλλαγή στην ατζέντα. Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος, Σαρλ Μισέλ πρότεινε να γίνει τώρα η συζήτηση για την Ανατολική Μεσόγειο και τη Λευκορωσία. Υπενθυμίζεται ότι η συζήτηση για τις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας αναμενόταν ότι θα διεξαγόταν στο δείπνο των ηγετών. Τη στιγμή αυτή διεξάγεται ο πρώτος γύρος τοποθετήσεων, με διαφορετικές εισηγήσεις από τους 27.

Ηχηρό μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία

Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε ηχηρό μήνυμα από τις Βρυξέλλες, στην Τουρκία, κατά τη δήλωσή του προσερχόμενος στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής και αφού είχε μπαράζ επαφών.

Η Τουρκία έχει να επιλέξει ανάμεσα στον διάλογο και την διπλωματία ή την κλιμάκωση και τη λήψη μέτρων εναντίον της, ήταν μεταξύ άλλων το μήνυμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη από τις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα από τις Βρυξέλλες στην Τουρκία τονίζοντας ότι η συμπεριφορά της Άγκυρας αποτελεί παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου.

Ολόκληρη η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Έχει έρθει η ώρα η Ευρώπη να συζητήσει με θάρρος και με ειλικρίνεια τι είδους σχέση θέλει, πραγματικά, να έχει με την Τουρκία. Ένα είναι βέβαιο: Η τουρκική προκλητικότητα είτε αυτή εκδηλώνεται μέσα από μονομερείς ενέργειες, είτε εκδηλώνεται μέσα από μια ακραία ρητορική, δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή. Κι αυτό, όχι μόνο γιατί η τουρκική συμπεριφορά παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης -της Ελλάδας και της Κύπρου- αλλά και γιατί αυτή η τουρκική συμπεριφορά θίγει σημαντικά γεωπολιτικά συμφέροντα ολόκληρης της Ευρώπης στη Μεσόγειο.

Δύο δρόμοι ανοίγονται μπροστά μας: ο ένας είναι ο δρόμος του διαλόγου, της διπλωματίας, ένας διάλογος, ο οποίος πρέπει να στηρίζεται στον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, στην αποφυγή μονομερών ενεργειών και στους κανόνες της καλής γειτονίας. Ο άλλος δρόμος είναι η κλιμακούμενη ένταση η οποία αναπόφευκτα -αργά ή γρήγορα- θα οδηγήσει στη λήψη μέτρων από την Ευρώπη εις βάρος της Τουρκίας.

Η Ελλάδα έχει αποδείξει έμπρακτα ότι θέλει να ακολουθήσει τον πρώτο δρόμο. Εναπόκειται στην Τουρκία να πράξει και αυτή το ίδιο. Αλλά θα πρέπει να το κάνει με συνέπεια και με σταθερότητα.», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS