Δημοσκόπηση Metron Analysis: Με 7 μονάδες προηγείται η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Με 7 μονάδες προηγείται η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με 7 ποσοστιαίες μονάδες δίνει νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis, που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε στο διάστημα 11-17 Ιανουαρίου και έχει συμπεριλάβει τα θέματα της επικαιρότητας, όπως την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 28,7% στην πρόθεση ψήφου, έναντι 21,7% του ΣΥΡΙΖΑ.

Το κυβερνών κόμμα χάνει 0,4 μονάδες από τον Δεκέμβριο, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να χάνει 0,6 μονάδες.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 9,7%, αυξημένο κατά 0,8 μονάδες από την προηγούμενη έρευνα. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 4,7% (από 4,8%) και η Ελληνική Λύση με 3,5% (3,9% τον Δεκέμβριο).

 metron analysis prothesi.jpg

Με βάση τη δημοσκόπηση, εκτός Βουλής φαίνεται να μένει το ΜέΡΑ 25 με 2,8%, ενώ οι «Ελληνες-Εθνικό Κόμμα», του Ηλία Κασιδιάρη, λαμβάνουν ποσοστό 2,7%.

 

Την ίδια ώρα, η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι στο 10,7%.

Τι δείχνει η εκτίμηση ψήφου

Όσον αφορά στην εκτίμηση ψήφου, η ΝΔ παίρνει ποσοστό 36,4% και ο ΣΥΡΙΖΑ 27,5%, δηλαδή η διαφορά είναι 8,9 μονάδες. Το ΠΑΣΟΚ είναι στο 12,4%, το ΚΚΕ στο 6%, η Ελληνική Λύση στο 4,5% και ΜέΡΑ25 και Ελληνες-Εθνικό Κόμμα στο 3,5%.

 metron analysis ektimisi.jpg

Παράσταση νίκης

Συντριπτικά υπέρ της ΝΔ είναι η παράσταση νίκης. Στο 70% είναι το ποσοστό όσων πιστεύουν ότι θα έρθει πρώτο κόμμα, ανεξάρτητα τι θα ψηφίσουν. Μόλις 16% συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και 4% το ΠΑΣΟΚ.

Συσπειρώσεις

Υψηλή είναι η συσπείρωση για τη ΝΔ, στο 72,9%, με τις μετακινήσεις προς τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι στο 4,2%.

Στο 69,5% βρίσκεται η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ, όπου μετακινείται προς τη ΝΔ ένα 5,5%.

Στο 66,5% βρίσκεται η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο παίρνει 4,3% από τη ΝΔ και 9,1% από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μεγάλη διαφορά Μητσοτάκη - Τσίπρα

Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρείται κατάλληλος για πρωθυπουργός από το 37%, με τον Αλέξη Τσίπρα να βρίσκεται στο 18% και τον Νίκο Ανδρουλάκη στο 6%.

Επίσης, ο πρωθυπουργός θεωρείται πιο κατάλληλος να εγγυηθεί την καλή λειτουργία των θεσμών με 32%, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας ακολουθεί με 19% και ο Νίκος Ανδρουλάκης με 7%.

metron analysis katallilos.jpg

Αυτοδύναμες κυβερνήσεις

Μοιρασμένοι είναι οι πολίτες ως προς το αν θέλουν αυτοδύναμες κυβερνήσεις ή συνεργασίες.

Το 50% «ψηφίζει» υπέρ των αυτοδύναμων κυβερνήσεων, το 47% υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας. Σε ένα μήνα έπεσε 2 μονάδες η στήριξη στις αυτοδύναμες και αντίστοιχα ανέβηκε 2 μονάδες στις κυβερνήσεις συνεργασίας.

Το 75% των δεξιών ψηφοφόρων θέλει αυτοδυναμίες, το 67% των κεντροαριστερών θέλει συνεργασίες, όπως και το 60% των αριστερών ψηφοφόρων.

 metron analysis aftodynamia.jpg

Το 56% των ερωτηθέντων λέει ότι η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση και το 37% προς τη σωστή, ποσοστά περίπου ίδια με τον προηγούμενο μήνα.

Το 44% λέει ότι η προσωπική του κατάσταση σε σχέση με πριν ένα χρόνο είναι χειρότερη και το 36% ίδια. Μόλις 20% ότι είναι καλύτερη.

Η ακρίβεια παραμένει σταθερά πρώτο πρόβλημα της χώρας με 32%. Ακολουθεί γενικότερα η οικονομία με 30%, η εξωτερική πολιτική-Ελληνοτουρκικά με 8%, η ανεργία με 7%, το πολιτικό σύστημα-πολιτικοί με 5%.

Αξιολόγηση

Το 38% κρίνει θετικά το έργο της κυβέρνησης και το 56% αρνητικά, όμως πολύ άσχημα είναι τα ποσοστά για τον ΣΥΡΙΖΑ. Μόλις 18% κρίνει θετικά την αξιωματική αντιπολίτευση και 72% αρνητικά.

Ο πρωθυπουργός αξιολογείται θετικά από το 41% (πάνω από την κυβέρνηση, δηλαδή) και αρνητικά από το 53%.

Παραμένει το πρόβλημα για τον Αλέξη Τσίπρα που έχει 22% θετικές γνώμες και 69% αρνητικές, ποσοστά που είναι ίδια για καιρό, κάτι που σημαίνει ότι ο κ. Τσίπρας δεν εμφανίζει χαρακτηριστικά πρωθυπουργού εν αναμονή.

«Αγκάθι» για την κυβέρνηση το έργο της στην οικονομία, παρά τα πολλά μέτρα στήριξης. Μόλις 1 στους 4 (25%) κρίνει θετικά και 63% αρνητικά, ίδιο ποσοστό τους τελευταίους τρεις μήνες.

Χειρότερο είναι το ποσοστό, στο 65%, για το έργο της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού και μόλις 20% έχει μάλλον θετικές γνώμες.

Κερδίζει στην εξωτερική πολιτική

Ισχυρό χαρτί του κυβερνητικού έργου είναι η εξωτερική πολιτική, καθώς το 48% έχει μάλλον θετική εντύπωση και το 35% αρνητική. Οι θετικές υποχώρησαν από τον Νοέμβριο πέντε μονάδες, ωστόσο.

Αναφορικά με τον κορωνοϊό και τη δημόσια υγεία, το 56% έχει μάλλον αρνητικές εντυπώσεις και το 32% μάλλον θετικές.

Οι υψηλότερες και οι χαμηλότερες επιδόσεις της κυβέρνησης

Οι τέσσερις υψηλότερες επιδόσεις της κυβέρνησης είναι στην προσέλκυση τουρισμού με 71% θετικές απόψεις, στον ψηφιακό μετασχηματισμό με 65%, στην αμυντική θωράκιση της χώρας με 60% και στην εξωτερική πολιτική με 48%.

Οι τέσσερις χαμηλότερες επιδόσεις είναι στην Παιδεία με 64% αρνητικές επιδόσεις, 22% θετικές, στην εγκληματικότητα με 65% αρνητικές επιδόσεις και μόλις 21% θετικές, στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού με 65% αρνητικές και 20% θετικές, και στην αντιμετώπιση της διαφθοράς με 70% αρνητικές και μόλις 15% θετικές.

 metron analysis epidoseis.jpg

Ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης είναι στο -36, από -39, άρα ελαφρά βελτιωμένος. Τον Σεπτέμβριο ήταν στο -52.

Στην ερώτηση «Γενικά μιλώντας, θα λέγατε ότι μπορείτε να εμπιστευτείτε τους ανθρώπους ή ότι όσο και αν προσέξετε θα βρεθεί κάποιος να σας κοροϊδέψει; Εκφράστε την άποψή σας σε μια κλίμακα, όπου 0 σημαίνει καμία εμπιστοσύνη στους ανθρώπους και 10 απόλυτη εμπιστοσύνη στους ανθρώπους», το 20% έχει χαμηλή εμπιστοσύνη, το 41% μέτρια, το 39% υψηλή.

Ως προς την πολιτική εμπιστοσύνη, χαμηλή έχει το 42%, μέτρια το 40% και υψηλή μόλις το 18%.

Θέματα επικαιρότητας

Στο ερώτημα αν είναι υπέρ ή κατά του πολέμου στην Ουκρανία, το συντριπτικό 71% είναι κατά και μόλις 16% υπέρ. Επίσης, το 64% λέει ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα χειροτερεύουν και το 26% ότι θα γίνουν καλύτερες.

Τέλος, το 60% έχει θετική άποψη για το ΝΑΤΟ και το 31% αρνητική.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ 18|04|24 17:22

Cupra Leon e-TSI 150 PS ... Με σπορ DNA [test]

 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ